zaterdag 10 juli 2021

Sjaksjoeka met tomaat en puntpaprika (Tel Aviv, Israël)

SJAKSJOEKA MET TOMAAT EN PUNTPAPRIKA

2 puntpaprika’s, zaden en zaadlijsten verwijderd
500 gram trostomaten
2 kleine uien
2 tenen knoflook
eenvoudige olijfolie
2 theelepels harissa
2 theelepels za’atar
2 theelepels TLV-specerijenmix of ras el hanout of baharat
1 laurierblaadje
4 - 8 eieren
2 takjes munt, blaadjes grofgehakt
snuf sumak
vers brood, bijvoorbeeld challe


Snijd de tomaten en puntpaprika’s in heel kleine blokjes. Laat de tomaatblokjes uitlekken in een vergiet. Snipper de uien fijn en pers of rasp de knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een ruime hapjespan. Fruit de uien, paprika en knoflook met e harissa 2 minuten op halfhoog vuur. Voeg de tomaten, za’atar, specerijenmix en het laurierblad toe en laat op matig vuur in 20 minuten tot een dikke saus inkoken. Breng op smaak met zout. Verwijder het laurierblaadje, splits de eieren en laat het eiwit garen in de saus. Roer eventueel wat rond om het stollen te versnellen. Voeg als de eiwitten niet meer doorzichtig zijn voorzichtig de eidooiers toe. Bestrooi elke dooier met een snufje zout. Zet na 1 minuut het vuur uit en laat nog 2 minuten rusten. Garneer met munt en sumak. Serveer in de pan met brood.

2 - 4 personen

gebied : Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : TLV : Recepten en verhalen uit Tel Aviv / Jigal Krant

Geen opmerkingen: