donderdag 30 april 2020

Caribean Punch (Caribisch gebied)

CARIBBEAN PUNCH

1 ananas
310 gram lychees met sap, uit blik
3 eetlepels poedersuiker
1 theelepel kaneelpoeder
½ theelepel gemalen nootmuskaat
4 kruidnagels
1 deciliter Amaretto
2 citroenen
2 limoenen
½ liter Southern Comfort
1 liter ananassap
½ liter sinaasappelsap
ijsblokjes


Doe 1 schoongemaakte en in stukken gesneden ananas met 1 blikje in vieren gesneden lychees (netto 310 gram) met sap in een kan. Bestrooi het met 3 eetlepels poedersuiker, 1 theelepel kaneelpoeder, ½ theelepel gemalen nootmuskaat en 4 kruidnagels. Schenk er 1 deciliter Bellini Amaretto bij. Laat het 1 uur intrekken. Schenk op het fruit: sap van 2 citroenen en 2 limoenen, ½ liter koude Southern Comfort, 1 liter koud ananassap en ½ liter koud sinaasappelsap. Serveer met ijsblokjes.

20 personen

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : drank

bron : Allerhande 27 juni 1996

Lamsvleescurry (Martinique en Guadeloupe)

LAMSVLEESCURRY

1 ui
3 teentjes knoflook
1 dikke plak ham (100 gram)
600 gram lamsboutschijven
25 gram boter of margarine
½ blikje tomatenblokjes (netto 400 gram)
2 theelepels tijm
1 theelepel gemalen piment
1 theelepel kaneelpoeder
zout
peper
½ kippenbouillontablet
1 zakje santen (30 gram)
3 eetlepels crème fraîche
2 takjes peterselie
1 eetlepel citroensap


Ui en knoflook pellen en snipperen. Ham en lamsvlees in blokjes snijden. In (braad)pan boter verhitten. Ui en knoflook in 2 minuten zachtjes glazig fruiten. Ham, tomatenblokjes, tijm, piment, kaneelpoeder, zout en peper erdoor roeren en afgedekt 3 minuten zachtjes bakken. Lamsvlees toevoegen en 5 minuten zachtjes meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen en 2 deciliter water, santen en crème fraîche erdoor roeren. Al roerend aan de kook brengen en lamsvlees afgedekt in 30 minuten zachtjes gaar stoven. Intussen in kopje peterselie fijnknippen. Citroensap erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper. Bestrooien met peterselie. Serveren met Congris.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Martinique en Guadeloupe
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 27 juni 1996

Cou Cou (Cariben)

COU COU (HARTIGE PUDDING)

1 kleine courgette
1 blikje maïskorrels (netto 300 gram)
3 deciliter water
2 theelepels kruidenbouillonpoeder
1 theelepel zout
25 gram boter of margarine


Pureer voor vier personen 1 kleine in blokjes gesneden courgette en 1 blikje maïskorrels (netto 300 gram) in de keukenmachine. Kook deze puree in 3 deciliter water, 2 theelepels kruidenbouillonpoeder en 1 theelepel zout onafgedekt in 15 minuten tot een dikke romige massa. Roer er 25 gram boter of margarine door en serveer direct.

4 personen

gebied : Cariben
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande 27 juni 1996

Kip met ananas op traditionele wijze (Cuba)

KIP MET ANANAS OP TRADITIONELE WIJZE

1 citroen
4 kippenbouten
zout
(versgemalen) peper
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode Spaanse peper
3 eetlepels (olijf)olie
1 blikje tomatenblokjes (netto 400 gram)
3 eetlepels blanke rozijnen
1 theelepel oregano
½ kippenbouillontablet
1 blik ananasstukjes op eigen sap (netto 227 gram)
4 eetlepels bruine rum


Citroen onder koud water schoonboenen. Droogdeppen en schil er dun afraspen. Citroen uitpersen. Kippenbouten bestrooien met zout en peper en besprenkelen met citroensap. Kip 30 minuten in koelkast zetten. Intussen ui en knoflook pellen en heel fijn snipperen. Peper schoonmaken, zaadjes verwijderen en peper in reepjes snijden.
In (hapjes)pan olie verhitten. Kippenbouten in 5 minuten rondom bruin bakken. Op bord leggen. In bakvet ui en knoflook in 2 minuten zachtjes glazig fruiten. Tomatenblokjes, peperreepjes, rozijnen en oregano erdoor roeren. Bouillontablet erboven verkruimelen en 2 deciliter water toevoegen. Al roerend aan de kook brengen. Kippenbouten in saus leggen en afgedekt in 45 minuten zachtjes gaar stoven. Ananas met sap en rum door kip scheppen en nog 5 minuten zachtjes meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met rijst en komkommersla.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 10 / 25 / 60 minuten

gebied : Cuba
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande 27 juni 1996

Varkensvlees gemarineerd in sinaasappelsap (Haïti)

VARKENSVLEES GEMARINEERD IN SINAASAPPELSAP

3 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 rode Spaanse peper
3 perssinaasappels
1 eetlepel citroensap
1 theelepel tijm
zout
peper
600 gram magere varkenslappen
2 theelepels kruidenbouillonpoeder
3 eetlepels olie


Sjalotjes en knoflook pellen en snipperen. Peper schoonmaken, zaadjes verwijderen en peper fijnhakken. Sinaasappels uitpersen. In schaal sjalot, knoflook, peper, sinaasappelsap, citroensap, tijm, zout en peper door elkaar roeren (= marinade). Vlees in blokjes snijden en door marinade scheppen. Afgedekt 2 uur in koelkast zetten.
Vlees met marinade en bouillonpoeder overdoen in pan. Zoveel water toevoegen dat vlees net onder staat. Mengsel aan de kook brengen en vlees afgedekt in 30 minuten heel zachtjes gaarkoken. Vlees in vergiet goed laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. In koekenpan olie verhitten en blokjes vlees rondom bruin bakken. Serveren met Sauce ti Malice en gebakken aardappeltjes.

4 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 15 / 120 / 45 minuten

gebied : Haïti
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 27 juni 1996

Sauce ti Malice (Cariben)

SAUCE TI MALICE (PITTIGE PEPERSAUS)

2 rode Spaanse pepers
2 uien
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
2 citroenen
3 eetlepels (olijf)olie
zout
peper


Doe voor vier personen in een pan 2 schoongemaakte en fijngehakte rode Spaanse pepers, 2 gesnipperde uien, 2 gesnipperde sjalotjes en 2 gesnipperde teentjes knoflook, het sap van 2 citroenen, 3 eetlepels (olijf)olie, zout en peper en laat dit mengsel 1 uur staan. Breng de saus al roerend aan de kook en laat de saus afkoelen.

4 personen

gebied : Cariben
gerechtsoort : saus

bron : Allerhande 27 juni 1996

Caribische kippenvleugels met gember-honingsaus (Caribisch gebied)

CARIBISCHE KIPPENVLEUGELS MET GEMBER-HONINGSAUS

1 kilogram kippenvleugels
3 eetlepels arachideolie
1 theelepel paprikapoeder

SAUS
3 eetlepels honing
sap van 2 sinaasappels
2 eetlepels tomatenketchup
2 eetlepels tamarindepasta, citroensap of azijn
6 centimeter verse gember, geschil en geraspt
2 eetlepels rode wijnazijn


Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de kippenvleugels met de arachideolie, paprikapoeder, zout en peper. Verdeel de kip over de bakplaat en rooster 20 minuten in het midden van de oven. Keer de kippenvleugels halverwege een keer om. Meng intussen de ingrediënten voor de saus met 100 milliliter water, verwarm en laat zachtjes inkoken tot een dikke saus. Breng op smaak met zout en peper. Serveer deze saus bij de kippenvleugels.

6 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Boodschappen november 2019

Caribische aardappel met gegrilde braadworst (Caribisch gebied)

CARIBISCHE AARDAPPEL MET GEGRILDE BRAADWORST

1 kilogram zoete aardappelen
4 eetlepels arachideolie
1 theelepel Caribbean spice (specerijenmengsel)
4 varkensbraadworsten
1 blik babymaiskolfjes (400 gram)
1 eetrijpe mango
15 gram koriander
400 gram sperziebonen


Boen de aardappelen schoon en snijd ze in stukken van 2 centimeter. Kook 3 minuten in water met eventueel zout. Giet af en laat uitlekken.
Verhit 3 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de aardappelen samen met de Caribbean spice op middelhoog vuur in 12 minuten gaar. Schep regelmatig om.
Verhit ondertussen de grillpan zonder olie of boter en gril de worsten op middelhoog vuur in 12 minuten rondom gaar. Laat de maiskolfjes uitlekken, schep om met de rest van de olie en gril rondom de laatste 3 minuten met de worsten mee.
Schil ondertussen de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de koriander grof. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de sperziebonen en kook de bonen 6 minuten. Schep om met de mais, mango en de helft van de koriander. Bestrooi met peper.
Bestrooi de aardappelen met de rest van de koriander. Serveer de aardappelen met de worst en sperziebonen.

4 personen

voedingswaarde : 750 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande juni 2018

Malse scharrelkip met Caribische touch en spicy bonen (Caribisch gebied)

MALSE SCHARRELKIP MET CARIBISCHE TOUCH EN SPICY BONEN

700 gram verse Franse friet
4 eetlepels (arachide)olie
170 gram Griekse yoghurt
2 theelepels Jamaican jerk (specerijenmelange)
300 gram scharrelkipfilet
60 gram chorizo
500 gram sperziebonen
1 rode ui
1 komkommer
3 eetlepels azijn
2 eetlepels mayonaise


Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de friet met de helft van de olie en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en krokant. Schep halverwege om. Breng eventueel op smaak met zout.
Meng ondertussen in een schaal de helft van de Griekse yoghurt met de Jamaican jerk en eventueel zout. Verdeel de kipfilet in 4 gelijke stukken en leg in de yoghurtmarinade. Snijd de chorizo in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de chorizo in 4 minuten krokant op middelhoog vuur. Doe de gebakken chorizo met het vrijgekomen vet in een kommetje.
Verhit de rest van de olie in dezelfde koekenpan en bak de kipfilet eerst 5 minuten op hoog vuur rondom bruin en laat daarna op laag vuur 10 minuten verder garen. Keer regelmatig.
Verwijder ondertussen de steelaanzet en kook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar. Snijd ondertussen de ui in flinterdunne halve ringen en voeg de laatste minuut van de kooktijd toe aan de sperziebonen. Giet af. Meng in een schaal met de chorizo en het vet.
Schaaf de komkommer met een kaasschaaf of dunschiller in lange linten. Meng de azijn erdoor. Meng de rest van de yoghurt met de mayonaise. Neem de friet uit de oven en serveer met de kip, het chorizo-sperziebonenmengsel, de komkommer en de yoghurtmayo bij de friet.

4 personen

voedingswaarde : 815 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 30 / 30 minuten

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande juni 2017

Blue Cuban Pete (Cuba)

BLUE CUBAN PETE

30 milliliter Bols Blue
30 milliliter witte rum
30 milliliter vers limoensap
15 milliliter suikerstroop
ijs


Doe 30 milliliter Bols Blue, 30 milliliter witte rum, 30 milliliter vers limoensap, 15 milliliter suikerstroop en veel ijs in een shaker. Schenk uit in een tumblerglas.

1 persoon

gebied : Cuba
gerechtsoort : cocktail

bron : Proef& 3 december 2012

Cuba libre (Cuba)

CUBA LIBRE

200 milliliter rum
400 milliliter cola
het sap van een halve limoen
ijsblokjes
limoenschijfjes


Vermeng 2 delen rum met 4 delen cola en het sap van een halve limoen. Schenk dit in grote glazen met ijsblokjes, extra limoenschijfjes en een stamper.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.

gebied : Cuba
gerechtsoort : cocktail

bron : Boodschappen december 2012