COURGETTES PROVENÇALE (COURGETTES MET TOMATEN, KAAS EN KNOFLOOK)
De boeren in de Provence serveren deze courgetteschotel met eenvoudige gekookte rijst als hoofdgerecht in plaats van vlees.
2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 eetlepels olijfolie
750 gram courgettes, ongeschild en in dikke schuine plakken gesneden
1 grote ui, fijngesneden
4 Pomodoro tomaten of 8 gewone tomaten, ontveld, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden
½ theelepel gedroogde tijm
zout
zwarte peper
2 eetlepels peterselie, fijngesneden
100 gram geraspte Gruyèrekaas
4 eetlepels droge witte wijn
chapelure
Doe de knoflook met de olie in een grote koekenpan en verhit boven een matig vuur. Leg de courgetteplakken er in een laag bovenop en bak ze zo totdat ze enigszins zacht worden. Haal ze uit de pan en houd ze warm. Behandel de rest van de courgette op dezelfde wijze. De uiensnippers bakt u eveneens aan in de olie, en als ze glazig worden voegt u de stukken tomaat en de tijm toe. Roer alles goed dooreen en stoof het mengsel een half uur tot er een dikke massa ontstaan is. Voeg dooreen en stoof het mengsel uur tot er een dikke massa ontstaan is. Voeg peper en zout toe en strooi de fijngesneden peterselie erover.
Beboter een ondiepe ovenschotel en leg op de bodem een laagje courgette. Strooi hierop peper en zout en dek het af met de helft van de kaas en de helft van het tomatenmengsel. Leg hierop nog 3 laagjes met deze ingrediënten. Schenk de wijn langs de rand van de schotel, bestrooi hem rijkelijk met chapelure en bak hem 30 à 40 minuten in een oven op 200°C tot het borrelt en de bovenkant bruin is.
Dien de courgettes direct op en geef er Riz au Blanc bij.
4 personen
gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten