zondag 1 december 2019

Gestoofde aardperen (Antillen)

GESTOOFDE AARDPEREN

500 gram middelgrote aardperen
zout
50 gram boter
peper uit de molen
8 - 10 eetlepels kookroom
5 eetlepels geraspte oude kaas
3 eetlepels fijngehakte peterselie


Was de aardperen, schrap de schil er zoveel mogelijk af. Kook de aardperen in 10 minuten bijna gaar in zoveel kokend water dat ze juist onderstaan, met 1 eetlepel zout per liter water. Giet de aardperen af, verwijder de nog niet afgeschrapte stukken schil en snijd de aardperen in niet te dunne plakken. Verwarm de boter in een grote koekenpan, leg daar de plakken aardpeer naast elkaar in, strooi er wat peper over en giet de room in de pan. Leg daar een deksel op en laat de aardperen, onder af en toe voorzichtig keren goed gaar worden. Schep de aardperen dan in een voorverwarmde schaal en strooi er de kaas en de peterselie over.

4 personen

bereidingstijd : 20 - 25 minuten

gebied : Antillen
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De keuken van Noord- en Zuid-Amerika / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Salata Meshwiya (Tunesië)

SALATA MESHWIYA (TONIJNSALADE)

2 groene paprika’s
4 tomaten
6 jonge uitjes
1 scherp pepertje
1 blik tonijn
2 hardgekookte eieren
1 eetlepel kappertjes

SAUSJE
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
vers gemalen zwarte peper
zout
1 eetlepel fijngehakte peterselie


Halveer de paprika’s en leg ze onder de grill, met de bolle kant naar boven, tot ze zacht zijn. Ontvel ze en snijd ze in smalle reepjes. Snijd het kapje van de gepelde tomaten en schep het vocht eruit. Snijd ze vervolgens in plakjes. Hak uitjes en het pepertje zo fijn mogelijk. Vermeng paprika, tomaat, ui en pepertje met de in stukjes gesneden uitgelekte tonijn en de kappertjes. Beleg de salade met plakjes ei. Klop olie, citroensap, peper, zout en peterselie en giet deze saus over de salade.

2 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : salade

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson