dinsdag 27 april 2021

Saus Katjang Madoe (Indonesië)

SAUS KATJANG MADOE (HONING-PINDASAUS)

Hoewel er een behoorlijke honingproductie in Indonesië is, wordt honing nauwelijks in de traditionele keuken gebruikt. Toch is deze zoete saus een fijne toevoeging aan kip, eend of lam. Gebruik vooral een sterk smakende honing, anders overheerst de pinda in de saus.

2 eetlepels arachideolie
40 gram sjalotten, gepeld en fijngehakt
5 gram knoflook, gepeld en fijngehakt
10 gram gemberwortel, geschild en fijngehakt
150 gram pinda’s, geroosterd en gemalen
10 gram sereh, het wit fijngehakt
4 eetlepels rood chilisap
1½ deciliter boekweithoning of andersoortige honing
3¾ deciliter water
zout


Verhit de olie in een steelpan en bak de sjalotten, knoflook en gember 2 minuten zonder ze te bruinen. Voeg de pinda’s en sereh toe en bak nog eens 2 minuten. Giet het chilisap, de honing en het water erbij en breng op smaak met zout. Breng het mengsel aan de kook. Temper het vuur en laat de saus onder langzaam roeren 8 - 10 minuten zachtjes koken. Giet de saus in een blender en draai 2 minuten tot ze een zijdeachtige consistentie krijgt.

Voor 6¼ deciliter saus.

gebied : Indonesië
gerechtsoort : saus

bron : Indonesisch koken nieuwe stijl / Detlef Skrobanek

Geen opmerkingen: