zaterdag 12 juni 2021

Gegrilde watermeloen en asperges met mozzarella

GEGRILDE WATERMELOEN EN ASPERGES MET MOZZARELLA

1 kleine watermeloen
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
8 witte asperges, geschild
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel honing
1 theelepel rozemarijn, gehakt
50 gram veldsla
1 bol mozzarella, in plakjes


Snijd een kapje van de watermeloen zodat deze stevig staat tijdens het snijden. Snijd 4 plakken meloen van 3 centimeter dik en verwijder de grote pitten en eventueel de schil.
Meng 3 eetlepels olijfolie met het citroensap en een snufje peper. Bestrijk de plakken watermeloen en de asperges ermee. Meng de rest van de olijfolie met de balsamico, honing en rozemarijn en houd deze dressing apart.
Verhit een grillpan, ovengrill of gebruik de barbecue. Rooster de watermeloen en asperges 2 - 3 minuten per kant. Leg de meloen en veldsla op borden. Verdeel e asperges en mozzarella erover en besprenkel met de dressing.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen juni 2021

Rijstsalade met zwarte bonen en tomaat

RIJSTSALADE MET ZWARTE BONEN EN TOMAAT

200 gram meergranenrijst
rasp en sap van 1 limoen
1 teentje knoflook
4 eetlepels olijfolie
400 gram zwarte bonen, uitgelekt
2 tomaten, in kleine blokjes
1 gele paprika, in kleine blokjes
3 lente-uitjes, in dunne ringen
1 bosje koriander, fijngehakt


Kook de rijst. Giet af, spoel met koud water en laat goed uitlekken.
Klop een dressing van de limoenrasp, -sap, knoflook en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de bonen, tomaten, paprika, bosui en koriander door de rijst en schep de dressing erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Tip: Als je de salade van tevoren bereidt, trekken de smaken goed in. Bewaar in de koelkast.

4 personen

voedingswaarde : 324 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Boodschappen juni 2021

Maiskoekjes met chilidip

MAISKOEKJES MET CHILIDIP

1 ei
150 milliliter melk
100 gram zelfrijzend bakmeel
300 gram (blik)mais, uitgelekt
4 lente-uitjes, in dunne ringen
1 theelepel sambal
1 teentje knoflook, geperst
zonnebloemolie
100 gram crème fraîche
2 eetlepels zoete chilisaus


Klop het ei los met de melk en een snuf zout. Zeef het bakmeel boven een kom en maak in het midden een kuiltje. Giet het eimengsel erin en klop tot een glad beslag. Roer de mais, bosui, sambal en knoflook door het beslag.
Verhit wat olie in een koekenpan. Schep met behulp van 2 lepels 3 - 4 porties beslag in de pan en strijk glad. Bak de koekjes in 2 minuten per kant lichtbruin en gaar. Laat de maiskoekjes uitlekken op keukenpapier. Herhaal tot het beslag op is.
Meng de crème fraîche met de chilisaus en serveer als dip bij de maiskoekjes.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Boodschappen juni 2021

Kabeljauw met kruidenkorst en gegrilde tomaatjes

KABELJAUW MET KRUIDENKORST EN GEGRILDE TOMAATJES

2 eetlepels olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
30 gram panko of broodkruim
½ bosje platte peterselie
1 citroen
4 kabeljauwfilets
300 gram kerstomaatjes
300 gram meergranenrijst


Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalotten en knoflook 2 minuten. Schep in een kom en roer de panko en peterselie erdoor. Rasp ½ citroen erboven en breng op smaak met zout en peper.
Dep de kabeljauwfilets droog en leg in een ovenschaal. Verdeel het broodkruimelmengsel over de vis en druk stevig aan. Verdeel de tomaatjes eromheen en besprenkel met de overige olijfolie en een snuf zout. Bak de vis in de oven in 12 minuten gaar en goudbruin.
Kook intussen de rijst. Snijd de rest van de citroen in partjes. Serveer de rijst met de vis, gegrilde tomaatjes en citroen. Besprenkel de rijst met wat vocht uit de ovenschaal.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Boodschappen juni 2021