SAUS KATJANG MADOE (HONING-PINDASAUS)
Hoewel er een behoorlijke honingproductie in Indonesië is, wordt honing nauwelijks in de traditionele keuken gebruikt. Toch is deze zoete saus een fijne toevoeging aan kip, eend of lam. Gebruik vooral een sterk smakende honing, anders overheerst de pinda in de saus.
2 eetlepels arachideolie
40 gram sjalotten, gepeld en fijngehakt
5 gram knoflook, gepeld en fijngehakt
10 gram gemberwortel, geschild en fijngehakt
150 gram pinda’s, geroosterd en gemalen
10 gram sereh, het wit fijngehakt
4 eetlepels rood chilisap
1½ deciliter boekweithoning of andersoortige honing
3¾ deciliter water
zout
Verhit de olie in een steelpan en bak de sjalotten, knoflook en gember 2 minuten zonder ze te bruinen. Voeg de pinda’s en sereh toe en bak nog eens 2 minuten. Giet het chilisap, de honing en het water erbij en breng op smaak met zout. Breng het mengsel aan de kook. Temper het vuur en laat de saus onder langzaam roeren 8 - 10 minuten zachtjes koken. Giet de saus in een blender en draai 2 minuten tot ze een zijdeachtige consistentie krijgt.
Voor 6¼ deciliter saus.
gebied : Indonesië
gerechtsoort : saus
bron : Indonesisch koken nieuwe stijl / Detlef Skrobanek
dinsdag 27 april 2021
Saus Madoe dan Tjabe Merah (Indonesië)
SAUS MADOE DAN TJABE MERAH (HONING-CHILISAUS)
Dit is een heerlijk zoet-pikante saus voor gegrilleerde kip en kalfsvlees. Serveer deze warm.
1 eetlepel arachideolie
30 gram sjalotten, gepeld en fijngehakt
10 gram knoflook, gepeld en fijngehakt
ketoembar
1 eetlepel citroensap
1,8 deciliter rood chilisap
2 eetlepels asemwater
6 eetlepels honing
1,7 deciliter water
zout
Verhit de olie in een steelpan en bak de sjalotten en knoflook 1 minuut, tot ze iets bruin zijn. Voeg een snuf ketoembar toe en bak nog een minuut. Giet de overige ingrediënten erbij en breng op smaak met zout. Breng aan de kook, temper het vuur en laat onder geregeld roeren 10 minuten zachtjes koken, tot de saus dik wordt. Neem de pan van het vuur en serveer warm.
Voor 5 deciliter saus
gebied : Indonesië
gerechtsoort : saus
bron : Indonesisch koken nieuwe stijl / Detlef Skrobanek
Dit is een heerlijk zoet-pikante saus voor gegrilleerde kip en kalfsvlees. Serveer deze warm.
1 eetlepel arachideolie
30 gram sjalotten, gepeld en fijngehakt
10 gram knoflook, gepeld en fijngehakt
ketoembar
1 eetlepel citroensap
1,8 deciliter rood chilisap
2 eetlepels asemwater
6 eetlepels honing
1,7 deciliter water
zout
Verhit de olie in een steelpan en bak de sjalotten en knoflook 1 minuut, tot ze iets bruin zijn. Voeg een snuf ketoembar toe en bak nog een minuut. Giet de overige ingrediënten erbij en breng op smaak met zout. Breng aan de kook, temper het vuur en laat onder geregeld roeren 10 minuten zachtjes koken, tot de saus dik wordt. Neem de pan van het vuur en serveer warm.
Voor 5 deciliter saus
gebied : Indonesië
gerechtsoort : saus
bron : Indonesisch koken nieuwe stijl / Detlef Skrobanek
Abonneren op:
Posts (Atom)