woensdag 18 december 2019

Bleekselderij-spinaziesalade met dadels

BLEEKSELDERIJ-SPINAZIESALADE MET DADELS

1 struik bleekselderij (400 gram)
1 gele paprika
150 gram verse dadels
4 eetlepels olie
2 eetlepels (rozemarijn)azijn
1 theelepel ansjovispasta
peper
1 klein teentje knoflook
100 gram spinazie


Bleekselderij wassen (en draden eraf trekken). In smalle stukjes snijden. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In dunne reepjes snijden. Dadels in lengte halveren. Pitten (en velletjes) verwijderen. 2/3 Deel van dadels in stukjes snijden. In kommetje doen: olie, azijn, ansjovispasta en peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Tot sausje roeren.
Spinazie wassen en uitzoeken. In vergiet laten uitlekken. In slaschaal doen: bleekselderij, paprika, dadelstukjes en spinazie. Sausje erover schenken. Voorzichtig door elkaar scheppen. Garneren met halve dadels.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip Kerst 1986

Aardappelpureetorentjes

AARDAPPELPUREETORENTJES

2 eieren
1 kilogram aardappelen
zout
4 deciliter melk
3 eetlepels boter
100 gram geraspte oude kaas
versgemalen peper
½ theelepel nootmuskaat
1 takje peterselie


In kommetje eieren loskloppen. Aardappelen schillen, wassen en in stukjes snijden. In pan met weinig water en zout in 20 minuten gaarkoken. Afgieten. Fijnstampen. In steelpan melk aan de kook brengen. Aan aardappelen toevoegen en erdoor roeren. Blijven roeren tot luchtige puree. Toevoegen: boter, kaas, ¾ deel van ei, peper en nootmuskaat. Door elkaar roeren. Laten afkoelen en in spuitzak scheppen. Bakplaat invetten.
Oven voorverwarmen op 250°C. Op bakplaat torentjes spuiten. Met ei bestrijken. In midden van oven in 6 minuten goudbruin laten kleuren. Op schaal leggen. Garneren met toefjes peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip Kerst 1981

Kaassticks met cranberrycompôte

KAASSTICKS MET CRANBERRYCOMPÔTE

400 gram cheddarkaas
6 eetlepels bloem
6 eetlepels melk
8 eetlepels paneermeel
1 bosje peterselie
6 eetlepels cranberrycompôte
2 eetlepels rode port
50 gram boter


Kaas in repen van 3 x 5 centimeter snijden. In diep bord bloem en melk tot glad papje roeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Kaassticks eerst door papje halen, dan door paneermeel wentelen. Peterselie wassen. In schaaltje cranberrycompôte en port door elkaar roeren.
Schaal voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Kaassticks 1 minuut aan elke kant goudbruin bakken. Op warme schaal leggen. In bakvet peterselie enkele tellen bakken. Bestrooien met zout. Naast kaassticks leggen. Cranberrycompôte apart erbij geven.

4 personen

voedingswaarde : 600 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Kerst 1981

Spinazie-omeletrol met kaas

SPINAZIE-OMELETROL MET KAAS

1 eetlepel boter of margarine
1 pak diepvries spinazie à 300 gram
5 eieren
3 eetlepels koffieroom
2 eetlepels geraspte oude kaas
1 theelepel nootmuskaat
1½ theelepel majoraan
½ theelepel (knoflook)zout
versgemalen peper
2 kuipjes smeerkaas à 100 gram


Van aluminiumfolie op bakplaat vorm vouwen van 20 x 30 centimeter met opstaande randen. Invetten met boter. In pan spinazie ontdooien en gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing. In zeef goed uitdrukken.
Oven voorverwarmen op 175°C. Boven kom eieren breken. Toevoegen: koffieroom, kaas, nootmuskaat, majoraan, (knoflook)zout en peper. Met mixer (garde) kloppen tot dik schuim. Spinazie erdoor roeren. In vorm schenken en uitspreiden. In midden van oven in 8 minuten gaarbakken. Intussen in steelpan op zacht vuur smeerkaas dik vloeibaar laten worden. Voorzichtig over spinazieomelet verdelen. Zonder aluminiumfolie oprollen. Spinazie-omeletrol voorzichtig op schaal leggen.

4 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Kerst 1981

Tong met garnalen en mosselen

TONG MET GARNALEN EN MOSSELEN

1 bekertje zure room
2 eetlepels slagroom
2½ eetlepels tomatenpuree
1 deciliter witte wijn
peper
tabasco
1 ui
1 eetlepel boter
75 gram Noorse garnalen
100 gram mosselen
8 tongfilets à 75 gram
2 eetlepels citroensap
zout
2 eetlepels dille


In kom doen: zure room, slagroom, tomatenpuree, wijn, peper en enkele druppels tabasco. Tot sausje roeren. Ui pellen en fijnsnipperen. In steelpan boter smelten. Ui in 3 minuten glazig fruiten. In zeef garnalen en mosselen afspoelen en laten uitlekken. In andere kom doen. Ui en deel van saus erdoor scheppen. Rest van saus in ovenschotel schenken. Tongfilets besprenkelen met citroensap en bestrooien met zout. In saus leggen. Garnalen-mosselmengsel erover verdelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Oven verwarmen op 200°C. Tongfilets in 15 minuten gaar en warm laten worden. Bestrooien met dille.

4 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Kerst 1981

Kalfsmedaillon op artisjokbodem

KALFSMEDAILLON OP ARTISJOKBODEM

(1 potje cantharellen à 100 gram)
1 bakje champignons (250 gram)
1 deciliter witte wijn
zout
peper
1 ½ deciliter melk
5 ½ eetlepels boter
3 eetlepels bloem
4 eetlepels slagroom
4 kalfsmedaillons à 100 gram
4 artisjokbodems (blik)
1 takje peterselie


(Cantharellen afgieten.) Champignons wassen. In pan doen: wijn, zout en peper. Hierin champignons 5 minuten zachtjes koken. Uit pan scheppen. (Cantharellen aan wijn toevoegen en 1 minuut verwarmen. Uit pan scheppen.) Boven litermaat afgieten. Met melk aanvullen tot 2 ½ deciliter. In steelpan 1 ½ eetlepel boter smelten. Bloem toevoegen en gladroeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk-wijnmengsel toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Slagroom erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
Vlees inwrijven met zout en peper. In grote koekenpan 4 eetlepels boter verhitten. Vlees 3 minuten aan elke kant goudbruin bakken. Intussen in pan met bodem water artisjokbodems in 1 minuut verwarmen. Op zacht vuur al roerende saus verwarmen. Artisjokbodems op schaal leggen. Vlees erop leggen. Paddenstoelen er omheen scheppen. Bakvet door saus roeren en over vlees schenken. Garneren met peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 /15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Kerst 1981

Meloen met port

MELOEN MET PORT

2 kleine netmeloenen
2 theelepels kruizemuntblaadjes
8 eetlepels rode port
12 gevulde olijven


Meloenen overdwars halveren. Met lepel pitjes verwijderen. Op 4 bordjes zetten. In kopje kruizemunt met bolle kant van lepel fijnwrijven. Hiermee meloenholtes bestrooien. Port erin schenken. Aan 4 satéprikkers olijven steken.
Olijvenstokjes ter garnering in meloenen steken.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 1 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Kerst 1981

Venkelsalade met garnalen

VENKELSALADE MET GARNALEN

2 eieren
3 kleine venkelknollen
150 gram gepelde Noorse garnalen
3 eetlepels olie
2 eetlepels citroensap
zout
peper
10 ronde dikke toastjes (Haust)
50 gram gepelde walnoten
10 zwarte olijven
100 gram geitenkaas


Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en fijnhakken. Van venkel stronk en steeltjes verwijderen. (Mooi venkelgroen achterhouden.) Venkel wassen en in dunne plakjes snijden. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. In slaschaal doen: olie, citroensap, zout en peper. Tot sausje roeren. Toevoegen: ei, venkel, garnalen, walnoten en olijven. Kaas erboven verkruimelen. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Toastjes door salade scheppen. Venkelgroen erboven fijnknippen.
Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Kerst 1981

Venkel met kaaskorstje

VENKEL MET KAASKORSTJE

2 venkelknollen
250 gram champignons
1 eetlepel citroensap
1 sneetje oud wittebrood
4 takjes peterselie
1 theelepel zout
1 eetlepel boter of margarine
versgemalen peper
½ eetlepel ketjap manis
1 zakje Parmezaanse kaas


Van venkel stronk en steeltjes verwijderen. Wassen en overlangs halveren. Champignons wassen en in kleine stukjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Sneetje brood ontkorsten en verkruimelen. In kopje peterselie fijnknippen.
In pan met weinig water en zout venkel in 15 minuten gaarkoken. In vergiet laten uitlekken. Intussen in koekenpan boter verhitten. Toevoegen: champignons, brood en peterselie. 5 Minuten bakken. Op smaak brengen met zout, peper en ketjap. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Venkel met platte kant naar boven in lekbak van grill leggen. Champignonmengsel erover verdelen. Kaas erover strooien. Vlak onder grill kaas in 5 minuten bruin laten worden (gratineren). Op schaal leggen.
Lekker bij gehakt.

4 personen

voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip Kerst 1981

Venkelsalade met sperziebonen

VENKELSALADE MET SPERZIEBONEN

300 gram sperziebonen
zout
1 venkelknol
3 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1½ eetlepel mosterd
1 theelepel suiker
1 ei
1 teentje knoflook


Sperziebonen afhalen en wassen. In pan met weinig water en zout, sperziebonen in 20 minuten gaar koken. Afgieten en laten afkoelen. Van venkel stronk en steeltjes verwijderen (Mooi venkelgroen achterhouden.) Venkel wassen en in reepjes snijden. In slaschaal doen: olie, azijn, mosterd, zout en suiker. Ei erboven breken. Knoflook erboven uitpersen. Met mixer in 2 minuten goed door elkaar mengen. Sperziebonen en venkel erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals omscheppen. Garneren met achtergehouden venkelgroen.
Lekker bij gebakken schol.

4 personen

voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip Kerst 1981

Kabeljauwfilet met kreeftensaus

KABELJAUWFILET MET KREEFTENSAUS

4 kabeljauwfilets à 150 gram
versgemalen peper
1 blik kreeftensoep
3 eetlepels slagroom
1 eetlepel paneermeel
75 gram oude geraspte kaas
1 eetlepel boter of margarine


Ovenschotel invetten. Visfilets erin leggen. Bestrooien met peper. In kom kreeftensoep en room vermengen. Over visfilets verdelen. In kommetje paneermeel en kaas door elkaar roeren. Hiermee kreeftensoepmengsel bestrooien. Hier en daar een klontje boter leggen.
Oven voorverwarmen op 200°C. Vis in 40 minuten gaar en bruin laten worden.
Lekker met macaroni en kropsla.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Kerst 1981

Gefrituurd visballetje

GEFRITUURD VISBALLETJE

½ theelepel tijm
zout
250 gram kabeljauwfilet
2 eieren
¾ deciliter melk
peper
1 theelepel gemberpoeder
½ pakje instant aardappelpuree (125 gram)
6 eetlepels paneermeel
1 citroen
frituurvet/olie
1 takje selderij


In pan bodem water met zout en tijm aan de kook brengen. Hierin vis tegen de kook aan in 10 minuten gaar laten worden. Afgieten en laten afkoelen. In rauwkostmolen vis fijnmalen. In kopje ei losroeren. In steelpan 2 deciliter water met zout aan de kook brengen. Toevoegen: melk, zout, peper en gemberpoeder. Met garde aardappelpureepoeder, losgeroerd ei en vis erdoor kloppen. Vismengsel op platte schaal uitspreiden. Laten afkoelen. In koelkast in 3 uur koud en stijf laten worden. In diep bord 1 ei losroeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Van vismengsel 8 gelijke balletjes vormen. Eén voor één eerst door ei halen, dan door paneermeel wentelen. Op ander bord leggen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Citroen wassen en in 8 partjes snijden. Vergiet bekleden met keukenpapier.
Frituurvet / olie verhitten tot witte damp ontstaat (175°C). Visballetjes met 4 tegelijk in 3 minuten goudbruin frituren. In vergiet laten uitdruipen. Op schaal leggen. Garneren met citroen en toefjes selderij.

8 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 4 uur / 15 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip december 1981

Pasteitje met kippenragoût

PASTEITJE MET KIPPENRAGOÛT

1 kleine citroen
4 slabladeren
4 grote pasteibakjes
½ literblik kippenragoût
1/8 literblik doperwten
3 eetlepels koffieroom
1 theelepel dragon
peper


½ Citroen uitpersen, ½ citroen in 4 partjes snijden. Sla wassen en uitslaan.
Oven voorverwarmen op 200°C. Van pasteibakjes dekseltjes voorzichtig met punt van mes eruit wippen of lossnijden. Bakjes en dekseltjes op bakplaat zetten. In midden van oven in 10 minuten heet laten worden. Intussen in steelpan kippenragoût zachtjes verwarmen. Doperwten afgieten. Door ragoût roeren: doperwten, koffieroom en dragon. Op smaak brengen met peper en 2 theelepels citroensap. Op vier bordjes slablad leggen. Hierop pasteibakjes zetten. Hoog opvullen met kippenragoût. Dekseltje erop zetten. Garneren met citroen. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip december 1981

Maïskolf met kruiden

MAÏSKOLF MET KRUIDEN

60 gram boter
zakje mix voor kruidenboter Provençale (Duyvis)
1 eetlepel bieslook
1 takje peterselie
4 maiskolven
zout
1 theelepel suiker


In kom doen: 50 gram boter, mix voor kruidenboter en bieslook. Peterselie erboven fijnknippen. Door elkaar roeren. Op aanrecht vel aluminiumfolie uitspreiden. Kruidenboter erop leggen en tot rolletje vormen. In folie rollen en in koelkast in 20 minuten laten opstijven. Van maiskolven bladeren en draden verwijderen.
In pan met weinig water 1 eetlepel boter, zout en suiker, maiskolven in 20 minuten gaarkoken. Af en toe keren. Kruidenboter uit folie nemen. In vier plakjes snijden. Op vier bordjes maiskolven leggen. Aan uiteinden cocktailprikker steken. Plakjes kruidenboter erop leggen.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor-/ bereidingstijd : 20 / 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip december 1981

Sla met avocado en kip

SLA MET AVOCADO EN KIP

1 theelepel bouillonpoeder
1 kuikenborstfilet à 125 gram
1 niet te rijpe avocado
1 ½ eetlepel citroensap
1 krop sla
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels sherry
versgemalen peper
2 eetlepels gepelde amandelen


In pan met weinig water en bouillonpoeder, kipfilet in 10 minuten gaarkoken. Laten afkoelen en in stukjes snijden. Avocado schillen, halveren en pit verwijderen. In blokjes snijden en besprenkelen met citroensap. Sla wassen en uitslaan. In stukken scheuren. In kommetje mayonaise en sherry tot sausje roeren. Op smaak brengen met peper.
In slaschaal doen: kip, avocado en sla. Door elkaar scheppen. Sausje erover verdelen. Garneren met amandelen.

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip december 1981

Sesam-schnitzel met groente

SESAM-SCHNITZEL MET GROENTE

4 ongepaneerde varkensschnitzels
zout
1 ei
10 eetlepels sesamzaad
1 ui
½ groene paprika
1 dunne prei
½ bakje champignons (à 250 gram)
1 eetlepel citroensap
7 eetlepels boter


Vlees inwrijven met zout. In diep bord ei losroeren. In ander diep bord sesamzaad strooien. Vlees eerst door ei halen, dan door sesamzaad wentelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Ui pellen en snipperen. Paprika wassen en in reepjes snijden. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In ringen snijden en wassen. Champignons wassen en halveren. Besprenkelen met citroensap.
In koekenpan 6 eetlepels boter verhitten. Schnitzels 5 minuten elke kant goudbruin en gaar bakken. Intussen in braadpan 1 eetlepel boter smelten. Ui in 2 minuten glazig fruiten. Toevoegen: paprika, prei, champignons, zout en peper. Met deksel op pan 7 minuten smoren. Schnitzels op schaal leggen. Groentemengsel er omheen scheppen.
Groentetip: schorseneren.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip december 1981