maandag 30 november 2009

Doperwten op Vlaamse wijze (Vlaanderen, België)

DOPERWTEN OP VLAAMSE WIJZE

1 pak diepvries doperwten met worteltjes (450 gram)
zout
peper
1 theelepel suiker
1 eetlepel boter of margarine
2 takjes peterselie

In pan doperwten met worteltjes koken met zout, peper en suiker volgens gebruiksaanwijzing op pak. Afgieten. Boter erdoor schudden. Overdoen in schaal. Peterselie erboven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 75 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : België (Vlaanderen)
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1987

Rode kool met cranberries en vijgen

RODE KOOL MET CRANBERRIES EN VIJGEN

1 kleine rode kool (750 gram)
200 gram cranberries
1 perssinaasappel
4 gedroogde vijgen
1 laurierblaadje
1 kruidnagel
zout
peper
1 eetlepel witte basterdsuiker

Van kool lelijk blad verwijderen. In vieren snijden en stronk verwijderen. In dunne reepjes snijden. In zeef cranberries wassen. Sinaasappel uitpersen. Vijgen in stukjes snijden.
In pan doen: sinaasappelsap, rode kool, cranberries, vijgen, laurierblaadje, kruidnagel, zout, peper en ¾ deciliter water. Met deksel op pan, rode kool in 25 minuten zachtjes gaar koken. Af en toe omscheppen. Laurierblaadje en kruidnagel verwijderen. Op smaak brengen met suiker, zout en peper. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 90 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1987

Bonensalade met maïs en paprika

BONENSALADE MET MAÏS EN PAPRIKA

1 blik rode bonen (nettogewicht 400 gram)
1 pot witte bonen (nettogewicht 360 gram)
1 blikje maïs (nettogewicht 150 gram)
1 ui
1 groene paprika
3 vleestomaten
4 eetlepels olie
2 ½ eetlepel (kruiden)azijn
zout
peper
1 theelepel suiker
chilipoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 struikje witlof (75 gram)
1 klein kropje roodlof (75 gram)
10 sprietjes bieslook (50 gram)

In vergiet bonen en maïs laten uitlekken. Ui pellen en fijnsnipperen. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In dunne repen snijden. Tomaten wassen. Halveren en vocht en zaadjes verwijderen. In dunne repen snijden. In kommetje doen: olie, azijn, zout, peper, suiker, mespunt chilipoeder en paprikapoeder. Tot sausje roeren. In kom doen: bonen, maïs, paprika, tomaat en ui. Sausje erover schenken. Door elkaar scheppen. Minstens 30 minuten laten intrekken. Van witlof en roodlof blaadjes loshalen. Wassen en uitslaan.
Slaschaal bekleden met witlof en roodlof. Bonensalade erop scheppen. Garneren met bieslook.

4 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 55 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1987