donderdag 26 november 2020

Pumpkin Soup (Cariben)

PUMPKIN SOUP (POMPOENSOEP)

75 gram linzen
125 gram gezouten varkensvlees
1 liter vleesbouillon
250 gram pompoen
1 grote ui, fijngehakt
1 theelepel verse tijmblaadjes
fijngehakte peterselie
peper
zout


Laat de linzen één nacht weken in koud water.
Zet de linzen en het varkensvlees de volgende dag op met de bouillon en laat alles 15 minuten zachtjes doorkoken.
Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Voeg deze, samen met de ui, aan de linzensoep toe en laat het geheel nog zachtjes doorkoken tot de pompoen gaar is. Neem het varkensvlees uit de pan, snijd het in stukjes, roer deze weer door de soep en breng het geheel op smaak met de tijm, wat fijngehakte peterselie, peper en zout.
Variaties:
• In plaats van gezouten varkensvlees kunt u gedroogd vlees gebruiken.
• De vleesbouillon kan door kippenbouillon worden vervangen.
• U kunt de soep ook met pepersaus op smaak brengen.

4 - 6 personen

gebied : Cariben
gerechtsoort : soep

bron : Kookkunst uit de Cariben : Eetcultuur & recepten / Heidi Keller & Miranda Greaves

Soupe des Maures (Frankrijk)

SOUPE DES MAURES (POMPOENSOEP)

Pompoen en witte boontjes zijn een interessante combinatie die in veel landen rond de Middellandse Zee voorkomt. In het zuiden van Italië worden e boontjes geserveerd met gepureerde pompoen als een substantieel groentegerecht, terwijl in Frankrijk de boontjes met de pompoen worden gepureerd en als een dikke soep worden gegeten.

100 gram droge witte boontjes (cannellini) of 1 blik witte boontjes van 250 gram
2 eetlepels olijfolie
2 preien, in ringetjes gesneden
½ steel bleekselderij, in plakjes gesneden
1 stuk pompoen van 350 gram
1½ liter groente- of kippenbouillon
zout
versgemalen zwarte peper


Laat droge boontjes 10 uur weken in koud water. Laat de boontjes uitlekken en spoel ze af onder de koude kraan. Kook de boontjes in zoveel water dat ze ruim onderstaan in 1½ uur gaar en laat ze uitlekken. Verhit de olie en fruit de prei en de bleekselderij tot ze bijna gaar zijn.
Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de pompoen in de pan, laat een paar minuten meefruiten en voeg de uitgelekte gaargekookte boontjes of de boontjes uit blik toe met de helft van de bouillon. Laat koken tot de pompoen gaar is en pureer de soep met de rest van de bouillon. Breng de soep op smaak met wat zout en peper.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : De 100 lekkerste gerechten van de Middellandse zee / Diane Seed