GEBAKKEN VIJFKRUIDENRIJST
150 gram pandanrijst
2 eetlepels eendenvet of arachideolie
2 fijngesneden tenen knoflook
2 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder
3 eetlepels fijngeknipte bieslook
1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
zout naar smaak
Kook 150 gram pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst bij voorkeur afkoelen, maar het hoeft niet. Verhit 2 eetlepels eendenvet of arachideolie in de wok en bak 2 fijngesneden tenen knoflook met 2 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder 2 minuten zachtjes tot het gaat geuren. Schep de gare rijst er in gedeelten door en bak de rijst al omscheppend mooi rul. Schep 3 eetlepels fijngeknipte bieslook en 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil erdoor en voeg zout naar smaak toe.
2 personen
voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 2006
vrijdag 19 februari 2021
Chicken Tikka Massala (Pakistan)
CHICKEN TIKKA MASSALA
De baltiversie van de originele Indiase kip tikka.
1 kilogram kipfilet, in stukjes
1 kilogram tomaten, in stukken
2 ½ deciliter tomatenpassata
50 gram tomatenpuree
1 eetlepel tandooripasta (Patak’s)
2 theelepels gemberpasta
2 teentjes knoflook
2 groene pepers, zaad verwijderd, fijngesneden
1 eetlepel chilipoeder
6 kruidnagels
8 groene kardemompeulen
zout
3 eetlepels boter of margarine
¾ deciliter room
2 eetlepels honing
1 ½ eetlepel fenegriek
2 eetlepels verse gember, in reepjes gesneden
2 eetlepels korianderblad, fijngesneden
MARINADE
3 deciliter yoghurt
3 eetlepels verse gember, fijngesneden
3 teentjes knoflook, geperst
¼ theelepel witte peper
¼ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel gemalen foelie
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
¼ theelepel gemalen kardemon
¼ theelepel chilipoeder
¼ theelepel kurkumapoeder
3 eetlepels citroensap
4 eetlepels olie
Meng alle ingrediënten voor de marinade, voeg de kipfilets toe en laat ze een nacht marineren in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C en bak de kip met de marinade in een bakblik 20 minuten in de oven. Schenk het vocht eruit. Doe intussen de tomaten, de tomatenpassata en de tomatenpuree in de (balti)wok of in een grote koekenpan en voeg 5 deciliter water toe. Voeg de tandooripasta, de knoflook, de groene papers, het chilipoeder, de kruidnagels, de kardemon en naar smaak zout toe. Verwarm alles op laag vuur totdat een dikke saus ontstaat. Voeg de boter en de room toe en roer goed. Voeg honing naar smaak toe. Voeg dan de fenegriek, de warme kip en de gesneden verse gember toe en roer even. Bestrooi het met koriander en serveer meteen.
4 personen
voedingswaarde : 675 kcal p.p.
marineer- / oven- / bereidingstijd : 1 nacht / 20 / 15 minuten
gebied : Pakistan
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip februari 2005
De baltiversie van de originele Indiase kip tikka.
1 kilogram kipfilet, in stukjes
1 kilogram tomaten, in stukken
2 ½ deciliter tomatenpassata
50 gram tomatenpuree
1 eetlepel tandooripasta (Patak’s)
2 theelepels gemberpasta
2 teentjes knoflook
2 groene pepers, zaad verwijderd, fijngesneden
1 eetlepel chilipoeder
6 kruidnagels
8 groene kardemompeulen
zout
3 eetlepels boter of margarine
¾ deciliter room
2 eetlepels honing
1 ½ eetlepel fenegriek
2 eetlepels verse gember, in reepjes gesneden
2 eetlepels korianderblad, fijngesneden
MARINADE
3 deciliter yoghurt
3 eetlepels verse gember, fijngesneden
3 teentjes knoflook, geperst
¼ theelepel witte peper
¼ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel gemalen foelie
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
¼ theelepel gemalen kardemon
¼ theelepel chilipoeder
¼ theelepel kurkumapoeder
3 eetlepels citroensap
4 eetlepels olie
Meng alle ingrediënten voor de marinade, voeg de kipfilets toe en laat ze een nacht marineren in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C en bak de kip met de marinade in een bakblik 20 minuten in de oven. Schenk het vocht eruit. Doe intussen de tomaten, de tomatenpassata en de tomatenpuree in de (balti)wok of in een grote koekenpan en voeg 5 deciliter water toe. Voeg de tandooripasta, de knoflook, de groene papers, het chilipoeder, de kruidnagels, de kardemon en naar smaak zout toe. Verwarm alles op laag vuur totdat een dikke saus ontstaat. Voeg de boter en de room toe en roer goed. Voeg honing naar smaak toe. Voeg dan de fenegriek, de warme kip en de gesneden verse gember toe en roer even. Bestrooi het met koriander en serveer meteen.
4 personen
voedingswaarde : 675 kcal p.p.
marineer- / oven- / bereidingstijd : 1 nacht / 20 / 15 minuten
gebied : Pakistan
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip februari 2005
Gebraden kwartels met witte-bonenpuree (Frankrijk)
GEBRADEN KWARTELS MET WITTE-BONENPUREE
200 gram gedroogde witte bonen
2 deciliter witte wijn
8 teentjes knoflook, gekneusd
6 takjes tijm
4 grote kwartels, schoongemaakt
1 citroen
zout
peper
2½ deciliter goede olijfolie
olijfolie om te bakken
Laat de bonen een nacht weken in water. Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de geweekte bonen met de wijn, 4 tenen knoflook en 2 takjes tijm in ruim water in 1½ uur met het deksel op de pan zachtjes gaar. Schuim de bonen af met een schuimspaan als ze gaan koken. Vul de kwartels ieder met een kwart citroen, een takje tijm en een gekneusde teen knoflook en bestrooi ze met zout en peper. Verhit ½ deciliter olijfolie in een koekenpan en bak de kwartels in 5 minuten rondom. Doe de kwartels over in een schaal en zet ze 15 minuten in de oven. Giet de bonen als ze gaar zijn af, maar bewaar het kookvocht. Druk de bonen door een bolzeef of pureer ze met een staafmixer en roer de rest van de olijfolie erdoor. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Is de puree nog wat dik, roer er dan nog een beetje kookvocht doorheen.
Serveer de kwartels op de puree.
4 personen
voedingswaarde : 880 kcal p.p.
week- / bereidingstijd : 1 nacht / 95 minuten
gebied : Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip februari 2006
200 gram gedroogde witte bonen
2 deciliter witte wijn
8 teentjes knoflook, gekneusd
6 takjes tijm
4 grote kwartels, schoongemaakt
1 citroen
zout
peper
2½ deciliter goede olijfolie
olijfolie om te bakken
Laat de bonen een nacht weken in water. Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de geweekte bonen met de wijn, 4 tenen knoflook en 2 takjes tijm in ruim water in 1½ uur met het deksel op de pan zachtjes gaar. Schuim de bonen af met een schuimspaan als ze gaan koken. Vul de kwartels ieder met een kwart citroen, een takje tijm en een gekneusde teen knoflook en bestrooi ze met zout en peper. Verhit ½ deciliter olijfolie in een koekenpan en bak de kwartels in 5 minuten rondom. Doe de kwartels over in een schaal en zet ze 15 minuten in de oven. Giet de bonen als ze gaar zijn af, maar bewaar het kookvocht. Druk de bonen door een bolzeef of pureer ze met een staafmixer en roer de rest van de olijfolie erdoor. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Is de puree nog wat dik, roer er dan nog een beetje kookvocht doorheen.
Serveer de kwartels op de puree.
4 personen
voedingswaarde : 880 kcal p.p.
week- / bereidingstijd : 1 nacht / 95 minuten
gebied : Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip februari 2006
Abonneren op:
Posts (Atom)