zaterdag 10 juli 2021

Perziktaart (Israël)

PERZIKTAART

100 gram plantenmargarine
300 gram matzemeel (fijn verkruimelde matzes)
50 gram suiker
1 ei
1 blik gehalveerde perziken op sap à 450 gram
5 blaadjes gelatine
50 gram geblancheerde amandelen


Doe de margarine en het matzemeel in een kom. Snijd de margarine met twee messen door het meel tot een kruimelig geheel is ontstaan. Voeg de suiker en het ei toe en kneed van het geheel een vrij stevig deeg. Vorm van het deeg een bal en druk deze uit in een ingevette lage taartvorm, zodat de bodem en de zijkant van de vorm met een laagje deeg is bedekt. Prik het deeg hier en daar in met een vork. Bak de taartbodem 15 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot hij gaar en mooi bruin is. Laat de taartbodem afkoelen en leg hem daarna op een schaal. Laat de perziken goed uitlekken en vang het sap op. Meet 1½ deciliter van het sap af en verwarm dit in een pannetje. Week de gelatine in ruim koud water. Knijp de gelatine uit en roer hem door het warme perziksap tot hij is opgelost. Laat de gelei afkoelen en enigszins stijf worden. Rangschik de perzikhelften op de taartbodem en schenk de gelei over de vruchten. Garneer de taart met de amandelen. Plaats de taart in de koelkast tot de gelei volledig is opgesteven.

8 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : gebak

bron : Israëlisch koken / Wiebe Andringa

Geen opmerkingen: