woensdag 17 november 2021

Gesauteerde eendenlever op polenta met tomatenvinaigrette (Queensland, Australië)

GESAUTEERDE EENDENLEVER OP POLENTA MET TOMATENVINAIGRETTE

½ liter kippenbouillon
175 gram polenta (grof maïsgries)
25 gram boter
zout
versgemalen peper
vinaigrette voor een gezonde salade
1 rijpe tomaat, ontveld en fijngehakt
olijfolie

EENDENLEVER
30 gram boter
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
500 gram eendenlever, schoongemaakt en kleingesneden
1½ eetlepel rode wijnazijn
2 eetlepels fijngehakte verse kruiden


Maak de polenta. Vet een vierkant bakblik in. Breng de bouillon aan de kook in een stevige pan boven een hoog vuur. Voeg onder voortdurend roeren in een dun straaltje het maïsgries toe. Roer nog 4 - 5 minuten tot de polenta een stevige massa vormt. Draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken tot de korrelige structuur vrijwel verdwenen is. Voeg de boter en peper en zout naar smaak toe. Doe de polenta over in het bakblik en laat afkoelen en opstijven.
Maak de vinaigrette terwijl de polenta afkoelt. Schep de tomaten er mee om. Houd ze apart.
Verhit een grilleerplaat tot hij zeer heet is. Licht de polenta uit het bakblik en snijd hem in 4 stukken. Bestrijk deze met olie en grilleer ze aan beide kanten in de pan zodat ze een ribbelpatroon krijgen. Houd ze warm.
Bereid de eendenlever. Verhit de boter in een koekenpan. Voeg de knoflook toe en roerbak 2 minuten tot hij zacht is maar nog niet verkleurt. Voeg de stukjes eendenlever toe en sauteer ze 4 minuten tot ze enigszins bruin kleuren. Zorg dat ze van binnen roze en sappig blijven: bak ze niet te lang. Doe ze over op een bord en houd ze warm.
Giet de azijn in de pan, verwarm boven een matig vuur en blus de aanbaksels. Roer de kruiden erdoor tot ze heldergroen zijn. Haal de pan van het vuur. Schik de stukken polenta op 4 voorverwarmde borden. Verdeel de lever erover. Schep de vinaigrette over de lever. Onmiddellijk serveren.

4 personen

gebied : Queensland, Australië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Australië : Een culinaire reis : Authentieke recepten uit de regio’s van Australië / Elise Pascoe