zaterdag 2 september 2017

Pilav (Turkije)

PILAV

400 gram langkorrelige rijst, gewassen en goed uitgelekt
1 ui, gehakt
½ eetlepel milde paprikapoeder
50 gram rozijnen, gewassen
3 eetlepels pijnboompitten
½ theelepel zout
een scheut olijfolie
5 koppen water


Verhit de olijfolie in een ruime braadpan of wok. Bak de ui met de paprikapoeder een paar minuten op middelhoog vuur; voeg dan de rijst toe en schep die steeds om, tot de rijstkorrels mooi glimmend van de olie zijn. Doe nu de rozijnen en pijnboompitten erbij en meng die door de rijst. Schenk voorzichtig het water erbij nadat u het vuur laag heeft gedraaid. Breng aan de kook, voeg het zout toe en doe een deksel op de pan. Laat de pilav op een vlamverdeler 30 minuten zachtjes koken. Werk met een vork de rijst om, draai het vuur uit, sluit de pan weer af en laat alles nog eens 15 minuten stomen tot de rijst droog, gaar en geurig is.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : 7 Tafels : Een praktische gids voor exotisch koken / Ina de Visser

Snijbonen met tomaat (Turkije)

SNIJBONEN MET TOMAAT

In plaats van snijbonen kunt u (klein gesneden of partjes) kool, sperziebonen of peultjes gebruiken. De kooktijd van peultjes is veel korter, die zijn als u ze op deze manier bereidt al in circa 8 minuten gaar.

500 gram snijbonen
1 ui
3 vleestomaten
1 teentje knoflook
zout
3 eetlepels slaolie (eventueel 1 eetlepel vervangen door olijfolie)
1 eetlepel tomatenpuree
½ theelepel paprikapoeder
1 eetlepel fijngeknipte peterselie


Was de snijbonen en snijd ze in stukken van 2 centimeter. Pel en snipper de ui. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Pel de teentjes knoflook en wrijf ze met 1 theelepel zout fijn in een vijzel of met de platte kant van een mes of pers ze uit. Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de ui 3 minuten op een matig hoog vuur. Voeg de tomatenpuree en de tomaten toe en bak het geheel al roerend 2 minuten. Voeg de knoflook, het paprikapoeder en de snijbonen toe en laat de snijbonen op een laag vuur met het deksel half op de pan in 20 minuten gaar worden. Strooi de peterselie erover. Serveer de groente warm of koud.

bijgerecht voor 4 personen

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Posteleinsalade (Turkije)

POSTELEINSALADE

In Turkije is het een bijgeloof dat zwangere vrouwen dol zijn op deze salade. Belangrijk is dat de blaadjes van de stelen worden gebroken en niet gesneden, want dan zijn ze minder lekker.

500 gram postelein
1 kleine ui
1 eetlepel olijfolie
sap van 1 citroen


Was de postelein en laat ze goed uitlekken. Breek de blaadjes van de stelen en doe ze in een schaal. Pel de ui en hak de ui heel fijn. Meng de ui, de olijfolie, het citroensap en wat zout door de postelein en laat de smaken enige tijd intrekken.

6 personen

land : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Sucuklu met eieren, knoflook en komijn (Turkije)

SUCUKLU (PITTIGE WORSTJES) MET EIEREN, KNOFLOOK EN KOMIJN

In Turkije wordt ontbeten met hartige hapjes, witte kaas, olijven, eieren en Sucuklu: pittige worstjes, die worden gebakken met knoflook en komijn. Ze worden ook als snack gegeten.

2 pittige Turkse worstjes om te bakken
1 teentje knoflook
zout
50 gram boter
mespunt gemalen komijn
4 eieren
(eventueel een paar eetlepels dikke Turkse yoghurt)


Verwijder de velletjes van de worstjes en snijd ze in dunne plakjes. Pel het teentje knoflook en wrijf het met 1 theelepel zout fijn in een vijzel of met de platte kant van een mes of pers het uit. Verhit de boter in een koekepan en bak hierin de plakjes worst om en om bruin. Voeg de knoflook en de komijn toe. Breek de eieren boven de plakjes worst in de pan en bak ze tot het ei is gestold. Serveer de Sucuklu met brood en schep er eventueel wat yoghurt over.

4 personen

land : Turkije
gerechtsoort : ontbijt- of lunchgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Tas Kebabi (Turkije)

TAS KEBABI (GESTOOFD LAMSVLEES)

In plaats van lamsvlees kan geitenvlees of schapenvlees worden gebruikt. De stooftijd is dan langer. Geef er een eenvoudige rijstpilau bij.

2 uien
2 teentjes knoflook
zout
2 groene Turkse pepers
600 gram lamsschouder in stukken
50 g boter
1 eetlepel tomatenpuree
½ liter blik gepelde tomaten
1 eetlepel gedroogde grof gemalen rode peper
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
mespunt kaneelpoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 laurierblad
1 eetlepel azijn
½ liter hete runderbouillon (tablet)
2 eetlepels fijngeknipte peterselie


Pel en snipper de uien. Pel de teentjes knoflook en wrijf ze met 1 theelepel zout fijn in een vijzel of met de platte kant van een mes of pers ze uit. Was de pepers en snijd ze in ringetjes. Leg het vlees in een braadpan en verhit het vlees 10 minuten tot de pan weer droog is. Voeg dan de boter toe en als die is gesmolten de uien. Bak de uien met het vlees 3 minuten op een matig hoog vuur. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en bak ze 1 minuut mee. Giet het vocht van de tomaten af. Voeg de tomaten, de groene pepers, de rode en zwarte peper, het kaneelpoeder, de oregano, het laurierblad, de azijn en de hete bouillon toe en breng het vocht tegen de kook aan. Laat het vlees met het deksel op de pan in 2 - 2½ uur gaar sudderen. Strooi de peterselie erover.

4 personen

land : Turkije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Cacaik (Turkije)

CACIK (KOMKOMMER-YOGHURTSAUS)

Deze saus wordt bij allerlei groenten en vleesgerechten gegeten, maar kan ook als voorafje dienen en moet dan met brood worden geserveerd.

1 grote komkommer
zout
1 teentje knoflook
3 deciliter dikke Turkse yoghurt
1 eetlepel fijngeknipte dille
1 eetlepel olijfolie
3 rode peperringetjes


Schil de komkommer, halveer deze en schrap de zaadjes met een lepeltje eruit. Rasp de komkommer op een grove rasp of snijd deze in kleine blokjes. Doe de komkommer in een zeef, strooi er 1 eetlepel zout over en laat een uurtje staan. Knijp het vocht vervolgens goed uit de komkommer. Pel het teentje knoflook en wrijf het met 1 eetlepel zout fijn in een vijzel of met de platte kant van een mes of pers het uit. Meng de komkommer met de knoflookpasta, de yoghurt en de dille. Schep de Cacik in een schaaltje, sprenkel de olijfolie erover en leg de rode peperringetjes in het midden.

4 personen

land : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Lokum (Turkije)

LOKUM (TURKS FRUIT)

500 gram suiker
2 theelepels citroensap
40 gram gelatine
een paar druppels rode voedingskleurstof
2 eetlepels rozenwater
250 gram poedersuiker, gezeefd
2 eetlepels maïzena


Doe de suiker, het citroensap en ½ liter water in een steelpan en verhit op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Kook de suikerstroop, tot een druppel ervan een lange draad trekt als hij in koud water wordt gedaan. Los de voorgeweekte gelatine op in een scheutje warm water. Roer de gelatine door de suikerstroop. Giet de suikerstroop in een platte vorm van 15 x 15 centimeter en laat hem een nacht lang opstijven. Roer de poedersuiker en de maïzena door elkaar en strooi het mengsel in een dikke laag op het werkvlak. Stort het Turks fruit op de poedersuiker, snijd het in blokjes en haal ze aan alle kanten door de suiker.

Voor 500 gram snoepgoed

voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : snoep

bron : Eten rond de Middellandse Zee / Norma Miller

Kompostolar (Turkije)

KOMPOSTOLAR (SALADE VAN GEDROOGD EN VERS FRUIT)

250 gram basterdsuiker
2 eetlepels citroensap
500 gram gedroogde vijgen
500 gram vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, sinaasappels, appels
2 eetlepels oranjebloesemwater
fijngehakte pistachepitten (om te garneren)
slagroom of yoghurt (om erbij te serveren)


Doe de suiker, het citroensap en 6 deciliter water in een steelpan. Laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de vijgen in de suikerstroop en laat ze 20 minuten zachtjes koken, tot ze zacht zijn. Doe de vijgen in een schaal. Maak het verse fruit schoon. Schil het, snijd het in plakken of verdeel het in parten, afhankelijk van het soort vruchten. Breng de suikerstroop opnieuw aan de kook en verwarm het fruit erin, tot het net zacht is (aardbeien hebben uiteraard minder tijd nodig dan appelpartjes). Schep het verse fruit met de vijgen in een serveerschaal. Roer het oranjebloesemwater door de koude suikerstroop en giet de stroop over de fruitsalade. Bestrooi met pistachepitten en geef er slagroom of yoghurt bij.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 40 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : nagerecht

bron : Eten rond de Middellandse Zee / Norma Miller

Üzüm Muhallebis (Turkije)

ÜZÜM MUHALLEBIS (DRUIVENPUDDING)

1 kilogram druiven
80 gram maïzena
500 gram suiker


Pluk de druiven van de tros, was ze goed en kook ze in 1½ deciliter water 15 minuten. Wrijf de druiven daarna door een zeef en breng het druivenmoes opnieuw aan de kook.
Roer intussen de maïzena aan met wat water en giet het mengsel al roerend bij het druivenmoes. Strooi de suiker erbij en laat de massa op het vuur staan tot ze dik is.
Laat de pudding afkoelen.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : nagerecht

bron : Groot Europees kookboek / Phoenix

Portokal Jölesi (Turkije)

PORTOKAL JÖLESI (SINAASAPPELGELEI)

500 gram suiker
15 blaadjes witte gelatine
sap van 10 sinaasappels


Kook ½ liter water met de suiker 10 minuten. Schep als er schuim ontstaat, dit weg met de schuimspaan. Neem de pan van het vuur en laat de suikerstroop afkoelen.
Week de gelatine in ruim koud water. Pers de sinaasappels uit en voeg het sap met de uitgeknepen blaadjes gelatine toe aan de hete suikerstroop. Roer tot de gelatine is opgelost. Giet de gelei in schaaltjes en laat hem afkoelen.
U kunt deze gelei van allerlei vruchtensappen maken.

6 - 8 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : nagerecht

bron : Groot Europees kookboek / Phoenix