zaterdag 12 mei 2018

Forellen met uienkorstje (Nieuw-Zeeland)

FORELLEN MET UIENKORSTJE

4 forellen (elk 350 gram), schoongemaakt
zout
versgemalen peper
8 takjes bladpeterselie
1 theelepel tijmblaadjes
2 eetlepels plantaardige olie
80 gram boter

UIENKORST
200 gram uien
2 tenen knoflook
1 bosje bladpeterselie
½ theelepel zout
versgemalen witte peper
50 gram broodkruim

GROENE ASPERGES
300 gram groene asperges
3 - 4 theelepels zout
½ theelepel suiker
2 - 3 schijfjes van een onbespoten citroen
30 gram boter
1 theelepel fijngehakte bladpeterselie
½ theelepel geraspte schil van een onbespoten citroen


Pak de vissen met en doek stevig bij de staart vast en knip de vinnen af in de richting van de kop. Spoel de vissen van binnen en van buiten af onder de koude kraan. Dep de vissen droog. Maak vervolgens met een mes inkervingen in de zijkanten met 2 tot 3 centimeter onderlinge afstand. Bestrooi de buikholten met zout en peper. Leg takjes peterselie en tijmblaadjes in de buikholten.
Pel de uien en tenen knoflook. Hak de uien grof. Was de peterselie en schud hem droog. Maal alles fijn in een keukenmachine of vijzel. Voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de vissen in met het mengsel, vooral in de kerven; dit gaat het makkelijkst als u de vissen een beetje buigt. Bestrooi de vissen aan beide kanten met broodkruim.
Was de asperges, snijd houtige steeleinden af en schil ze alleen indien nodig. Bind ze tot 1 of 2 bosjes bijeen. Breng 2 liter water met het zout, de suiker en citroenschijfjes aan de kook. Kook de bosjes asperge hierin 10 tot 15 minuten. Haal ze uit de pan, laat ze uitlekken en snijd de stelen in 3 stukken. Laat de boter smelten in een pan en schep de asperges om met de boter. Bestrooi met de peterselie en het citroenraspsel.
Verhit de olie en boter in een ruime pan en bak de forellen hierin boven een matig vuur aan elke kant 5 minuten. Dien de forellen op met de asperges en gekookte aardappelen.

4 personen

gebied : Nieuw-Zeeland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Zee- en zoetwatervis (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr