zaterdag 10 juli 2021

Grove cougette-tomatensalade (Jeruzalem, Israël)

GROVE COURGETTE-TOMATENSALADE

Dit is een variatie op mafghoussa, een populaire Palestijnse salade of spread. De groenten voor mafghoussa worden traditioneel gegrild boven gloeiende kooltjes in een tabun, een kleioven die in de dorpen altijd in de tuin bij de huizen staat. Het originele recept bestaat uit gegrilde tomaten en courgette, knoflook, karnemelk en gesneden peterselie. Wij voegden een beetje van dit en een beetje van dat toe zodat de salade iets rijker is: een volmaakt voorgerecht met brood erbij. U kunt de groenten op een barbecue roosteren in plaats van in de grillpan.

8 bleekgroene of gewone courgettes (1 kilogram)
5 grote, goed rijpe tomaten (800 gram)
3 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor de afwerking
300 gram Griekse yoghurt
2 tenen knoflook, fijngewreven
2 rode chilipepers, zonder de zaadjes fijngehakt
geraspte schil van 1 middelgrote citroen
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel dadelsiroop, plus extra voor de afwerking
200 gram walnoten, grofgehakt
2 eetlepels fijngesnipperde munt
20 gram bladpeterselie, fijngesneden
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 220°C en zet een grillpan op het fornuis op hoog vuur. Haal van beide kanten een puntje van de courgettes en snijd ze overlangs doormidden. Halveer ook de tomaten. Bestrijk de snijkant van courgettes en tomaten met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. De grillpan moet nu gloeiend heet zijn. Begin met de courgettes. Leg er een paar op de snijkant in de pan en rooster ze 5 minuten tot de courgettes mooi gekleurd zijn. Haal de courgettes uit de pan en rooster de tomaten op dezelfde manier. Leg de groenten nu in een braadslee en zet hem 20 minuten in de oven tot de courgettes heel gaar zijn. Haal de braadslee uit de oven en laat de groenten iets afkoelen. Hak ze grof en laat ze 15 minuten in een zeef uitlekken. Klop in een grote kom de yoghurt, chilipeper, citroenrasp en -sap en de dadelsiroop door elkaar. Doe de gehakte groenten, walnoten, munt en het grootste deel van de peterselie erbij en roer alles door elkaar. Voeg ¾ theelepel zout en wat peper toe. Schep de salade op een grote, platte schaal en spreid hem erop uit. Garneer met de achtergehouden peterselie en sprenkel er tot slot wat dadelsiroop en olijfolie overheen.

6 personen

gebied : Jeruzalem, Israël
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Jeruzalem / Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi

Geen opmerkingen: