donderdag 25 september 2025

Massaman pompoenspiesen met kaffir limoen en kerrie (Thailand)

MASSAMAN POMPOENSPIESEN MET KAFFIR LIMOEN EN KERRIE

Deze pompoenspiesen bak je in de oven; de spiesen zijn niet echt nodig, maar het staat leuker.

1 theelepel kerriepoeder
2 theelepels knoflookpoeder
½ theelepel verkruimeld kaffir limoenblad
3 eetlepels extra vergine olijfolie
750 gram (kabocha)pompoen, ongeschild, in 3-centimeter-blokjes, zonder pitten
1 rode ui, in 6 partjes en ringen per 2 losgehaald
300 gram witte rijst, gestoomd
gehakte zoute pinda’s, voor erover
1 limoen in partjes, voor erbij
chilivlokken, voor erbij
Thaise basilicum, voor erbij

SATÉSAUS
220 gram pindakaas met stukjes noot
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel vloeibare honing
¼ theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel sojasaus
chili-olie naar smaak, voor erover


Verwarm de oven voor op 240°C. Meng in een grote kom het kerrie- en knoflookpoeder met 1 theelepel fijn zout, het verkruimelde limoenblad en de olie. Schep de pompoenblokjes hiermee om.
Steek aan elke spies 4 tot 6 pompoenblokjes met uienringetjes ertussen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 15 minuten in de oven.
Meng voor de saus de pindakaas, ketjap, honing, het knoflookpoeder en de sojasaus in een kom en roer er 170 milliliter heet water door. Breng naar keuze op smaak met wat chili-olie.
Verdeel de spiesen over de gestoomde rijst en besprenkel met wat satésaus. Geef de rest er apart bij. Bestrooi met de gehakte pinda’s en geef er limoenpartjes, chilivlokken, chili-olie en Thaise basilicum bij.

4 personen

voedingswaarde : 763 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15/15 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Delicious. januari 2024

Rijst met bloemkool & honing-sojasaus

RIJST MET BLOEMKOOL & HONING-SOJASAUS

70 gram witte miso
2 tenen knoflook, geperst
4 eetlepels vloeibare honing
3 eetlepels sojasaus
3 eetlepels rijstazijn
2 theelepels sesamolie
2 bosuitjes, wit en groen apart fijngesneden
8 centimeter verse gemberwortel, geschild, in fijne julienne
1 grote bloemkool, in 8 parten
4 eetlepels extra vergine olijfolie
450 gram witte rijst
½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
1 theelepel sesamzaad
geblancheerde boksoi, voor erbij
crispy chili-olie, voor erbij


Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de miso met de knoflook, honing, sojasaus, rijstazijn, sesamolie, het wit van de bosuitjes en een kwart van de gember in het hakbakje van een staafmixer en mix tot een gladde marinade. Doe over in een grote schaal en wentel de bloemkoolparten erdoor, zodat ze er goed mee bedekt zijn.
Meng in een grote braadslee (waarin de bloemkoolparten naast elkaar passen) de olijfolie, rijst en het vijfkruidenpoeder met ½ theelepel fijn zout. Schenk er 750 milliliter water bij en schud de braadslee zodat de rijst zich gelijkmatig verspreidt. leg de bloemkoolparten erop. Dek de braadslee goed af met aluminiumfolie. Bak 20 minuten, verwijder het folie en bak hem nog 25 minuten. Kwast de bloemkool 5 minuten voor het einde van de oventijd in met de rest van de marinade.
Bestrooi vlak voor het serveren met het sesamzaad en het groen van de bosuitjes. Geef er gestoomde boksoi en eventueel crispy chili-olie of sambal bij.

6 personen

voedingswaarde : 541 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 45 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Delicious. januari 2024

Auberginesalade (Egypte)

AUBERGINESALADE

Als u een dubbele hoeveelheid van dit gerecht bereidt, kunt u deze salade als vegetarisch hoofdgerecht serveren tijdens een zomerse lunch. Deze auberginesalade is namelijk verrassend rijk en voedzaam.

2 grote aubergines
zeezout
versgemalen zwarte peper
8 eetlepels olijfolie
2 groene paprika’s, zaadlijsten verwijderd, in smalle reepjes
2 uien, in ringen
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 theelepel korianderzaad, licht gekneusd
sap van 1 citroen
grote handvol vers korianderblad, fijngesneden


Snijd de aubergines in dunne plakken, schik ze in een vergiet en strooi er zout over. Laat ze 30 minuten staan, spoel ze af en dep de plakjes droog.
Verhit de olie in een grote koekenpan met dikke bodem en bak hierin de plakjes aubergine op hoog vuur naast elkaar bruin. Keer ze en voeg de paprika’s, uien, knoflook en het korianderzaad toe. Draai het vuur lager en bak de groenten nog 10 - 15 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Schep de groenten in een schaal. Bestrooi ze met zout en peper en besprenkel ze met citroensap. Strooi er vlak voor het serveren fijngesneden verse koriander over.

4 personen

land : Egypte
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson

Olijvensalade (Egypte)

OLIJVENSALADE

Bereid deze salade liefst 24 uur voor u hem wilt serveren, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

krap 1 theelepel zeezout
3 tenen knoflook, uitgeperst
snufje chilipoeder
½ theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
sap van 3 citroenen
6 eetlepels olijfolie
400 gram zwarte en groene olijven, ontpit
4 eetlepels fijngesneden peterselie


Vermeng alle ingrediënten behalve de laatste twee tot een dressing. Schep de olijven en de peterselie hierdoor. Laat de salade enkele uren of nog liever een hele nacht intrekken voor u hem serveert als onderdeel van mezze of als salade

6 - 8 personen

land : Egypte
gerechtsoort : mezze

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson

Knoflookcroutons (Egypte)

KNOFLOOKCROUTONS

8 - 10 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, uitgeperst
3 sneetjes bruin brood, in blokjes


Verhit de olie in een grote koekenpan en smoor hierin de knoflook enkele minuten zachtjes tot hij gaar is. Draai het vuur hoger en bak de broodblokjes 5 - 6 minuten in de knoflookolie tot ze goudbruin maar niet verbrand zijn. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze warm.

6 personen

land : Egypte
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson

Knoflooksaus (Egypte)

KNOFLOOKSAUS

2 eetlepels olijfolie of geklaarde boter
3 - 4 tenen knoflook, uitgeperst
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemalen komijn


Verhit de olie of boter en bak hierin op halfhoog vuur de knoflook met de specerijen goudbruin, zonder ze te laten verbranden.
Schep een beetje gloeiend hete knoflooksaus in elke portie soep.

6 personen

land : Egypte
gerechtsoort : saus

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson

Geroosterde kikkererwten met noten en pitten (Egypte)

GEROOSTERDE KIKKERERWTEN MET NOTEN EN PITTEN

Dit is een heerlijk hapje voor de mezzetafel, maar ook lekker bij de borrel, of om mee te nemen op een Egyptische picknick!

200 gram gaargekookte kikkererwten, of uit blik
200 gram gemengde noten (bijvoorbeeld amandelen, walnoten) en pitten (bijvoorbeeld pijnboom-, pompoen- en zonnebloempitten)
sap van 2 citroenen
zeezout
versgemalen zwarte peper


Doe de kikkererwten, noten en pitten in een pan. Voeg het citroensap toe, overgiet ze krap met water en voeg een flinke snuf zout en peper toe. Breng aan de kook en laat 5 - 6 minuten zachtjes koken. Giet af.
Spreid het mengsel uit op een bakplaat en rooster het 20 - 25 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven, waarbij u alles af en toe even omschudt om verbranden te voorkomen.
U kunt dit borrelhapje direct serveren; in een goed afsluitbare trommel is het twee weken houdbaar.

Voor 10 personen.

land : Egypte
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson