zondag 29 november 2020

Rüblitorte (Zwitserland)

RÜBLITORTE (ZWITSERSE WORTELTJESTAART)

75 gram blanke amandelen
1 sinaasappel
300 gram worteltjes
3 eieren
150 gram boter of margarine
200 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel koekkruiden
175 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
poedersuiker
(½ eetlepel boter om in te vetten)
(½ eetlepel bloem om te bestuiven)


Oven voorverwarmen op 175°C. In keukenmachine amandelen fijnmalen. Schil van sinaasappel onder koud stromend water schoonboenen. Met citroentrekker of scherp mesje enkele mooie slierten van schil snijden en in bakje met koud water leggen. Rest van schil er dun afraspen. Halve sinaasappel uitpersen. Worteltjes schoonmaken en (in keukenmachine) fijn raspen. Eieren splitsen.
Bodem van springvorm van 22 centimeter doorsnede bekleden met bakpapier. Vorm invetten en met bloem bestuiven. In kom boter met basterdsuiker, sinaasappelrasp en koekkruiden in 5 minuten tot romig mengsel kloppen. Dooiers één voor één erdoor kloppen. 2 Eetlepels sinaasappelsap erdoor kloppen. Zelfrijzend bakmeel met bakpoeder in gedeelten erdoor scheppen.
In andere kom eiwitten stijf kloppen. Amandelen en geraspte wortel door eiwitten scheppen. Alles door elkaar scheppen. Beslag in vorm scheppen.
In midden van oven taart 45 minuten bakken. Oven terugschakelen naar 150°C en taart in nog 20 minuten goudbruin en gaar bakken. Taart 20 minuten in oven af laten koelen. Vorm verwijderen en taart op rooster verder af laten koelen.
Taart op schaal zetten en met poedersuiker bestrooien. Sinaasappelschil met keukenpapier drogen en taart hiermee garneren.

8 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur en 15 minuten

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : gebak

bron : AllerHande november 1997

Geen opmerkingen: