donderdag 15 oktober 2020

Oriëntaalse gemengde salade (Egypte)

ORIËNTAALSE GEMENGDE SALADE

1 komkommer
3 grote vleestomaten
2 grote uien
grove peterselieblaadjes
olijfolie
3 tenen knoflook
zout
tabasco
okra’s uit blik (eventueel)


Snijd 1 groene komkommer, 3 grote vleestomaten en 2 grote uien in schijven en schik die decoratief op een schaal. Strooi er flink wat grove peterselieblaadjes over en giet er olijfolie vermengd met 3 geperste tenen knoflook, zout en tabasco over. Gebruikt u okra’s uit blik, leg die dan in het midden met dikke schijven tomaat eromheen en strooi daar de grofgesneden uien over. Giet er de aangemaakte olijfolie over en serveer deze salade goed gekoeld.
Deze salade smaakt ook uitstekend bij Vurige gehaktballetjes.

4 personen

gebied : Egypte
gerechtsoort : salade

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr

Chutney van groene tomaten (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

CHUTNEY VAN GROENE TOMATEN

1½ kilogram grof gesneden ongepelde groene tomaten
1 kilogram grofgesneden, geschilde en van klokhuis ontdane groene moesappelen
750 gram grofgehakte uien
250 gram grof gehakte selderij zonder blaadjes
120 gram rozijnen zonder pit
100 gram gember, in stukjes gesneden
275 gram donkerbruine suiker
3,375 liter moutazijn
1 eetlepel zout


Doe tomaten, appelen, uien, selderij, rozijnen, gember, bruine suiker, azijn en zout in een grote pan. Breng alles af en toe roerend aan de kook op hoog vuur; draai daarna de vlam laag. Laat het mengsel zonder deksel 3 uur sudderen of zolang, tot het vocht vrijwel verdampt is en het mengsel zo dik is, dat het aan een lepel blijft kleven. Blijf steeds roeren zodra de massa begint in te dikken om te voorkomen, dat de chutney aan bodem en zijkanten van de pan gaat vastzitten.
Neem de pan van het vuur. Lepel de chutney direct in gesteriliseerde flessen. Vul deze tot op een klein randje na en sluit snel af.

Voor 2 liter

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : inmaak (hartig)

bron : In de Engelse keuken / Adrian Bailey