zaterdag 11 januari 2020

Salade van rode biet, avocado en doperwten

SALADE VAN RODE BIET, AVOCADO EN DOPERWTEN

4 middelgrote bietjes, geschild, in 2 - 3 millimeter dikke plakjes (halveer grote bieten na het schillen) (400 gram)
1 kleine rode ui, in dunne ringen (100 gram)
3 eetlepels sherryazijn
60 milliliter olijfolie, plus extra om te besprenkelen
½ theelepel fijne kristalsuiker
1 - 3 theelepels pittige chilisaus of -pasta, bijvoorbeeld tabasco of scherpe Mexicaanse Cholulasaus
2 middelgrote avocado’s, van schil ontdaan, in dunne plakken (200 gram)
10 gram korianderblad
10 gram muntblaadjes
20 gram doperwtenscheuten, of veldsla als u geen scheuten kunt vinden
150 gram verse of diepvries doperwten, geblancheerd en afgespoeld onder de stromende koude kraan
zout
zwarte peper


Breng een grote pan water aan de kook en doe de bieten erin. Blancheer ze 3 - 5 minuten tot ze halfgaar maar nog stevig zijn. Spoel ze af onder de koude kraan, dep ze droog en leg ze in een grote kom. Voeg de ui, azijn, olie, suiker, chilisaus, 1 theelepel zout en wat zwarte peper toe. Schep alles door elkaar en laat de salade 15 minuten intrekken.
Verdeel vlak voor het opdienen de helft van het bietenmengsel op de bodem van een grote platte of ondiepe schaal. Schep hierop de helft van de avocado, koriander, munt, doperwtenscheuten en doperwten. Dek af met de rest van het bietenmengsel met daarop de achtergehouden avocado, koriander, munt, doperwtenscheuten en doperwten. Sprenkel er wat olijfolie over en serveer de salade.

4 - 6 personen

gerechtsoort : salade

bron : Plenty More : Nog meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: