zaterdag 10 juli 2021

Risotto van freekeh met kip en paddenstoelen (Tel Aviv, Israël)

RISOTTO VAN FREEKEH MET KIP EN PADDENSTOELEN

1 à 1½ liter kippenbouillon
olijfolie of 1 eetlepel sjmalts
1 grote of 2 kleine uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
250 gram ongebroken freekeh
1 scheut kruidige witte wijn
400 gram kippendijen
250 gram kastanjechampignons
150 gram cantharellen

Breng de kippenbouillon aan de kook. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan.
Verhit een ruime pan met stevige bodem op halfhoog vuur. Voeg een scheut olijfolie toe, of als je het hebt, een eetlepel sjmalts en fruit daarin de ui glazig. Voeg de freekeh en de knoflook toe en schep goed om zodat alle graankorrels glanzen van het vet. Giet de wijn erbij en laat inkoken. Schep vervolgens een paar soeplepels bouillon bij de freekeh en laat afgedekt 15 minuten zachtjes koken.
Snijd intussen de kippendijen in blokjes, veeg met een stuk keukenpapier het vuil van de paddenstoelen en snijd al naar gelang de grootte de champignons in helften of kwarten.
Haal als het kwartier om is de deksel van de pan en voeg de champignons toe. Ga nu te werk als bij traditionele risotto: voeg steeds kleine beetjes bouillon toe en roer alles elke minuut even door. Het vuur mag best hoog, de risotto moet goed dampen.
Voeg na 10 minuten de kip toe en na nog eens 10 minuten kunnen ook de cantharellen erbij. Blijf bouillon toevoegen, roer geregeld, maar laat de risotto tegen het einde af en toe een beetje aankoeken. Daar wordt hij heerlijk zoet van.
De risotto is klaar als de freekeh gaar, maar nog wel stevig is (steviger dan je gewend bent bij risotto). Dit duurt in totaal 40 - 45 minuten. Zorg op het eind dat de risotto lekker sappig is.
Laat de risotto nog 10 minuten afgedekt rusten, daar wordt hij smeuïger van. Bovendien proef je de risotto veel beter als hij niet gloeiend heet is. Drink er de gebruikte witte wijn of een kruidige rosé bij.

4 - 6 personen

gebied : Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : TLV : Recepten en verhalen uit Tel Aviv / Jigal Krant

Sjaksjoeka met tomaat en puntpaprika (Tel Aviv, Israël)

SJAKSJOEKA MET TOMAAT EN PUNTPAPRIKA

2 puntpaprika’s, zaden en zaadlijsten verwijderd
500 gram trostomaten
2 kleine uien
2 tenen knoflook
eenvoudige olijfolie
2 theelepels harissa
2 theelepels za’atar
2 theelepels TLV-specerijenmix of ras el hanout of baharat
1 laurierblaadje
4 - 8 eieren
2 takjes munt, blaadjes grofgehakt
snuf sumak
vers brood, bijvoorbeeld challe


Snijd de tomaten en puntpaprika’s in heel kleine blokjes. Laat de tomaatblokjes uitlekken in een vergiet. Snipper de uien fijn en pers of rasp de knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een ruime hapjespan. Fruit de uien, paprika en knoflook met e harissa 2 minuten op halfhoog vuur. Voeg de tomaten, za’atar, specerijenmix en het laurierblad toe en laat op matig vuur in 20 minuten tot een dikke saus inkoken. Breng op smaak met zout. Verwijder het laurierblaadje, splits de eieren en laat het eiwit garen in de saus. Roer eventueel wat rond om het stollen te versnellen. Voeg als de eiwitten niet meer doorzichtig zijn voorzichtig de eidooiers toe. Bestrooi elke dooier met een snufje zout. Zet na 1 minuut het vuur uit en laat nog 2 minuten rusten. Garneer met munt en sumak. Serveer in de pan met brood.

2 - 4 personen

gebied : Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : TLV : Recepten en verhalen uit Tel Aviv / Jigal Krant

Perziktaart (Israël)

PERZIKTAART

100 gram plantenmargarine
300 gram matzemeel (fijn verkruimelde matzes)
50 gram suiker
1 ei
1 blik gehalveerde perziken op sap à 450 gram
5 blaadjes gelatine
50 gram geblancheerde amandelen


Doe de margarine en het matzemeel in een kom. Snijd de margarine met twee messen door het meel tot een kruimelig geheel is ontstaan. Voeg de suiker en het ei toe en kneed van het geheel een vrij stevig deeg. Vorm van het deeg een bal en druk deze uit in een ingevette lage taartvorm, zodat de bodem en de zijkant van de vorm met een laagje deeg is bedekt. Prik het deeg hier en daar in met een vork. Bak de taartbodem 15 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot hij gaar en mooi bruin is. Laat de taartbodem afkoelen en leg hem daarna op een schaal. Laat de perziken goed uitlekken en vang het sap op. Meet 1½ deciliter van het sap af en verwarm dit in een pannetje. Week de gelatine in ruim koud water. Knijp de gelatine uit en roer hem door het warme perziksap tot hij is opgelost. Laat de gelei afkoelen en enigszins stijf worden. Rangschik de perzikhelften op de taartbodem en schenk de gelei over de vruchten. Garneer de taart met de amandelen. Plaats de taart in de koelkast tot de gelei volledig is opgesteven.

8 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : gebak

bron : Israëlisch koken / Wiebe Andringa

Grove cougette-tomatensalade (Jeruzalem, Israël)

GROVE COURGETTE-TOMATENSALADE

Dit is een variatie op mafghoussa, een populaire Palestijnse salade of spread. De groenten voor mafghoussa worden traditioneel gegrild boven gloeiende kooltjes in een tabun, een kleioven die in de dorpen altijd in de tuin bij de huizen staat. Het originele recept bestaat uit gegrilde tomaten en courgette, knoflook, karnemelk en gesneden peterselie. Wij voegden een beetje van dit en een beetje van dat toe zodat de salade iets rijker is: een volmaakt voorgerecht met brood erbij. U kunt de groenten op een barbecue roosteren in plaats van in de grillpan.

8 bleekgroene of gewone courgettes (1 kilogram)
5 grote, goed rijpe tomaten (800 gram)
3 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor de afwerking
300 gram Griekse yoghurt
2 tenen knoflook, fijngewreven
2 rode chilipepers, zonder de zaadjes fijngehakt
geraspte schil van 1 middelgrote citroen
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel dadelsiroop, plus extra voor de afwerking
200 gram walnoten, grofgehakt
2 eetlepels fijngesnipperde munt
20 gram bladpeterselie, fijngesneden
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 220°C en zet een grillpan op het fornuis op hoog vuur. Haal van beide kanten een puntje van de courgettes en snijd ze overlangs doormidden. Halveer ook de tomaten. Bestrijk de snijkant van courgettes en tomaten met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. De grillpan moet nu gloeiend heet zijn. Begin met de courgettes. Leg er een paar op de snijkant in de pan en rooster ze 5 minuten tot de courgettes mooi gekleurd zijn. Haal de courgettes uit de pan en rooster de tomaten op dezelfde manier. Leg de groenten nu in een braadslee en zet hem 20 minuten in de oven tot de courgettes heel gaar zijn. Haal de braadslee uit de oven en laat de groenten iets afkoelen. Hak ze grof en laat ze 15 minuten in een zeef uitlekken. Klop in een grote kom de yoghurt, chilipeper, citroenrasp en -sap en de dadelsiroop door elkaar. Doe de gehakte groenten, walnoten, munt en het grootste deel van de peterselie erbij en roer alles door elkaar. Voeg ¾ theelepel zout en wat peper toe. Schep de salade op een grote, platte schaal en spreid hem erop uit. Garneer met de achtergehouden peterselie en sprenkel er tot slot wat dadelsiroop en olijfolie overheen.

6 personen

gebied : Jeruzalem, Israël
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Jeruzalem / Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi

Courgette-soufflé (Israël)

COURGETTE-SOUFFLÉ

500 gram geschilde en geraspte courgettes
zout
50 gram boter
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
35 gram bloem
2½ deciliter melk
75 gram verkruimelde verse geitenkaas
peper
4 eieren
25 gram geraspte belegen kaas


Doe de geraspte courgettes in een vergiet, bestrooi ze met wat zout en laat ze uitlekken. Smelt de boter in een pan en ruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten. Roer de bloem door het boter-uienmengsel. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe tot een dikke en gebonden saus is ontstaan. Roer de verkruimelde geitenkaas en de geraspte courgettes door de saus en maak alles op smaak met wat zout en peper. Splits de eieren. Roer de dooiers door het saus-courgettemengsel. Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het mengsel. Doe het soufflémengsel in een soufflévorm en bestrooi het geheel met de geraspte kaas. Bak de soufflé 45 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven tot hij is gerezen en een mooi bruin korstje heeft gekregen.
Serveer de soufflé met brood als lichte maaltijd.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Israëlisch koken / Wiebe Andringa

Courgettes in tomatensaus (Israël)

COURGETTES IN TOMATENSAUS

2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
750 gram in flinke blokken gesneden courgettes
2 deciliter runderbouillon
6 eetlepels tomatenpuree
1 uitgeperst teentje knoflook
mespuntje tijm
mespuntje oregano
zout
peper
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten. Voeg de blokken courgette toe en bak alles onder voortdurend omscheppen nog 2 minuten. Voeg de bouillon, de tomatenpuree, de uitgeperste knoflook, de tijm, de oregano en wat zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 45 minuten zachtjes koken.
Serveer de courgettes in tomatensaus warm of koud en bestrooid met de fijngehakte peterselie. Heerlijk bij kip- en vleesgerechten.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Israëlisch koken / Wiebe Andringa