maandag 19 juni 2023

Fattoush met pita, kruiden en tuinerwten (Libanon)

FATTOUSH MET PITA, KRUIDEN EN TUINERWTEN

2 theelepels baharat
7 eetlepels olijfolie
3 grote pitabroodjes
200 gram tuinerwten (diepvries)
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels appelciderazijn
1 kleine teen knoflook
15 gram munt
20 gram platte peterselie
350 gram snoeptomatenmix
150 gram snoeppaprika’s


Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de baharat met 4 eetlepels olie. Snijd e pitabroodjes overlangs doormidden, zodat je 6 cirkels krijgt. Bestrijk de cirkels met de baharatolie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd elke cirkel in 8 puntjes.
Verdeel de pitapuntjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in 10 minuten knapperig. Schep halverwege om.
Breng ondertussen een ruime pan water aan de kook en kook de bevroren tuinerwten 3 minuten (blancheren). Giet af in een vergiet en laat afkoelen onder koud stromend water.
Klop ondertussen de rest van de olie, de yoghurt en e ciderazijn in een ruime kom tot een dressing. Pers de knoflook erboven en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de munt en de peterselie fijn. Halveer de tomaten en snijd de snoeppaprika’s in dunne ringen. Meng met de kruiden en tuinerwten door de dressing. Schep de helft van de knapperige pitapuntjes door de groentesalade en garneer met de rest van de pitapuntjes. Serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 10 minuten

gebied : Libanon
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : AllerHande juni 2017

Snijbonen-frittata met geitenkaas

SNIJBONEN-FRITTATA MET GEITENKAAS

400 gram snijbonen, panklaar
2 eetlepels olijfolie
200 gram aardappelschijfjes, koelvers
100 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
2 eetlepels zongedroogde tomaten op olie, in reepjes
5 eieren
4 eetlepels room
handje peterselie, fijngehakt


Kook de snijbonen in 3 minuten beetgaar in water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. Verhit intussen 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak hierin e aardappelschijfjes op middelhoge stand om en om tot ze licht gekleurd zijn. Schep de aardappelschijfjes en snijbonen in een grote kom om met de geitenkaas en tomaat.
Klop de eieren met de room, zout en peper los in een andere kom en giet dit bij de aardappel en bonen. Meng goed door elkaar. Verhit intussen de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoge stand en giet het hele mengsel in de pan. Schud een beetje zodat alles zich goed verdeelt en strijk de bovenkant glad. Leg een deksel op de pan en laat de frittata in 5 – 8 minuten garen op de laagste stand.
Keer de frittata met behulp van het deksel om en bak ook aan de andere kant in 5 minuten lichtbruin. Bestrooi met de peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen juni 2020