zondag 6 januari 2019

Rižot od Škampi (Dalmatië, Kroatië)

RIŽOT OD ŠKAMPI (RISOTTO MET DUBLIN BAY-GARNALEN)

Dublin Bay-garnalen (langoustines of Noorse kreeften) komen veel voor in de Adriatische Zee, al is het wat minder dan elders in de Middellandse Zee, dus is het verantwoord dit recept uit de Dalmatische kuststreek op te nemen.

8 tot 12 Dublin Bay-garnalen
4 eetlepels olijfolie
1 of 2 tenen knoflook
2 takjes peterselie
2 tomaten (of een vergelijkbare hoeveelheid met wat water verdunde tomatenpuree)
150 gram rijst
peper
zout
1 eetlepel wijnazijn
Parmezaanse kaas


Koop 8 tot 12 Dublin Bay-garnalen. Snijd de staart af, pel ze en snijd het vlees in makkelijk te behappen stukjes. Plet de koppen en schalen en ander afval van de langoustines en breng ze in licht gezouten water aan de kook om een beetje garnalenbouillon te trekken.
Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit 1 of 2 gehakte tenen knoflook en 2 gehakte takjes peterselie. Doe er na een paar minuten ook de stukjes garnaal en 2 gepelde gehakte tomaten (of een vergelijkbare hoeveelheid met wat water verdunde tomatenpuree) aan toe. Laat dit alles een paar minuten bakken op matig vuur, strooi er dan ongeveer 150 gram rijst (het hoeft niet exact zoveel te zijn) en peper en zout naar smaak in, en sprenkel er een eetlepel wijnazijn over. Zet het vuur hoog. Roer, en giet er, wanneer de rijst begint te bakken, beetje bij beetje wat van de garnalenbouillon bij. Roer regelmatig. Het duurt ongeveer 15 minuten voor de rijst gaar is.
Laat het gerecht een paar minuten rusten alvorens het met wat geraspte Parmezaanse kaas erover te serveren.

4 personen

gebied : Dalmatië, Kroatië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Mediterraan viskookboek / Alan Davidson

Scampi na Buzaru (Buzaru, Kroatië)

SCAMPI NA BUZARU (GARNALEN UIT BUZARU)

1 ui
1 deciliter olijfolie
5 grote garnalen (scampi, nummer nul)
½ bosje peterselie
2 tenen knoflook
2 eetlepels Kroatische kruiden
paprikapoeder
zwarte peper
2 rode pepers (fijngehakt)
½ citroen
2 eetlepels paneermeel
1 deciliter droge witte wijn


Snipper de ui fijn en fruit in hete olijfolie tot de ui glazig is. Voeg de garnalen toe en bak ze snel aan beide kanten. Snij peterselie en knoflook fijn en voeg toe aan de garnalen. Voeg alle kruiden toe samen met het sap van de halve citroen. Roer er tenslotte de paneermeel door. Draai het vuur laag en laat 10 minuten sudderen. Voeg de witte wijn toe en breng snel, op hoog vuur, aan de kook. Haal de pan van het vuur.
Serveren met bijvoorbeeld kerrierijst.

4 personen

gebied : Buzaru, Kroatië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Kijk eens bij elkaar in de keuken : Multi-culinair Nederland in tachtig foto’s, verhalen en recepten / Jan Kroon