zondag 30 januari 2022

Kalkoenreepjes in champignonroom

KALKOENREEPJES IN CHAMPIGNONROOM

500 - 600 gram kalkoenschnitzel
2 (middelgrote) uien
1 - 2 teentjes knoflook
250 gram champignons
2 eetlepels olie
zout
(zwarte) peper
2 - 3 eetlepels bloem
200 milliliter slagroom
½ - 1 groentebouillonblokje
1 bosje bieslook


Snijd het vlees in reepjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Maak de champignons schoon en snijd ze in tweeën of vieren. Verhit de olie in een grote pan. Braad het vlees goudbruin en breng het op smaak met zout en peper. Neem het uit de pan.
Bak de champignons in het braadvet op een flink vuur. Fruit de uien en de knoflook kort mee. Voeg de bloem toe en laat deze kort bruineren. Roer 500 milliliter water, de slagroom en het bouillonblokje door de saus. Breng de saus al roerend aan de kook, voeg de kalkoenreepjes toe en laat het geheel 3 - 4 minuten zachtjes doorkoken.
Breng alles op smaak met zout en peper. Was de bieslook en snijd hem fijn. Garneer de kalkoenreepjes met de bieslook. Serveer bijvoorbeeld met rijst of stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Appetito nr. 1 van 13 februari 2007

Schelppasta met gembergarnalen

SCHELPPASTA MET GEMBERGARNALEN

200 gram schelpvormige pasta (eventueel penne)
zout
peper
2 bosuitjes
10 kant-en-klare garnalen (20 gram per stuk, zonder schaal)
1 teentje knoflook
1 klein stukje gember
1 rode peper
1 eetlepel olie
citroensap
½ theelepel kerrie
1 theelepel bloem
100 milliliter slagroom
2 schijven ananas (uit blik)
dille om te garneren


Kook de pasta in 10 minuten gaar in water met flink wat zout. Was de bosuitjes en snijd de helft ervan in dunne ringen. Snijd de andere helft in grote stukken. Verwijder het (donkere) darmkanaal uit de garnalen. Spoel de garnalen af en dep ze droog. Pel de knoflook en druk hem door een knoflookpers. Snijd de rode peper in de lengte open, verwijder de pitjes en snijd hem klein.
Verhit de olie en bak de garnalen al roerend 2 - 3 minuten. Laat de knoflook, de rode peper en de gember kort meebakken. Breng de garnalen op smaak met zout en een paar druppels citroensap. Neem alles uit de pan.
Fruit zowel de fijn- als de grofgesneden bosuitjes in het braadvet. Voeg de kerrie en de bloem toe en laat ze kort bruineren. Giet 125 milliliter water en de slagroom in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de saus 5 minuten zachtjes koken. Breng hem op smaak met zout, peper en kerrie.
Laat de pasta goed uitlekken en leg de schelpen in een ovenschaal (of 2 kleine ovenschalen). Snijd de ananas in stukjes. Leg de ananas en de garnalen in de schelpen. Giet de saus eroverheen. Zet de ovenschaal 5 - 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Garneer de pasta met dille.

2 personen

voedingswaarde : 630 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Appetito nr. 1 van 13 februari 2007

Roodbaars met een sesamkorstje en pittige savooikool

ROODBAARS MET EEN SESAMKORSTJE EN PITTIGE SAVOOIKOOL

2 wortels
½ savooikool
1 chilipeper
1 teentje knoflook
1 stukje verse gember
150 gram basmatirijst
zout
peper
2 theelepels olie
4 eetlepels sojasaus
4 roodbaarsfilets (van 125 gram per stuk)
2 eetlepels citroensap
1 ei
3 - 4 eetlepels sesam (bijvoorbeeld witte en zwarte)
eventueel koriander om te garneren


Schil de wortels, spoel ze af en snijd ze in dunne reepjes. Was de savooikool, verwijder de stronk en snijd de kool in dunne reepjes. Was de chilipeper, snijd hem in de lengte open en verwijder de pitjes. Snijd de chilipeper klein. Pel de knoflook en schil de gember.
Breng de rijst in 300 milliliter zout water aan de kook. Laat de rijst op laag vuur in 10 minuten gaar worden met het deksel op de pan.
Verhit 1 theelepel olie. Roerbak de wortels, de savooikool en de chilipeper kort. Druk de knoflook boven de groenten door de knoflookpers en laat de knoflook 2 - 3 minuten meebakken. Blus met 125 milliliter water en de sojasaus. Laat alles 5 - 10 minuten zachtjes pruttelen.
Was de roodbaarsfilets, dep ze droog en besprenkel ze met het citroensap. Bestrooi ze met zout en peper. Kluts een ei en 2 eetlepels water door elkaar. Vermeng eventueel de sesam. Wentel de visfilets eerst door het ei en vervolgens door de sesam. Druk de korst goed aan.
Verhit 1 theelepel olie in een pan met antiaanbaklaag. Bak de visfilets 2 - 3 minuten per kant. Breng de savooikool op smaak met zout en peper. Garneer de vis met koriander en serveer hem met de savooikool en de rijst.

4 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Appetito nr. 1 van 13 februari 2007

Kwarkterrine met zalm en roggebrood

KWARKTERRINE MET ZALM EN ROGGEBROOD

2 eetlepels olie voor de bakvorm
1 bosje peterselie
1 bosje kervel
1 bosje dille
1 bosje bieslook
1 citroen
800 gram kwark
zout
cayennepeper
6 plakken zalm (van 30 gram per stuk)
9 sneetjes roggebrood (van 25 gram per stuk)


Vet een rechthoekige bakvorm van 25 centimeter lang met een inhoud van 1¼ liter in met olie en bedek hem met vershoudfolie. Was de peterselie, de kervel, de dille en de bieslook en dep ze droog. Leg de helft van de kruiden in de koelkast. Hak de andere helft van de kruiden grof.
Pers de citroen uit. Roer de kwark glad met 3 eetlepels citroensap. Breng de kwark op smaak met zout en cayennepeper. Verdeel de kwark in twee gelijke delen. Roer door één helft de gehakte kruiden.
Strijk 1/3 van de kruidenkwark in de bakvorm. Leg 2 plakken zalm op de kwark. Strijk 1/3 van de kwark zonder kruiden over de zalm. Bedek de kwark met 3 sneetjes roggebrood (snijd ze bij als ze niet passen). Herhaal deze stappen nog 2 keer en eindig met roggebrood. Zet de terrine minstens 1 uur in de koelkast.
Pluk de blaadjes van de overgebleven peterselie, kervel en dille. Snijd het overgebleven deel van de bieslook in kleine stukjes. Stort de terrine op een werkvlak en haal voorzichtig de folie ervan af. Snijd de terrine in plakken van 2 centimeter dik. Garneer de plakken terrine rondom met de verse kruiden.

8 - 10 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 30 / 60 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Appetito nr. 1 van 13 februari 2007

Broccoli-zalmlasagne

BROCCOLI-ZALMLASAGNE

1 kilogram broccoli
zout
(witte) peper
1 (middelgrote) ui
30 gram boter of margarine
40 gram bloem
125 milliliter slagroom
125 milliliter melk
nootmuskaat
500 gram verse zalm (zonder huid)
2 eetlepels citroensap
100 gram Goudse kaas
½ bosje dille
12 lasagnebladen


Was de broccoli en verdeel hem in kleine roosjes. Kook de broccoli 3 - 5 minuten in 500 milliliter kokend water met zout. Laat de broccoli uitlekken en vang het kookvocht op.
Pel en snipper de ui. Verhit de boter en fruit de uien. Voeg de bloem toe en laat het geheel licht bruineren. Blus af met de melk, de slagroom en het kookvocht van de broccoli. Breng het geheel aan de kook en laat het op een laag vuur 10 minuten zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de zalmfilet in blokjes en besprenkel hem met het citroensap. Rasp de kaas fijn. Was de dille en snijd hem fijn. Roer de kaas en de dille door de saus.
Verdeel ¼ van de saus over de bodem van een rechthoekige ovenschaal en dek de saus af met 4 lasagnebladen. Verdeel de helft van de broccoli en de helft van de zalm erover. Giet ¼ van de saus over de broccoli en de zalm. Dek weer af met 4 lasagnebladen. Leg de rest van de broccoli en de zalm erop. Giet nogmaals ¼ van de saus erover en dek af met de laatste 4 lasagnebladen. Verdeel ten slotte de laatste ¼ saus eroverheen.
Bak de lasagne 45 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Dek eventueel 15 minuten voor het einde van de baktijd de lasagne af.

4 personen

voedingswaarde : 740 kcal p.p.
bereidingstijd : 1 uur en 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Appetito nr. 1 van 13 februari 2007