vrijdag 6 mei 2022

Batata Harra (Syrië)

BATATA HARRA (PITTIGE AARDAPPELS MET KNOFLOOK EN KORIANDER)

1 kilogram vastkokende aardappels in de schil (gewassen, in stukken van 5 centimeter gesneden)
100 milliliter extra vergine olijfolie
2 eetlepels pittige paprikapasta
1 theelepel paprikapoeder
zeezout
4 tenen knoflook, geperst
1 grote bos koriander, grof gehakt
sap van 1 biologische citroen


Verhit de oven tot 230°C.
Breng in een grote pan water aan de kook. Kook de aardappels in 7 minuten half gaar. Giet het water af en laat de aardappels een paar minuten droogstomen.
Verdeel de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en wrijf ze goed in met een mengsel van de helft van de olijfolie, de paprikapasta, het paprikapoeder en zeezout. Zet ze 15 tot 20 minuten in de oven. Schep ze tussendoor een paar keer om en laat ze goudbruin worden.
Haal de aardappels uit de oven. Hussel de knoflook, driekwart van de gehakte koriander en het citroensap zo gelijkmatig mogelijk door de aardappels en zet ze dan nog 5 minuten in de oven.
Sprenkel voor het serveren de rest van de extra vergine olijfolie over de batata harra en strooi er wat van de overgehouden verse koriander overheen.

4 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Sumak : Mijn recepten en verhalen uit Syrië / Anas Atassi

Ramen met Japanse omelet & chili-crispolie (Japan)

RAMEN MET JAPANSE OMELET & CHILI-CRISPOLIE

Saitaku ramen kit
6 eieren, losgeroerd
2 eetlepels suiker
1 eetlepel mirin
2 eetlepels sojasaus
3 eetlepels zonnebloemolie
1 blikje babymaïs, uitgelekt
200 gram sojabonen (koelvers)
2 bosuien, in schuine ringetjes

CHILI-CRISPOLIE
200 milliliter milde olijfolie
2 eetlepels gedroogde chiliflakes
2 verse chilipepers, fijngesneden
1 sjalotje, gesnipperd
1 eetlepel sesamzaad
1 teen knoflook, fijngesneden


Verwarm 1 eetlepel zonnebloemolie en voeg de chiliflakes en rode peper toe. Bak op middelhoog vuur 2 minuten, maar laat het niet bruin worden. Voeg de olijfolie toe en verwarm op laag vuur. Laat de specerijen 30 minuten in de olie trekken. Verwarm in een kleine koekenpan 1 eetlepel zonnebloemolie en bak hierin de sjalot, sesamzaad en knoflook krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Meng voor de omelet de eieren met de suiker, mirin en sojasaus. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in de koekenpan en schenk er zoveel eimengsel in dat de bodem nét bedekt is. Laat op laag vuur kort stollen. Rol terwijl de omelet nog in de pan ligt voorzichtig op, op 2 centimeter na. Schuif naar de andere kant en schenk weer een laagje eimengsel in de pan. Laat gaar worden en rol weer op. Herhaal tot het eimengsel op is. Haal de omelet uit de pan. Laat afkoelen en snijd er 2 centimeter-plakjes van.
Bereid de soepbasis en noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg het sjalotmengsel toe aan de chili-olie. Verdeel de noedels, omelet, maïs, sojabonen en bosui over diepe kommen. Giet de bouillon in de kommen, garneer met de zeewier-sesammix en sprenkel en 1 eetlepel chili-crispolie over.

4 personen

voedingswaarde : 572 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Delicious. juni 2021

Noedelsoep (Japan)

NOEDELSOEP

1 prei
200 gram winterpeen
300 gram shiitake
5 tenen knoflook
3 eetlepels arachideolie
1 eetlepel zwarte peperkorrels
½ theelepel zout
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels mirin (rijstwijn)
20 gram gember
2 eetlepels sesamzaad
1 bosje salade-ui (6 stuks)
2 eetlepels misopasta
250 milliliter ongezoete sojamelk
4 eieren
80 gram organic ramen noedels
1 blikje bamboescheuten (227 gram)
100 gram taugé
1 norivel

Was de prei en houd deze met een tang direct op een middelhoge vlam van een gasfornuis. Rooster 5 minuten totdat het buitenste blad wat zwartgeblakerd is. Keer regelmatig. Snijd overdwars in stukken.
Schil de winterpeen en snijd in gelijke stukken. Snijd 100 gram shiitake in plakken. Plet de tenen knoflook.
Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan en fruit de prei, knoflook en winterpeen 5 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de gesneden shiitake, peperkorrels en het zout toe. Voeg 1 liter water, 1 eetlepel sojasaus en de mirin toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 1 uur op laag vuur koken. Zeef de bouillon en laat goed uitlekken (je houdt ongeveer 850 milliliter bouillon over).
Snijd de gember fijn en stamp de sesamzaadjes fijn in de vijzel. Snijd de salade-ui in dunne ringetjes. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en bak de gember en het witte gedeelte van de salade-ui 2 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de misopasta, geplette sesamzaadjes en de rest van de sojasaus toe en roer goed door. Voeg de sojamelk geleidelijk toe en roer tot de miso is opgelost. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en breng op smaak met peper.
Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook daarin de eieren 6 minuten. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en halveer ze in de lengte. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de rest van de shiitake in vieren. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de shiitake 4 minuten op hoog vuur. Schep regelmatig om.
Laat de bamboescheuten uitlekken en spoel af onder koud stromend water. Verdeel de noedels over 4 wijde kommen. Schenk daar de hete bouillon over. Leg het ei, de bamboescheuten, gebakken shiitake, taugé en het groene van de salade-ui erbij. Knip het norivel in brede rechthoekjes en steek aan de zijkant in de soep.
Tip: De vegetarische versie van ramen wordt eigenlijk gemaakt op basis van dashi (Japanse bouillon) en gedroogde shiitake.

4 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 40 / 60 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Allerhande mei 2021

Zoete aardappel met broccoli en venkel (Algerije)

ZOETE AARDAPPEL MET BROCCOLI EN VENKEL

2 zoete aardappels (bataten)
2 stronken broccoli
4 mini-venkelknollen
een duimgroot stuk gemberwortel
100 milliliter olijfolie
1 eetlepel ras el khellout
kerrie masala
fleur de sel naar smaak


Verhit de oven tot 200°C. Verpak de zoete aardappels in aluminiumfolie en pof ze 45 minuten in de oven.
Breng in een grote pan 1 liter water aan de kook en kook hierin de stronken broccoli in hun geheel in 5 tot 7 minuten beetgaar. Maak de venkelknollen schoon en blancheer ze 3 minuten in kokend water, giet ze af en dompel ze in koud water. Laat ze uitlekken.
Schrap de gemberwortel en hak hem grof. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan samen met de gehakte gember. Leg de twee stronken broccoli in hun geheel in de pan en bak alles samen met de ras el khellout en kerrie masala naar smaak in 5 tot 7 minuten gaar.
Bewaar de gekruide olie van de gebakken broccoli en bak hierin de venkel bruin en laat hem rusten. Haal de aardappels uit de oven en snijd ze voorzichtig open, leg de gebakken broccolistelen erop en garneer met de gekruide olie en de venkel.

2 personen

gebied : Algerije
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Ras el Khellout : Specerijen uit de nomadische keuken / Laurent Med Khellout