zondag 2 juli 2023

Komkommersalade (India)

KOMKOMMERSALADE

2 komkommers
gedroogde kokos
2 deciliter yoghurt
2 Spaanse pepers
zout
geklaarde boter
mosterdzaad


Schil de komkommers, halveer ze, verwijder het zaad en snipper ze of rasp ze niet al te fijn.
Rasp 5 eetlepels kokos en doe die in een kommetje, waar u de kokosvezels vermengt met enkele eetlepels kokend water. Roer het mengsel door de yoghurt.
Voeg eveneens de komkommersnippers, de fijngemaakte pepers (zonder het zaad) en wat zout toe, roer alles goed door en zet het geheel, afgedekt met folie, koel weg.
Voor u de salade opdient, maakt u een kleine koekenpan vet met wat geklaarde boter. Strooi de mosterdzaadjes er in en verhit die tot zij openspringen.
Meng ze, nadat zij zijn afgekoeld, door de salade even voor u die opdient.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : salade

bron : Het komplete kookboek / Maria May

Rijstsalade met komkommer en noten (India)

RIJSTSALADE MET KOMKOMMER EN NOTEN

200 gram (basmati)rijst
1 kleine komkommer
1 mango
100 gram gepelde gemengde noten
2 eetlepels gembersiroop
3 eetlepels citroensap
1 theelepel kerrie
zout
2 eetlepels gesnipperd korianderblad


Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst uitlekken en afkoelen.
Schil de komkommer en snijd hem in blokjes. Schil de mango, snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de noten grof.
Vermeng de gembersiroop met het citroensap, de kerrie, een snufje zout en de koriander.
Schep het sausje, de komkommer- en mangoblokjes en de noten door de rijst.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue : Ruim 140 heerlijke recepten / Irene van Blommestein

Indiase salade (India)

INDIASE SALADE

5 vleestomaten, gepeld
2 uien
1 komkommer, geschild
2 Spaanse pepers, in dunne ringetjes gesneden
het sap van 2 citroenen
een scheutje blanke azijn
2 theelepels zout


Snijd de tomaten, uien en komkommer in blokjes. Doe ze in een glazen schaal en meng er de andere ingrediënten doorheen. Zet de schaal afgedekt ten minste een paar uur in de koelkast; schep alle ingrediënten na een uur even om.
Het citroensap zal de hete smaak van de pepers en uien verzachten – koud geserveerd is deze salade bijzonder verfrissend.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : salade

bron : 7 Tafels : Een praktische gids voor exotisch koken / Ina de Visser

Pittige fruitsalade (India)

PITTIGE FRUITSALADE

Een fantastische salade die uitstekend samengaat met een zoete, pikante curry.

2 appels, uitgeboord en in blokjes gesneden
2 wortelen, in blokjes
2 sinaasappels, geschild, in blokjes
½ komkommer, in blokjes
1 papaja, geschild, zaad verwijderd, in kleine blokjes
sap van 1 citroen
handvol korianderblad, fijngehakt
1 theelepel komijnzaad, geroosterd
½ theelepel amchoor
½ theelepel gemalen zwarte peper
zout


Schep alle ingrediënten door elkaar en plaats de salade 30 minuten in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen vermengen.

4 - 6 personen

gebied : India
gerechtsoort : salade

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott

Warme salade (India)

WARME SALADE

½ bloemkool
1 groene paprika
1 rode paprika
½ komkommer
4 wortels
2 eetlepels boter
zout
peper


Snijd de bloemkool met een scherp mes in roosjes. Ontdoe de paprika’s van zaad en snijd ze in dunne reepjes. Snijd de komkommer in dikke plakken en snijd elke plak in vieren. Schil de wortels en snijd ze in dunne schijfjes.
Smelt de boter onder voortdurend roeren in een grote pan.
Voeg bloemkool, paprika’s, komkommer en wortels toe en roerbak 5 – 7 minuten. Breng met zout en peper op smaak. Leg een deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 3 minuten zachtjes koken.
Doe de groenten in een schaal, schep door en serveer direct.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Indiase gerechten : Makkelijke, overheerlijke recepten, stap-voor-stap beschreven / Réchel Buitenrust Hettema- van Coevorden

Frisse komkommersalade (India)

FRISSE KOMKOMMERSALADE

250 gram komkommer
1 verse groene chilipeper (naar keuze)
2 eetlepels fijngesneden koriander
2 eetlepels citroensap
½ theelepel zout
1 theelepel suiker
verse muntblaadjes, ter garnering


Snijd de komkommer met een scherp mes in dunne plakjes en snijd die doormidden. Schik de plakjes op een ronde schaal. Hak de groene chilipeper (desgewenst) fijn en strooi over de komkommer.
Doe voor de dressing koriander, citroensap, zout en suiker in een kom en meng goed. Zet opzij.
Zet de komkommer in de koelkast en laat minstens 1 uur koelen. Giet de dressing er vlak voor het opdienen over en garneer met een paar muntblaadjes.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Indiase gerechten : Makkelijke, overheerlijke recepten, stap-voor-stap beschreven / Réchel Buitenrust Hettema-van Coevorden

Masala Jhinga aur Kakdi (Bangalore, Karnataka, India)

MASALA JHINGA AUR KAKDI (PIKANTE GARNALEN MET KOMKOMMER)

Rond Bangalore is een geavanceerde computerindustrie ontwikkeld, waardoor deze oude en traditionele stad een echt 21ste-eeuws karakter heeft gekregen. De computerindustrie bracht welvaart – en een nieuw type restaurant, waar jonge chef-koks aloude recepten op een nieuwe manier benaderen. Een goed voorbeeld is deze droge, knisperende versie van puri met garnalen.

2 tomaten
¼ theelepel gemalen koriander
¼ theelepel gemalen komijn
¼ theelepel garam masala
1 ui, zeer fijn gesneden
200 gram komkommer, zaad verwijderd, in kleine blokjes
250 gram kleine, gare, gepelde garnalen, ontdooid indien uit de diepvries
3 eetlepels fijngesneden korianderblad
zout
6 – 8 puris om erbij te serveren
partjes citroen om erbij te serveren


Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze 1 minuut onder in kokendheet water en direct daarna in ijskoud water. Ontvel ze, snijd ze doormidden en verwijder het zaad. Snijd het vruchtvlees in heel kleine blokjes.
Doe de koriander, komijn en garam masala in een droge koekenpan en bak alles al omscheppend 15 seconden op matig tot hoog vuur. Voeg de ui toe en schep het mengsel 2 minuten om, zodat het erg droog wordt.
Voeg de tomaten en komkommer toe en schep het geheel 2 minuten om tot het goed doorgewarmd is. Schep het korianderblad erdoor en voeg zout naar smaak toe.
Serveer de garnalen warm of op kamertemperatuur. Geef de puris en partjes citroen erbij.

4 - 6 personen

gebied : Bangalore, Karnataka, India
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Koude komkommersoep met Indiase specerijen (India)

KOUDE KOMKOMMERSOEP MET INDIASE SPECERIJEN

CURRYPASTA
2 eetlepels mild kerriepoeder
1 eetlepel garam masala
½ theelepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
1 teen knoflook, fijngesneden

SOEP
2 komkommers, geschild, overlangs gehalveerd
1 kleine rode chilipeper, van zaadlijsten ontdaan, fijngehakt
7 deciliter dikke naturel yoghurt
2 eetlepels fijngesneden muntblaadjes
beetje citroensap
zout
versgemalen zwarte peper
warm naanbrood, in repen (desgewenst, voor erbij)


Vermeng het kerriepoeder en de garam masala in een schaal, voeg 3 eetlepels water toe en roer het tot een glad papje. Zet opzij.
Verhit een koekenpan op halfhoog vuur, doe het mosterd- en komijnzaad erin en rooster ze 20 – 30 seconden tot het aroma vrijkomt. Voeg 2 theelepels kerrie-garam masalamengsel en de knoflook toe, draai het vuur heel laag en smoor alles 1 minuut. Schep uit pan en laat afkoelen.
Schraap de zaadjes uit de halve komkommers en snijd de helften in blokjes. Doe ze in een keukenmachine, voeg e chilipeper en de specerijenpuree toe en pureer alles glad. Giet het door een zeef boven een schaal. Klop de yoghurt erdoor, voeg de munt en een kneepje citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Zet tot het opdienen afgedekt in de koelkast. Schep de soep in gekoelde diepe borden of kommen en geef er eventueel naan bij.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : soep

bron : Vegetarisch in stijl : Veelzijdige en inspirerende recepten / Paul Gayler

Laccha Relish (Delhi, India)

LACCHA RELISH (TOMATENSALADE MET KOMKOMMER)

1 rode ui, in dunne ringen
1 theelepel gemalen komijn
2 limoenen, geperst
1 theelepel suiker
4 tomaten, in plakken
½ komkommer, in plakken
1 rode peper, fijngesneden
½ zakje verse koriander (à 15 gram), grof gehakt
½ zakje verse munt (à 15 gram), grof gehakt

Uiringen 10 minuten in ijskoud water weken (voor extra knapperigheid). In koekenpan komijn roosteren tot geur vrijkomt. In kom dressing kloppen van limoensap, suiker, helft van komijn, zout en peper naar smaak. Tomaat, komkommer, rode peper, koriander, helft van munt en helft van ui erdoor scheppen. In koelkast door en door koud laten worden. Vlak voor serveren salade garneren met rest van ui en munt. Rest van komijn erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 25 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Delhi, India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : India : Een culinaire ontdekkingsreis door Noord- en Zuid-India / Mieke van Laarhoven

Taugésalade (Maharashtra en Gujarat, India)

TAUGÉSALADE

Deze frisse salade uit Maharash en Gujarat wordt gemaakt van ontkiemde bonen, zoals taugé of alfalfa. U kunt variëren met de ingrediënten en bijvoorbeeld tomaten gebruiken, of bietjes, radijs, ananas, granaatappelpitjes, gare doperwten of sperziebonen.

1 wortel
12½ centimeter komkommer
25 gram taugé
1 lente-uitje, in dunne ringen gesneden (desgewenst)
sap van 1 limoen
1 eetlepel verse koriander, fijngehakt
peper
zout


Rasp om te beginnen de wortel en de komkommer boven een slakom. Voeg dan de taugé en desgewenst het lente-uitje toe.
Schenk hier het limoensap overheen en bestrooi het geheel met peper en zout. Garneer met fijngehakte korianderblaadjes.

2 - 3 personen

bereidingstijd : 5 minuten

gebied : Maharashtra en Gujarat, India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Komkommer-pachadi (India)

KOMKOMMER-PACHADI

In Thailand bevindt zich een grot met de intrigerende naam de Grot der Geesten, waar men de resten ontdekt heeft van komkommers van bijna 12.000 jaar geleden. Niemand weet echter zeker waar de allereerste komkommers vandaan kwamen. We weten wel dat de oude Grieken en Romeinen de groente graag verwerkten in salades en andere bijgerechten, veelal op dezelfde manier als wij dat tegenwoordig doen. Dit is een erg aantrekkelijk gerecht – tegelijkertijd koel en heet.

5 centimeter komkommer, geraspt
220 milliliter yoghurt
½ - 1 groene chilipeper, van zaadjes ontdaan en fijngehakt
1 gedroogde hele rode chilipeper
1 theelepel mosterdzaad
olie
zout


Vermeng de geraspte komkommer met de yoghurt, de groene chilipeper en wat zout.
Fruit de mosterdzaadjes met de hele rode chilipeper in heel weinig olie en roer ze goed om. Verwijder als de mosterdzaadjes gaan springen de rode chilipeper.
Schep de mosterdzaadjes in de kom met yoghurt en komkommer. Roer alles goed om en dien het gerecht gekoeld op, met rijst, pilav of puri’s.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 1 - 2 minuten

gebied : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells