zaterdag 11 januari 2020

Salade van rode biet, avocado en doperwten

SALADE VAN RODE BIET, AVOCADO EN DOPERWTEN

4 middelgrote bietjes, geschild, in 2 - 3 millimeter dikke plakjes (halveer grote bieten na het schillen) (400 gram)
1 kleine rode ui, in dunne ringen (100 gram)
3 eetlepels sherryazijn
60 milliliter olijfolie, plus extra om te besprenkelen
½ theelepel fijne kristalsuiker
1 - 3 theelepels pittige chilisaus of -pasta, bijvoorbeeld tabasco of scherpe Mexicaanse Cholulasaus
2 middelgrote avocado’s, van schil ontdaan, in dunne plakken (200 gram)
10 gram korianderblad
10 gram muntblaadjes
20 gram doperwtenscheuten, of veldsla als u geen scheuten kunt vinden
150 gram verse of diepvries doperwten, geblancheerd en afgespoeld onder de stromende koude kraan
zout
zwarte peper


Breng een grote pan water aan de kook en doe de bieten erin. Blancheer ze 3 - 5 minuten tot ze halfgaar maar nog stevig zijn. Spoel ze af onder de koude kraan, dep ze droog en leg ze in een grote kom. Voeg de ui, azijn, olie, suiker, chilisaus, 1 theelepel zout en wat zwarte peper toe. Schep alles door elkaar en laat de salade 15 minuten intrekken.
Verdeel vlak voor het opdienen de helft van het bietenmengsel op de bodem van een grote platte of ondiepe schaal. Schep hierop de helft van de avocado, koriander, munt, doperwtenscheuten en doperwten. Dek af met de rest van het bietenmengsel met daarop de achtergehouden avocado, koriander, munt, doperwtenscheuten en doperwten. Sprenkel er wat olijfolie over en serveer de salade.

4 - 6 personen

gerechtsoort : salade

bron : Plenty More : Nog meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Tomatensalade met geroosterde citroen

TOMATENSALADE MET GEROOSTERDE CITROEN

2 middelgrote citroenen, over de lengte gehalveerd, pitten verwijderd, in 2 millimeter dikke plakjes (260 gram)
3 eetlepels olijfolie
½ theelepel fijne kristalsuiker
8 salieblaadjes, fijngesnipperd
400 gram kleine tomaatjes, geel of rood, of een mix van beide, gehalveerd
1/3 theelepel gemalen piment
10 gram peterselieblaadjes
15 gram muntblaadjes
pitten van 1 kleine granaatappel (120 gram)
1½ eetlepel granaatappelmelasse
½ kleine rode ui, in dunne ringen (50 gram)
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 175°C.
Breng een kleine pan met water aan de kook en blancheer hierin de schijfjes citroen 2 minuten. Leg de uitgelekte plakjes in een schaal en giet er 1 eetlepel olie over met ½ theelepel zout, de suiker en de salie. Meng alles rustig en verdeel de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet hem 20 minuten in de oven tot de citroen iets is ingedroogd. Haal de bakplaat uit de oven en laat de citroenschijfjes afkoelen.
Doe de rest van de ingrediënten in een kom met de overgebleven olie, ¼ theelepel zout en wat zwarte peper. Meng de plakjes citroen erdoor en dien de salade op.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Plenty More : Nog meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Rijstsalade met noten en zure kersen

RIJSTSALADE MET NOTEN EN ZURE KERSEN

150 gram wilde rijst
220 gram basmatirijst
80 milliliter olijfolie
100 gram quinoa
60 gram amandelen in het vlies, grofgehakt
60 gram pijnboompitten
60 milliliter zonnebloemolie
2 middelgrote uien, in dunne ringen (320 gram)
30 gram peterselie, grofgesneden
20 gram basilicum, grof gesnipperd
10 gram dragon, grofgehakt
40 gram rucola
80 gram gedroogde zure kersen of morellen
60 milliliter citroensap, plus de geraspte schil van 1 citroen
2 tenen knoflook, geperst
zout
zwarte peper


Doe de wilde rijst in een middelgrote pan, overgiet hem royaal met water, breng het aan de kook en laat de rijst op laag vuur 35 minuten koken tot hij gaar maar nog stevig is. Giet de rijst af, spoel hem onder de koude kraan en laat hem drogen.
Vermeng de basmatirijst met 1 eetlepel olijfolie en ½ theelepel zout. Doe de rijst in een middelgrote pan met 330 milliliter kokend water, sluit de pan en kook de rijst 15 minuten op zo laag mogelijk vuur. Neem de pan van het vuur, leg er een theedoek over, zet het deksel er weer op en laat de rijst in 10 minuten gaar stomen. Haal deksel en theedoek van de pan en laat de rijst koud worden.
Breng in een kleine pan water aan de kook en doe de quinoa erin. Kook de quinoa 9 minuten, giet hem af in een fijne zeef, spoel hem onder de koude kraan en zet opzij.
Doe de amandelen en pijnboompitten in een kleine pan met 1 eetlepel zonnebloemolie en een snuf zout. Bak ze 5 minuten onder regelmatig roeren op halfhoog tot laag vuur. Schud zodra de pijnboompitten gaan kleuren alles op een bord en zet het opzij.
Verhit de zonnebloemolie in een grote sauteerpan en doe de uien erin samen met ¼ theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper. Fruit ze regelmatig omscheppend 5 - 8 minuten op hoog vuur tot de uiringen deels zacht en deels krokant zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Doe alle granen in een mengkom met alle kruiden, de rucola, gefruite uien, noten en zure kersen. Voeg het citroensap, de rasp, overgebleven olijfolie, knoflook, ½ theelepel zout en een beetje peper toe. meng alles goed en laat de salade voor het serveren nog 10 minuten intrekken.

6 - 8 personen

gerechtsoort : salade

bron : Plenty More : Nog meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi