vrijdag 6 mei 2022

Noedelsoep (Japan)

NOEDELSOEP

1 prei
200 gram winterpeen
300 gram shiitake
5 tenen knoflook
3 eetlepels arachideolie
1 eetlepel zwarte peperkorrels
½ theelepel zout
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels mirin (rijstwijn)
20 gram gember
2 eetlepels sesamzaad
1 bosje salade-ui (6 stuks)
2 eetlepels misopasta
250 milliliter ongezoete sojamelk
4 eieren
80 gram organic ramen noedels
1 blikje bamboescheuten (227 gram)
100 gram taugé
1 norivel

Was de prei en houd deze met een tang direct op een middelhoge vlam van een gasfornuis. Rooster 5 minuten totdat het buitenste blad wat zwartgeblakerd is. Keer regelmatig. Snijd overdwars in stukken.
Schil de winterpeen en snijd in gelijke stukken. Snijd 100 gram shiitake in plakken. Plet de tenen knoflook.
Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan en fruit de prei, knoflook en winterpeen 5 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de gesneden shiitake, peperkorrels en het zout toe. Voeg 1 liter water, 1 eetlepel sojasaus en de mirin toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 1 uur op laag vuur koken. Zeef de bouillon en laat goed uitlekken (je houdt ongeveer 850 milliliter bouillon over).
Snijd de gember fijn en stamp de sesamzaadjes fijn in de vijzel. Snijd de salade-ui in dunne ringetjes. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en bak de gember en het witte gedeelte van de salade-ui 2 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de misopasta, geplette sesamzaadjes en de rest van de sojasaus toe en roer goed door. Voeg de sojamelk geleidelijk toe en roer tot de miso is opgelost. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en breng op smaak met peper.
Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook daarin de eieren 6 minuten. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en halveer ze in de lengte. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de rest van de shiitake in vieren. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de shiitake 4 minuten op hoog vuur. Schep regelmatig om.
Laat de bamboescheuten uitlekken en spoel af onder koud stromend water. Verdeel de noedels over 4 wijde kommen. Schenk daar de hete bouillon over. Leg het ei, de bamboescheuten, gebakken shiitake, taugé en het groene van de salade-ui erbij. Knip het norivel in brede rechthoekjes en steek aan de zijkant in de soep.
Tip: De vegetarische versie van ramen wordt eigenlijk gemaakt op basis van dashi (Japanse bouillon) en gedroogde shiitake.

4 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 40 / 60 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Allerhande mei 2021

Geen opmerkingen: