dinsdag 7 september 2021

Pottagie van verse bonen (Napels, Campanië, Italië)

POTTAGIE VAN VERSE BONEN

In de collectie Napolitaanse recepten uit de 2e helft van de 15e eeuw komen een paar bonenrecepten voor. De kok Platina meldt in 1474 dat bonen eigenlijk ‘koud’ en dus ongezond zijn, maar dat dit effect te compenseren valt door er marjolein, peper en mosterd over te doen, alle drie ‘warm’.
Er zijn drie recepten voor bonen: als soep, als bijgerecht, of gevuld met amandel. We houden het even bij de soep van verse bonen. Veel recepten voor peulvruchten in deze collectie 15e eeuwse recepten zijn voor de vastentijd, maar dit recept is een delicatesse.

2 kilogram tuinbonen
2 duifjes
gezouten maar niet gerookt spek aan het bot
2 kaneelstokjes
2 centimeter verse gember
2 takjes marjolein
1 takje munt
3 takjes venkel


Dop de tuinbonen en doe ze in een pan met dikke bodem. Maak de duifjes schoon en leg ze op de tuinbonen in de pan. Leg er het spek bij, en de kaneelstokjes. Overgiet het geheel met water (en/of witte wijn) tot de duifjes half onderstaan. Breng het geheel aan de kook en laat het dan op klein vuur een half uur stoven. Schud de pan af en toe en zorg dat er voldoende vocht in blijft. Voeg dan de groene kruiden toe en laat het geheel dan nog een kwartier stoven. Als de pootjes van de duifjes loslaten is het gerecht gaar. Direct opdienen.

4 personen

gebied : Napels, Campanië, Italië
gerechtsoort : soep

bron : Vergeten Groeten herfst 2004