zaterdag 2 september 2017

Kompostolar (Turkije)

KOMPOSTOLAR (SALADE VAN GEDROOGD EN VERS FRUIT)

250 gram basterdsuiker
2 eetlepels citroensap
500 gram gedroogde vijgen
500 gram vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, sinaasappels, appels
2 eetlepels oranjebloesemwater
fijngehakte pistachepitten (om te garneren)
slagroom of yoghurt (om erbij te serveren)


Doe de suiker, het citroensap en 6 deciliter water in een steelpan. Laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de vijgen in de suikerstroop en laat ze 20 minuten zachtjes koken, tot ze zacht zijn. Doe de vijgen in een schaal. Maak het verse fruit schoon. Schil het, snijd het in plakken of verdeel het in parten, afhankelijk van het soort vruchten. Breng de suikerstroop opnieuw aan de kook en verwarm het fruit erin, tot het net zacht is (aardbeien hebben uiteraard minder tijd nodig dan appelpartjes). Schep het verse fruit met de vijgen in een serveerschaal. Roer het oranjebloesemwater door de koude suikerstroop en giet de stroop over de fruitsalade. Bestrooi met pistachepitten en geef er slagroom of yoghurt bij.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 40 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : nagerecht

bron : Eten rond de Middellandse Zee / Norma Miller

Geen opmerkingen: