maandag 5 april 2021

Kwee Barongko (Noord-Bali, Bali, Indonesië)

KWEE BARONGKO (BANANENPUDDING MET MANGOCOMPOTE EN IJS)

1 citroen
2 bananen
3 eieren
100 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 deciliter kokosmelk
50 gram rozijnen
1 stevige mango
½ deciliter gembersiroop
½ liter slagroomijs


Oven voorverwarmen op 175°C. Lage taartvorm met doorsnede van 24 centimeter invetten. Citroen schoonboenen en gele schil eraf raspen. Citroen uitpersen. Bananen pellen en in stukken snijden. In keukenmachine banaan met 2 eetlepels citroenrasp pureren. In kom eieren, suiker, vanillesuiker en bananenpuree met handmixer in 5 minuten tot romig, glad beslag kloppen. Al kloppend kokosmelk toevoegen. Citroenrasp en rozijnen erdoor spatelen. Beslag in vorm schenken. In midden van oven taart in 55 minuten goudbruin en gaar bakken.
Mango schillen en vruchtvlees in plakken van pit snijden. Plakken halveren. In kleine pan ½ deciliter water met gembersiroop, citroensap en stukjes mango aan de kook brengen. 10 Minuten zachtjes laten sudderen tot mango zacht is en stukjes zijn omhuld met siroop. Laten afkoelen. Taart in vorm laten afkoelen. Taart in punten snijden en serveren met mangocompote en bolletje slagroomijs.

10 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Noord-Bali, Bali, Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Indonesië : Een culinaire ontdekkingsreis door Java en Bali / Kea Engbers, Annelène van Eyndhoven, Clara ten Houte de Lange

Pisang Goreng (Midden Bali, Bali, Indonesië)

PISANG GORENG (GEBAKKEN BANAAN MET GEMBER EN HONING)

1 limoen
8 bolletjes stemgember
3 eetlepels geraspte kokos
1½ eetlepel vloeibare honing
4 stevige bananen
½ liter slagroomijs


Grill voorverwarmen. Limoen schoonboenen en boven kom groene schil eraf raspen. Limoen uitpersen. Gember heel fijnhakken en amen met kokos, limoensap en honing door limoenrasp roeren. Bananen pellen en naast elkaar in bakblik of lage ovenschaal leggen. Gembermengsel erover uitstrijken. Bakblik ca. 15 cm onder hete grill schuiven en bananen in ca. 7 minuten mooi bruin roosteren. Intussen op vier borden grote bol ijs scheppen. Bananen ernaast leggen. Direct serveren.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Midden Bali, Bali, Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Indonesië : Een culinaire ontdekkingsreis door Java en Bali / Kea Engbers, Annelène van Eyndhoven, Clara ten Houte de Lange

Bananespiesjes (Indonesië)

BANANESPIESJES

De kleine roze bananen die men in Maleisië en Indonesië vindt, smaken heerlijk. Ze zijn niet goed tegen transport bestand en dat is waarschijnlijk de reden waarom wij ze in het Westen haast nooit zien.
Let op de chili in dit recept - voor de meeste westerlingen is het een nagerecht met een staartje.

4 eetlepels citroen- of limoensap
1 - 2 eetlepels heldere honing
1 verse rode chilipeper, fijngehakt, of 1 theelepel chilipoeder
8 kleine of 4 grote stevige bananen, gepeld


Meng de eerste drie ingrediënten in een kom. Prik elke banaan op een spies en rooster ze, onder voortdurend omdraaien, boven een houtskoolvuur of onder een hete grill tot ze rondom goudbruin zijn. Laat de bananen iets afkoelen, haal ze van de spiesen af en dompel ze in de saus.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Bananentaart (Java, Indonesië)

BANANENTAART

250 gram bloem
3 koppen melk
3 koppen suiker
snufje zout
12 bananen
boter


Maak een beslag van 250 gram bloem, 3 koppen melk en evenveel suiker. Doe er nog een snuifje zout bij. Snijd een twaalftal bananen in de lengte doormidden. Doe in een beboterde platte vorm een laag beslag en leg daarop een laag banaan, dan weer beslag, enzovoorts. Eindig met een laag beslag. Schuif de taart in een hete oven.

4 personen

gebied : Java, Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels … en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Stoof Banaan (Indonesië)

STOOF BANAAN

6 bananen
1 vingerlengte kaneel
2 kruidnagels
1 theelepel zout
4 eetlepels witte suiker


Snijd de bananen in schuine, dwarse plakken. Kook 3 deciliter water met de kaneel, kruidnagels en zout. Voeg de suiker toe en vervolgens de banaan. Let erop dat de banaan niet te droog wordt, maar ze hoeft ook niet te zwemmen in het vocht. Stoof de banaan 4 - 5 minuten.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Rijsttafelen / Lia Warani

Kwee Pisang (Indonesië)

KWEE PISANG (BANANEKOEKJES)

5 grote, niet te rijpe bananen
1 pakje hoenkweemeel
5 deciliter water
100 gram goela djawa of bruine suiker, of naar smaak
snuf zout
2 centimeter santen (blok)
3½ deciliter water
bananenbladeren of aluminiumfolie


Stoom de bananen 8 minuten in de schil of tot ze ‘beetgaar’ zijn. Laat ze afkoelen en snijd ze dan in schijfjes. Meng in een kom het hoenkweemeel met water tot een papje. Breng in een pan de rest van het water aan de kook. Voeg verkruimelde goela djawa, wat zout en de geraspte santen toe en roer tot de suiker is opgelost. Laat op matig vuur tot een lobbige glazige pudding opstijven. Knip het bananenblad of de folie in vierkanten van 15 centimeter en schep een volle opscheplepel van het beslag op het midden. Leg er een plak banaan op en lepel er nog wat beslag over. Vouw het blad of de folie dicht tot een vierkant pakketje en bind vast met keukengaren (of zet vast met een prikker). Laat ze afkoelen en in de koelkast opstijven en helemaal koud worden.
Serveer ze in of zonder verpakking.

Voor 24 stuks.

gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Indonesië (Oosters culinair) / Jacki Passmore

Goelai Pisang Masa (Indonesië)

GOELAI PISANG MASA (BANANENKERRIE)

4 grote bakbananen
3 lente-uien, gesnipperd
2 theelepels gesnipperde gemberwortel
1 theelepel uitgeperste knoflook
2 theelepels gehakte sereh (alleen het wit)
1 - 2 theelepels gehakte verse rode chilipeper
1 theelepel koenjit (kurkuma)
zout
peper
3½ deciliter dunne santen (kokosmelk)
1 theelepel palm- of rietsuiker


Pel de bananen en snijd ze in dikke plakken. Laat in een pan de overige ingrediënten samen 10 minuten zachtjes koken. Voeg de bananen toe en laat ze zachtjes meekoken tot ze net gaar zijn.
Variatie: Maak een snelle zoete kerrieschotel volgens dit recept van 1 groot blik uitgelekte schijven ananas of doerian.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Indonesië (Oosters culinair) / Jacki Passmore

Pisang Rai (Bali, Indonesië)

PISANG RAI (GESTOOFDE BANAAN)

1 kop rijstemeel
2/3 kop water
¼ theelepel zout
8 kleine bakbananen
pandanblad
versgeraspte kokos


Doe het rijstemeel in een diepe kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hier water en zout in. Goed mengen tot een gelijkmatig beslag dat niet te dik en niet te dun is (als het te dun is, voegt u er meel bij).
Schil de bananen en snijd ze in de lengte door. Bedek de bananen royaal met het beslag. Breng anderhalf liter water met een beetje zout aan de kook met een pandanblad. Voeg bananen toe en stoof het 10 minuten op zeer laag vuur. Laten uitlekken op een keukendoek. Bedek met een laagje versgeraspte kokos.
Tip: Voeg een snufje zout toe aan de kokos om het vers te houden.

4 personen

gebied : Bali, Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Bali : Oorspronkelijke recepten van het Eiland der Goden / Heinz van Holzen & Lother Arsana

Godoh (Bali, Indonesië)

GODOH (GEBAKKEN BANAAN)

Gebakken bananen zijn overal in Zuidoost-Azië heel populair, want ze zijn er in overvloed en dus goedkoop. De ‘langzaam bakken’ techniek die in dit recept wordt toegepast garandeert dat de bananen knapperig blijven.

1 kop rijstemeel
2/3 kop water
¼ theelepel zout
8 kleine bakbananen
bakolie


Doe het rijstemeel in een diepe kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hier water en zout in. Goed mengen tot een gelijkmatig beslag dat niet te dik en niet te dun is (als het te dun is, voegt u er meel bij).
Schil de bananen en snijd ze in de lengte door. Dompel ze in het beslag. Verhit de olie in een wok of diepe braadpan tot middelmatig heet. Bak de bananen tot ze goudbruin zijn en een krokant laagje hebben. Schep ze eruit, laat uitlekken op keukenpapier tot ze goed droog zijn. Kan worden geserveerd met Unti.

4 personen

gebied : Bali, Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Bali : Oorspronkelijke recepten van het Eiland der Goden / Heinz van Holzen & Lother Arsana

Kolak (Indonesië)

KOLAK (BANAAN IN PANDAN-KOKOSMELK)

2 bakbananen
400 gram kokosmelk (1 blik)
1 kaneelstokje
75 gram goela djawa of donkerbruine basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
1 flesje pandansiroop
zout


Pel de bananen, halveer ze overlangs en snijd de helften in stukjes van 1½ centimeter.
Breng in een pan (met een dikke bodem) de kokosmelk met het kaneelstokje en de goela djawa zachtjes, al roerende, aan de kook. Roer de stukjes banaan, de vanillesuiker, de pandansiroop en een snufje zout erdoor. Breng het geheel net tegen de kook aan en laat de banaan, afgedekt, zachtjes in 25 minuten gaar worden. Lepel de warme kolak in kommetjes en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 35 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken op z’n Indonesisch / Joyce Huisman en Kwee Siok Lan