vrijdag 24 juli 2020

Ciabatta met selderijpesto en kastanjechampignons

CIABATTA MET SELDERIJPESTO EN KASTANJECHAMPIGNONS

250 gram kastanjechampignons
50 gram Pecorino
65 gram pijnboompitten
25 gram selderij
1 teen knoflook
4 eetlepels olijfolie
1 ciabatta
zout
peper


Champignons met keukenpapier schoonvegen en in plakjes snijden. Pecorino grof raspen. Van pijnboompitten 3 eetlepels apart houden. Van selderij grove stelen verwijderen. Enkele blaadjes bewaren voor garnering. Knoflook pellen. Rest van selderij en pijnboompitten met knoflook (in keukenmachine) grof hakken. 3 Eetlepels olie en helft van Pecorino toevoegen en tot smeuïge pasta mengen.
Ciabatta in lengte halveren en elke helft in 2 stukken snijden. Stukken in broodrooster of onder grill in 2 minuten bruin roosteren. In grote koekenpan rest van olie verhitten. Champignons al omscheppend op hoog vuur in 4 minuten bruin bakken, vocht laten verdampen. Rest van pijnboompitten erbij strooien en 1 minuut meebakken. Champignons op smaak brengen met zout en peper.
Ciabatta royaal bestrijken met selderijpesto. Champignons erover verdelen, rest van Pecorino erover strooien en garneren met blaadjes selderij.

4 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande februari 2002

Portobelloburger met gegrilde paprika

PORTOBELLOBURGER MET GEGRILDE PAPRIKA

4 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
4 portobello’s
4 (hamburger)broodjes, gehalveerd
4 eetlepels hummus
75 gram veldsla
1 pot gegrilde paprika’s, in repen


Meng de olijfolie met de knoflook en bestrijk de portobello’s ermee. Verhit een grillpan op een hoge stand en grill hierin de portobello’s rondom 10 minuten tot ze zacht zijn en er grillstrepen ontstaan. Gril de hamburgerbroodjes ook tot er grillstrepen ontstaan. Bestrijk de broodjes met de hummus en beleg met de veldsla, een portobello en wat gegrilde paprika.

4 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Boodschappen oktober 2017

Spaghetti-salade van gele courgettes

SPAGHETTI-SALADE VAN GELE COURGETTES

3 gele courgettes
1½ deciliter olijfolie
zout
peper
5 deciliter groentebouillon (tablet)
2 sjalotjes, fijngesneden
100 gram kastanjechampignons, in blokjes
150 gram broccoli, in roosjes
3 eetlepels sherry-azijn
1 eetlepel Dijon mosterd
1 eetlepel poedersuiker
2 tomaten, ontveld en zaadjes verwijderd, in blokjes
4 blaadjes basilicum, in reepjes
20 zwarte olijven, ontpit


Courgetteschil met citroentrekker in dunne slierten van courgette snijden. 3 Eetlepels olie verhitten en courgette-spaghetti 3 minuten bakken. Op smaak brengen met zout en peper. Bouillon aan de kook brengen, 1 eetlepel zout en helft van sjalot toevoegen. In bouillon na elkaar champignons in 2 minuten en broccoli in 4 minuten beetgaar koken, uit pan scheppen en laten uitlekken. Dressing kloppen van rest van sjalot, azijn, mosterd, poedersuiker en rest van olie. Dressing, champignons, broccoli, helft van tomatenblokjes, helft van basilicum en olijven door courgettespaghetti scheppen. Salade over 4 borden verdelen. Met rest van basilicum en tomatenblokjes garneren.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair juni 1998

Caponata met pijnboompitten (Italië)

CAPONATA met pijnboompitten

2 aubergines
½ struik bleekselderij
2 uien
2 eetlepels pijnboompitten
6 eetlepels (olijf)olie
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
200 gram groene olijven gevuld met citroen
5 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels kristalsuiker
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels kappertjes
15 gram basilicum


Snijd de aubergine in blokjes van 1 ½ centimeter en bestrooi met zout. Laat 5 minuten staan. Dep droog met keukenpapier. Snijd ondertussen het groen van de bleekselderij en snijd fijn. Snijd de stengels in dunne boogjes. Snijd de ui in dunne ringen. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de pijnboompitten 3 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Verhit de helft van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de helft van de aubergine goudbruin en gaar. Neem uit de pan en herhaal met de rest van de olie en aubergine.
Doe alle aubergine samen in de pan, meng met de ui en bleekselderij en bak 4 minuten. Voeg de tomatenblokjes, olijven, azijn en suiker toe. Breng aan de kook.
Stoof met de deksel schuin op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar. Voeg na 15 minuten de pijnboompitten, rozijnen en kappertjes toe. Schep af en toe om, om aanbakken te voorkomen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal van het vuur en schep de basilicumblaadjes en het bleekselderijgroen erdoor. Je kunt de salade zowel warm, lauwwarm als koud eten.
Lekker met gegrilde vis en couscous of ciabatta.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande 6 juli - 16 augustus 2020