maandag 10 april 2023

Romige raapstelensoep

ROMIGE RAAPSTELENSOEP

400 gram raapstelen
50 gram boter of margarine
1 ui, fijngesneden
250 gram aardappels, geschild, in blokjes
8 deciliter kippenbouillon (van tablet)
zout
peper
1¼ deciliter crème fraîche
100 gram rauwe ham, in dunne reepjes


Van raapstelen worteltjes afsnijden. Raapstelen grof snijden. In pan boter verhitten. Ui 4 minuten zachtjes bakken. Aardappelblokjes 2 minuten al omscheppend o hoog vuur meebakken. Bouillon toevoegen, aan de kook brengen en aardappel in 10 minuten gaar koken. Raapstelen toevoegen en 3 minuten meekoken. Soep pureren met staafmixer. Soep opnieuw verwarmen en op smaak brengen met zout en peper. Crème fraîche erdoor roeren. Soep in kommen scheppen. Rauwe ham erover verdelen. Serveren met soepstengels waar dunne reepjes omelet omheen gedraaid zijn.

4 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair april 1996

Californische lentesalade (Californië, Verenigde Staten)

CALIFORNISCHE LENTESALADE

1 komkommer, ongeschild, in halve plakjes
2 rode uien, in ringen
2 groene paprika’s, in lange dunne repen
4 grote vleestomaten, in partjes
150 gram zwarte olijven
4 grote augurken, in lange repen
4 dunne plakken feta of geitenkaas à 75 gram
zout
peper
2 theelepels gedroogde oregano of 1 eetlepel fijngesneden verse oregano
2 eetlepels fijngesneden peterselie
4 – 6 eetlepels olijfolie


Komkommer, uien, paprika, tomaat, olijven en augurk luchtig mengen en over 4 borden verdelen. Op elk bord plak feta leggen. Over salade zout, peper, oregano en peterselie strooien. Olijfolie erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Californië, Verenigde Staten
gerechtsoort : lunch- of hoofdgerecht

bron : Tip Culinair april 1997

Gevulde omeletrol

GEVULDE OMELETROL

½ rode kool
zout
1 ui
½ winterwortel (100 gram)
25 gram gemengde gezouten noten
1 eetlepel boter of margarine
1 theelepel djinten (komijnpoeder)
peper
3 eieren
1½ eetlepel bloem
3 eetlepels melk
cayennepeper
2 takjes peterselie


Van rode kool 4 buitenste bladeren afsnijden. Nerven verwijderen. In pan ruim water met 1 eetlepel zout aan de kook brengen. Rode koolbladeren 5 minuten koken. In vergiet laten uitlekken. Ui pellen en fijnsnipperen. Wortel schrappen en grof raspen. Noten hakken. In koekenpan ½ eetlepel boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: wortel, noten, komijnpoeder, zout en peper. Nog 5 minuten bakken in kom doen.
In andere kom bloem en melk tot glad papje roeren. Eieren erboven breken. Toevoegen: zout, peper en snufje cayennepeper. Door elkaar roeren. In koekenpan ½ eetlepel boter verhitten. Eimengsel erin schenken en laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Keren en onderkant lichtbruin bakken. Op plank laten glijden. Rode kool bladeren erop leggen. Hierover ui-notenmengsel verdelen. Oprollen. Met scherp mes in vieren snijden. Op schaal leggen. Garneren met peterselie. Lekker met aardappelpuree en rode kool.

2 personen

voedingswaarde : 265 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip april 1988

Eipaddestoel met salade

EIPADDESTOEL MET SALADE

4 eieren
2 tomaten 200 gram selderijsalade
4 slabladeren
½ eetlepel Parmezaanse kaas


Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken en pellen. 2 Eieren halveren. Rest in stukjes snijden. Tomaten wassen. 4 Bolle kapjes eraf snijden. Rest van tomaat in stukjes snijden. In kom doen: stukjes ei, stukjes tomaat en selderijsalade. Door elkaar scheppen. Sla wassen en uitslaan.
Op 4 bordjes slablad leggen. Eiersalade erover verdelen. Half ei met bolle kant naar boven in salade zetten. Kapjes tomaat erop zetten. Bestrooien met kaas.

4 personen

voedingswaarde : 265 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip april 1982

Koude krabtaart

KOUDE KRABTAART

10 plakjes diepvries bladerdeeg
½ kleine ui
2 stengels bleekselderij met blaadjes
1 blikje krab
1 blikje zalm à 220 gram
1 kleine appel
¼ liter slagroom
1 zakje klopvast
225 gram magere kwark
5 eetlepels halfvette mayonaise
½ theelepel paprikapoeder
2 eetlepels doperwten (blik)
50 gram gesneden gerookte zalm


Oven voorverwarmen op 225°C. Op aanrecht plakjes bladerdeeg uitspreiden en in 10 minuten laten ontdooien. 2 Plakjes halveren. Van 4 hele en 2 halve plakjes rechthoekige deeglap maken. Randen met beetje water aan elkaar plakken. Op dezelfde manier nogmaals deeglap maken. Bakplaat met koud water afspoelen. 1 Deeglap erop leggen. Met vork gaatjes in deeg prikken. In midden van oven in 15 minuten gaar en goudbruin bakken. Voorzichtig op taartrooster leggen. Laten afkoelen. Op dezelfde manier andere deeglap bakken. Boven kom ui fijn raspen. Bleekselderij wassen. Blaadjes eraf knippen en bewaren. Bleekselderij in kleine stukjes snijden. In zeef krab en zalm goed laten uitlekken. Met vork in stukjes verdelen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en grof raspen. In kom slagroom met klopvast stijfkloppen. Toevoegen: kwark, ui, mayonaise en paprikapoeder. Door elkaar scheppen. Helft van mengsel overdoen in andere kom. Hieraan toevoegen: bleekselderij, krab, zalm, appel en doperwten. Door elkaar scheppen. In koelkast in 2 uur koud laten worden. Zalmplakjes in 7 reepjes snijden en oprollen.
Op platte schaal 1 bladerdeegplak leggen. Krabmengsel erover verdelen. Andere bladerdeegplak erop leggen. Voorzichtig bestrijken met slagroommengsel. Garneren met zalmrolletjes en selderijblaadjes. Direct opdienen.

10 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 3 uur / 10 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip april 1982

Kwarktaart met ananas en garnalen

KWARKTAART MET ANANAS EN GARNALEN

500 gram magere kwark
4 eetlepels olie
zout
250 gram bloem
200 gram gepelde Noorse garnalen
2 eieren
¼ literblik ananasstukjes
125 milliliter zure room
1½ theelepel geraspte mierikswortel
1 eetlepel dille (diepvries)


Springvorm met doorsnede van 24 centimeter invetten. In kom doen: 250 gram kwark, olie en zout. Goed losroeren. Bloem toevoegen. Met koele hand snel tot soepele bal kneden. Aanrecht met beetje bloem bestuiven. Met deegroller deeg uitrollen tot ronde lap, iets groter dan vorm. Springvorm met deeg bekleden. Oven voorverwarmen op 225°C. Taartbodem in 20 minuten gaar en goudbruin bakken. Uit oven nemen. Springvorm verwijderen. Taartbodem op taartrooster laten afkoelen. Op schaal leggen. In zeef onder koud stromend water garnalen afspoelen. Laten uitlekken. Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en met vork fijnprakken. Ananas afgieten, 4 eetlepels sap opvangen. In kom doen: ananasstukjes en -sap, 250 gram kwark, zure room, garnalen (2 eetlepels achterhouden), eieren, zout, mierikswortel en dille. Goed door elkaar scheppen. Kwarkmengsel in taartbodem scheppen. Garneren met rest van garnalen. In koelkast 2 uur laten opstijven.
Taart in 8 punten snijden.

8 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 3 uur / 1 minuut

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip april 1982