zondag 29 november 2020

Gevulde dadels met amandelspijs (Egypte)

GEVULDE DADELS met amandelspijs

1 pakje gedroogde dadels
300 gram amandelspijs
2 eetlepels gepelde pistachenoten


Dadels met scherp mesje doormidden snijden en pit eruit nemen. Elke dadel met behulp van theelepel vullen met amandelspijs. Pistachenootjes fijnhakken en over dadels strooien.

Voor 25 stuks.

voedingswaarde : 60 kcal per stuk
bereidingstijd : 15 minuten

land : Egypte
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Allerhande november 1999

Oestersoep met champagne en druiven (Kruiningen, Zeeland, Nederland)

OESTERSOEP MET CHAMPAGNE EN DRUIVEN

12 oesters
2 deciliter champagne
12 (pitloze) witte druiven
20 gram koude boter
(versgemalen) peper
1 takje kervel


Twee kleine, diepe borden of royale kopje voorverwarmen. Met oestermes oesters openen, uit schelp nemen en vocht opvangen (1 à 1½ deciliter). Boven pan oestervocht door fine zeef schenken.
Champagne erbij schenken en aan de kook brengen. Intussen druiven wassen. Boter in kleine blokjes snijden. Op laag vuur boter beetje bij beetje door champagnemengsel kloppen.
Oesters en druiven aan soep toevoegen en 1 minuut meewarmen. Op smaak brengen met peper. Soep in warme borden of kopjes scheppen. Kervel erboven fijnknippen. Direct serveren.

2 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Kruiningen, Zeeland, Nederland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Maartje Boudeling, in AllerHande november 1998

Veldsla-rettichsalade met gebakken kabeljauwreepjes

VELDSLA-RETTICHSALADE MET GEBAKKEN KABELJAUWREEPJES

75 gram veldsla
100 gram rettich
1½ eetlepel medium dry sherry
6 eetlepels roerbakolie
1 theelepel mosterd
zout
(versgemalen) peper
150 gram kabeljauwfilet
2 eetlepels maïzena
1 eetlepel sesamzaadjes


Grove steeltjes van veldsla verwijderen. Rettich schillen met dunschiller en in dunne slierten schaven. Op twee borden veldsla en rettich losjes door elkaar mengen. In kommetje sherry, 2 eetlepels olie en mosterd tot dressing kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. ¾ Deel van dressing over veldsla-rettichsalade sprenkelen.
Kabeljauwfilet in reepjes snijden en bestrooien met zout en peper. Maïzena en sesamzaad op bord door elkaar mengen. Kabeljauwreepjes in maïzenamengsel drukken.
In wok rest van olie verhitten. Kabeljauwreepjes in 9 minuten goudbruin en gaar bakken, halverwege voorzichtig keren. Kabeljauwreepjes op salade leggen. Rest van dressing erover sprenkelen. Direct serveren.

2 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : AllerHande november 1998

Rüblitorte (Zwitserland)

RÜBLITORTE (ZWITSERSE WORTELTJESTAART)

75 gram blanke amandelen
1 sinaasappel
300 gram worteltjes
3 eieren
150 gram boter of margarine
200 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel koekkruiden
175 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
poedersuiker
(½ eetlepel boter om in te vetten)
(½ eetlepel bloem om te bestuiven)


Oven voorverwarmen op 175°C. In keukenmachine amandelen fijnmalen. Schil van sinaasappel onder koud stromend water schoonboenen. Met citroentrekker of scherp mesje enkele mooie slierten van schil snijden en in bakje met koud water leggen. Rest van schil er dun afraspen. Halve sinaasappel uitpersen. Worteltjes schoonmaken en (in keukenmachine) fijn raspen. Eieren splitsen.
Bodem van springvorm van 22 centimeter doorsnede bekleden met bakpapier. Vorm invetten en met bloem bestuiven. In kom boter met basterdsuiker, sinaasappelrasp en koekkruiden in 5 minuten tot romig mengsel kloppen. Dooiers één voor één erdoor kloppen. 2 Eetlepels sinaasappelsap erdoor kloppen. Zelfrijzend bakmeel met bakpoeder in gedeelten erdoor scheppen.
In andere kom eiwitten stijf kloppen. Amandelen en geraspte wortel door eiwitten scheppen. Alles door elkaar scheppen. Beslag in vorm scheppen.
In midden van oven taart 45 minuten bakken. Oven terugschakelen naar 150°C en taart in nog 20 minuten goudbruin en gaar bakken. Taart 20 minuten in oven af laten koelen. Vorm verwijderen en taart op rooster verder af laten koelen.
Taart op schaal zetten en met poedersuiker bestrooien. Sinaasappelschil met keukenpapier drogen en taart hiermee garneren.

8 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur en 15 minuten

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : gebak

bron : AllerHande november 1997