maandag 24 februari 2020

Choufleur au Gratin (Normandië, Frankrijk)

CHOUFLEUR AU GRATIN (BLOEMKOOL MET KAASSAUS UIT DE OVEN)

1 middelgrote bloemkool, gewassen, schoongemaakt
2 eetlepels melk
2 eetlepels bloem
zout
3/8 liter Sauce à la crème pour légumes
110 gram geraspte port salut, bonbel, of Franse Emmenthaler kaas

Maak de bloemkool schoon, maar laat hem heel.
Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook samen met de melk, bloem en 1 eetlepel zout. Leg de bloemkool in de pan en kook 25 à 30 minuten. De bloemkool moet ‘bijtgaar’ zijn.
Warm ondertussen de roomsaus en voeg, met de pan van het vuur, de geraspte kaas toe.
Haal de bloemkool uit het kookvocht en breek hem in roosjes. Leg deze in een ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Zet de schaal 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C, of net zo lang tot hij bruin kleurt.

4 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Normandische keuken / Claude Guermont en Paul Frumkin