donderdag 5 januari 2023

Kleverige, gekruide popcorn met dadels, karamel & zeezout (India)

KLEVERIGE, GEKRUIDE POPCORN MET DADELS, KARAMEL & ZEEZOUT

25 gram boter
75 gram popcornmaïs
75 gram fijne suiker
2 eetlepels (30 milliliter) water
150 gram medjouldadels, zonder pit, fijngesneden
1 theelepel chaat masala
½ theelepel mild chilipoeder
1 theelepel zeezoutvlokken, plus extra voor eroverheen
1 eetlepel neutrale of olijfolie


Doe de boter, chaat masala, het chilipoeder en zeezout in een pan en warm langzaam op tot de boter is gesmolten. Schraap de boter met een siliconenspatel uit de pan in een grote kom en veeg de pan goed schoon met keukenpapier.
Doe de olie en popcornmaïs in dezelfde pan en leg het deksel er goed op. Zet de pan op matig vuur tot de maïs begint te poffen. Draai het vuur laag en laat de maïs 5 – 6 minuten poffen, tot je veel minder of geen pofjes meer hoort. (Open het deksel niet voor die tijd, anders kun je worden geraakt door rondvliegend heet popcorn.)
Doe intussen de suiker en het water in een kleine, heel schone koekenpan en zet die op matig vuur. Roer veel, tot de suiker oplost. Draai het vuur hoger en breng de suikersiroop aan de kook – draai het vuur uit als de siroop hard kookt en lichtoranje kleurt.
Laat de hete popcorn in de kom met gesmolten specerijenboter glijden en schep met een lepel goed door elkaar. Schep de fijngesneden dadels erdoor (het is niet erg als ze aan elkaar kleven) en schenk de karamel erover zodra die klaar is. Schep goed door elkaar, laat alles in een grote braadslede glijden en verdeel de dadels met een lepel over de popcorn. Bestrooi met flink wat zout, laat 5 – 6 minuten rusten en val aan.

2 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gebied : India
gerechtsoort : snack

bron : India Express / Rukmini Iyer

Klassieke Chai (India)

KLASSIEKE CHAI

5 centimeter verse gember, geraspt
1 liter melk (liefst volle, maar halfvolle is ook goed)
5 volle theelepels ontbijttheeblaadjes
1 volle theelepel zwarte peperkorrels
½ kaneelstokje
6 kruidnagels
10 kardemompeulen, gekneusd
¼ nootmuskaat, geraspt
2 – 3 eetlepels gecondenseerde melk


Maal de peperkorrels, kaneel en kruidnagels grof in de vijzel. Doe ze met de gember, melk, theeblaadjes, kardemom en nootmuskaat in een pan.
Breng de melk aan de kook (kijk uit dat hij niet overkookt), draai het vuur laag en laat 15 minuten zacht koken; roer af en toe zodat de melk niet aanbrandt.
Klop de gecondenseerde melk erdoor en blijf 3 – 4 minuten roeren, met de pan op laag vuur. Proef en voeg naar smaak extra gecondenseerde melk toe.
Schenk het mengsel door een zeef in een theepot of kan, schenk de thee in je favoriete theekopje of beker en dien meteen op.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gebied : India
gerechtsoort : drank

bron : India Express / Rukmini Iyer