zaterdag 10 juli 2021

Risotto van freekeh met kip en paddenstoelen (Tel Aviv, Israël)

RISOTTO VAN FREEKEH MET KIP EN PADDENSTOELEN

1 à 1½ liter kippenbouillon
olijfolie of 1 eetlepel sjmalts
1 grote of 2 kleine uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
250 gram ongebroken freekeh
1 scheut kruidige witte wijn
400 gram kippendijen
250 gram kastanjechampignons
150 gram cantharellen

Breng de kippenbouillon aan de kook. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan.
Verhit een ruime pan met stevige bodem op halfhoog vuur. Voeg een scheut olijfolie toe, of als je het hebt, een eetlepel sjmalts en fruit daarin de ui glazig. Voeg de freekeh en de knoflook toe en schep goed om zodat alle graankorrels glanzen van het vet. Giet de wijn erbij en laat inkoken. Schep vervolgens een paar soeplepels bouillon bij de freekeh en laat afgedekt 15 minuten zachtjes koken.
Snijd intussen de kippendijen in blokjes, veeg met een stuk keukenpapier het vuil van de paddenstoelen en snijd al naar gelang de grootte de champignons in helften of kwarten.
Haal als het kwartier om is de deksel van de pan en voeg de champignons toe. Ga nu te werk als bij traditionele risotto: voeg steeds kleine beetjes bouillon toe en roer alles elke minuut even door. Het vuur mag best hoog, de risotto moet goed dampen.
Voeg na 10 minuten de kip toe en na nog eens 10 minuten kunnen ook de cantharellen erbij. Blijf bouillon toevoegen, roer geregeld, maar laat de risotto tegen het einde af en toe een beetje aankoeken. Daar wordt hij heerlijk zoet van.
De risotto is klaar als de freekeh gaar, maar nog wel stevig is (steviger dan je gewend bent bij risotto). Dit duurt in totaal 40 - 45 minuten. Zorg op het eind dat de risotto lekker sappig is.
Laat de risotto nog 10 minuten afgedekt rusten, daar wordt hij smeuïger van. Bovendien proef je de risotto veel beter als hij niet gloeiend heet is. Drink er de gebruikte witte wijn of een kruidige rosé bij.

4 - 6 personen

gebied : Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : TLV : Recepten en verhalen uit Tel Aviv / Jigal Krant

Geen opmerkingen: