zaterdag 31 december 2022

Pasteitje met avocado en zalmeitjes

PASTEITJE MET AVOCADO EN ZALMEITJES

1 grote avocado
½ bakje Cantadou met mierikswortel
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels melk
¾ eetlepel dille (diepvries)
zout
peper
4 pasteibakjes
1 eetlepel zalmeitjes


Avocado schillen. Halveren en pit verwijderen. In mengbeker pureren. Toevoegen: Cantadou, citroensap, melk en dille. Pureren tot dikke saus. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap. In schaaltje doen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 200°C. Op bakplaat in midden van oven pasteibakjes in 5 minuten heet laten worden. Op 4 bordjes zetten. Avocadosaus nogmaals doorroeren. Pasteibakjes vullen met saus. Garneren met zalmeitjes.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip december 1988

Hartige prei-kerriekoekjes

HARTIGE PREI-KERRIEKOEKJES

3 hele dunne preien (500 gram)
50 gram boter of margarine
¼ kruidenbouillontablet
½ eetlepel kerriepoeder (scherp)
125 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
zout
2 eieren
1¼ deciliter melk
½ zakje fruitjes (à 45 gram, gebakken uitjes)


Van preien lelijk en donkergroen blad en worteltjes verwijderen. Alleen licht groen en wit gedeelte van preien gebruiken. Preien in smalle ringetjes snijden. In vergiet wassen en goed laten uitlekken. Met keukenpapier droogdeppen. In braadpan 2 eetlepels boter verhitten. Prei 5 minuten al omscheppend bakken (= roerbakken). Kruidenbouillontablet erboven verkruimelen. Kerriepoeder erdoor roeren. In zeef prei goed laten uitlekken. Koud laten worden.
Boven kom zeven: bloem, bakpoeder en 1 theelepel zout. Boven 2 andere kommen eieren splitsen. Met mixer dooiers met melk kloppen. Bloemmengsel toevoegen en erdoor kloppen. Prei en fruitjes erdoor roeren. Eiwitten zeer stijf kloppen. Preibeslag door eiwit scheppen. In grote koekenpan (met antiaanbaklaag) 1 eetlepel boter verhitten. Met juslepel 4 lepels beslag met tussenruimte erin scheppen. Koekjes in 3 minuten goudbruin bakken. Halverwege keren. Op schaal leggen en warmhouden. Op zelfde manier nog 20 koekjes bakken, telkens 1 eetlepel boter verhitten.
Lekker bij karbonade en gemengde sla.

4 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip december 1988