zaterdag 2 september 2017

Cacaik (Turkije)

CACIK (KOMKOMMER-YOGHURTSAUS)

Deze saus wordt bij allerlei groenten en vleesgerechten gegeten, maar kan ook als voorafje dienen en moet dan met brood worden geserveerd.

1 grote komkommer
zout
1 teentje knoflook
3 deciliter dikke Turkse yoghurt
1 eetlepel fijngeknipte dille
1 eetlepel olijfolie
3 rode peperringetjes


Schil de komkommer, halveer deze en schrap de zaadjes met een lepeltje eruit. Rasp de komkommer op een grove rasp of snijd deze in kleine blokjes. Doe de komkommer in een zeef, strooi er 1 eetlepel zout over en laat een uurtje staan. Knijp het vocht vervolgens goed uit de komkommer. Pel het teentje knoflook en wrijf het met 1 eetlepel zout fijn in een vijzel of met de platte kant van een mes of pers het uit. Meng de komkommer met de knoflookpasta, de yoghurt en de dille. Schep de Cacik in een schaaltje, sprenkel de olijfolie erover en leg de rode peperringetjes in het midden.

4 personen

land : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Geen opmerkingen: