zaterdag 7 september 2019

Paprikasalade

PAPRIKASALADE

1 ei
1 ui
2 groene paprika’s
1 gele paprika
1 prei
3 tomaten
1 teentje knoflook
1 takje peterselie
3 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd
zout
peper
¼ theelepel basilicum


Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken en pellen. Halveren en dooier eruit halen. Eiwit snipperen. Ui pellen en in dunne ringen snijden. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in dunne reepjes snijden. prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. In zeef wassen en laten uitlekken. Tomaten wassen en in partjes snijden. In slaschaal dooier fijnprakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Peterselie erboven fijnknippen. Erdoor roeren: olie, azijn, mosterd, zout, peper en basilicum. Toevoegen: ui, paprika, prei en tomaat. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals omscheppen. Eiwit erover strooien.
Lekker met rollade

4 personen

voedingswaarde : 135 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 2 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1980

Sperziebonensalade met ui

SPERZIEBONENSALADE MET UI

750 gram sperziebonen
zout
1 grote (rode) ui
1 teentje knoflook
3 eetlepels olie
2 eetlepels (dragon)azijn
1 theelepel Franse mosterd
versgemalen peper


Sperziebonen afhalen en wassen. In pan, bodem water met zout aan de kook brengen. Sperziebonen in 20 minuten gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. Ui pellen en fijnsnipperen. Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen. Erdoor roeren: olie, azijn, mosterd, ui, zout en peper.
Sperziebonen op schaal leggen. Sausje erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1980

Bleekselderijsalade met champignons

BLEEKSELDERIJSALADE MET CHAMPIGNONS

8 stengels bleekselderij
1 dunne prei
½ krop ijsbergsla
100 gram champignons
½ eetlepel citroensap
25 gram Roquefort
3 eetlepels zure room
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel sinaasappelsap
½ theelepel selderijzout
versgemalen peper


Bleekselderij wassen en in stukjes snijden. Van prei worteltjes en lelijk blad verwijderen. In dunne ringen snijden en in zeef wassen. Sla wassen en uitslaan. In reepjes snijden. Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In slaschaal door elkaar scheppen: bleekselderij, prei, sla en champignons. In kommetje Roquefort fijnprakken. Erdoor roeren: zure room, mayonaise en sinaasappelsap. Op smaak brengen met selderijzout en peper. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Sausje door salade scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 2 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1980

Bloemkool in bierdeeg

BLOEMKOOL IN BIERDEEG

1 bloemkool
zout
frituurvet
200 gram bloem
peper
tabasco
1 ei
1 flesje bier (30 centiliter)
1 toefje peterselie


Bloemkool wassen en in roosjes verdelen. In pan water met zout aan de kook brengen. Bloemkool 5 minuten koken, afgieten en laten afkoelen. Vergiet bekleden met keukenpapier.
Frituurvet verhitten tot 170°C. In kom doen: bloem, zout, peper en enkele druppels tabasco. Ei erboven breken. Al roerende bier toevoegen. Blijven roeren tot glad beslag. Bloemkoolroosjes door beslag halen. Met 5 tegelijk in 3 minuten gaar en bruin frituren. In vergiet laten uitdruipen. Op schaal leggen. Garneren met toefjes peterselie. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1980

Vegetarische gehaktschijf

VEGETARISCHE GEHAKTSCHIJF

1 pak braadmix voor vegetarisch gehakt à 200 gram
3 eetlepels bakgember
1 kleine ui
2 takjes peterselie
2 theelepels kerriepoeder
4 eetlepels boter of margarine
8 eetlepels cranberrycompote
1 eetlepel gembernat


In kom braadmix doen. Water toevoegen en weken volgens gebruiksaanwijzing op pak. Gember fijnsnijden en 2 eetlepels aan braadmix toevoegen. Ui pellen en erboven raspen. Peterselie erboven fijnknippen. Kerriepoeder toevoegen. Goed vermengen. Hiervan 4 platte schijven vormen. In koekenpan boter verhitten. Schijven aan elke kant 2 minuten bruinbakken. In steelpan cranberrycompote zachtjes verwarmen. 1 Eetlepel gember en gembernat erdoor roeren. Schijven op schaal leggen. Cranberrycompote ernaast scheppen.
Groentetip: snijbonen met tomaat.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip september 1980

Forel met kruidenjus

FOREL MET KRUIDENJUS

1 citroen
2 eetlepels bloem
2 schoongemaakte forellen
zout
peper
1 eetlepel olie
50 gram kruidenboter
2 toefjes peterselie


Schaal voorverwarmen. Citroen halveren. Helft uitpersen, andere helft in 4 plakjes snijden. In diep bord bloem strooien. Forellen onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Bestrooien met zout en peper. Besprenkelen met citroensap. Door bloem wentelen. In koekenpan olie en helft van kruidenboter verhitten. Forellen aan elke kant 4 minuten bakken. Forellen op warme schaal scheppen. Rest van kruidenboter door bakvet roeren en laten smelten. Over forellen schenken. Garneren met plakjes citroen en toefjes peterselie.
Groentetip: bleekselderijsalade met champignons.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip september 1980

Edammercocktail met ananas

EDAMMERCOCKTAIL MET ANANAS

¼ literblik ananas
200 gram belegen Edammer
125 gram kwark
2 eetlepels koffieroom
1½ eetlepels kirsch
zout
peper
4 slabladeren
4 rode cocktailkersen


In zeef ananas laten uitlekken. Ananas in stukjes snijden en in kom doen. Kaas in reepjes snijden. Door ananas scheppen. In kommetje sausje roeren van: kwark, koffieroom en kirsch. Op smaak brengen met zout en peper. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan.
In 4 schaaltjes slablad leggen. Ananas-kaasmengsel erop scheppen. Kwarksausje erover verdelen. Garneren met kers.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip september 1980

Boerenkaas-salade

BOERENKAAS-SALADE

1 grote komkommer
zout
peper
1 zure bom
150 gram jong belegen boerenkaas
150 gram Roquefort
1½ eetlepel olie
1½ eetlepel witte wijnazijn
¼ theelepel mosterd
½ eetlepel peterselie


Komkommer schillen en in blokjes van 2 centimeter snijden. In kom doen. Bestrooien met ¼ theelepel zout. 15 Minuten laten staan. Vocht afgieten. Bestrooien met snufje peper. Zure bom in plakjes snijden. Boerenkaas en Roquefort in gelijke blokjes van 2 centimeter snijden. In kommetje sausje kloppen van olie, azijn, mosterd en peterselie. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
In schaal doen: komkommer, zure bom, boerenkaas en Roquefort. Sausje nogmaals opkloppen en erover schenken. Door elkaar scheppen. Direct opdienen. Lekker met sla en toast.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip september 1980

Friese nagelkaasfondue

FRIESE NAGELKAASFONDUE

1 teentje knoflook
4 deciliter witte wijn
250 gram geraspte Friese nagelkaas
250 gram geraspte jong belegen Goudse kaas
1 eetlepel maïzena
versgemalen peper
½ theelepel paprikapoeder
nootmuskaat


Knoflook pellen en halveren. Hiermee fonduepan inwrijven. Wijn toevoegen. Op zacht vuur verwarmen tot wijn gaat bruisen. Al roerende kaas toevoegen. Blijven roeren tot kaas is gesmolten. In kopje maïzena met 1 eetlepel water tot glad papje roeren. Al roerende aan fondue toevoegen. Op smaak brengen met peper, paprikapoeder en nootmuskaat. Op réchaud op tafel zetten. Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip september 1980