zondag 8 juni 2008

Basissalade (Zanzibar, Tanzania)

BASISSALADE

½ komkommer
1 middelgrote ui
1 wortel (optioneel)
sap van een halve citroen
½ theelepel zout

Snij de komkommer, ui en peen in zeer kleine stukjes.
Voeg het citroensap en zout toe en vul bij met water totdat de salade net
niet onder staat.
Proef of de zout-zuurverhouding goed is en voeg naar smaak nog wat
citroensap, water of zout toe.
Zet enige uren weg in de ijskast.
Variant: Een variant is de tomaten-uiensalade. Dit is een mengsel van
stukjes tomaat en uienringen met fijngehakte groene peper. In Afrika maakt
men deze salade met twee keer zo veel ui als tomaat; soms wordt er ook wat
komkommer toegevoegd. Citroensap, zout en peper toevoegen en direct
serveren.

4 personen

land : Tanzania (Zanzibar)
gerechtsoort : salade

bron : De smaak van Zanzibar / Karin Schreuder

Tabboule (Jordanië)

TABBOULE (BULGHUR-KRUIDENSALADE)

150 gram fijne bulghur (voorgekookte gemalen tarwe)
½ bosje lente-uitjes
5 rijpe, geurige tomaten (300 gram)
4 knapperige, kleine komkommers (150 gram per stuk)
1 bosje bladpeterselie
1 bosje verse of 1 eetlepel gedroogde munt
1 kleine krop bindsla
6 eetlepels citroensap
4 eetlepels koudgeperste olijfolie
zout
versgemalen zwarte peper

Was de bulghur tot het water helder blijft. Doe over in een kom, schenk er
zoveel water op dat de bulghur bedekt is en laat circa 4 uur weken. Was de
groenten en kruiden en dep ze droog.
Maak de lente-uitjes schoon, halveer ze in de lengte en snijd ze in kleine
blokjes. Verdeel de tomaten in vieren, verwijder de steelaanzet en snijd ze
in kleine blokjes. Schil de komkommers en snijd ze ook in kleine blokjes.
Verwijder de donkere blaadjes van de sla en bewaar ze voor een ander
gerecht. Haal de gele blaadjes los, spoel ze onder de koude kraan, dep droog
en schik ze op een grote schaal of verdeel ze over een paar bordjes. Rits de
blaadjes van de kruiden en hak ze met de zachte steeltjes fijn.
Laat de bulghur uitlekken in een fijne zeef en doe over in een kom. Voeg de
groenten en kruiden toe, schenk er de olie en het citroensap op en meng
goed. Breng pittig op smaak met zout en peper en zet de salade dan circa 30
minuten koud weg. Schik de tabboule voor het opdienen op de slablaadjes en
serveer er Turks brood bij.
Variatie: In sommige Arabische landen wordt deze salade voornamelijk met
peterselie bereid. In plaats van komkommers en tomaten wordt de salade met 3
grote bossen peterselie bereid.

4 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereidings- / week- / afkoeltijd : 30 minuten / 4 uur / 30 minuten

land : Jordanië
gerechtsoort : salade

bron : De beste recepten uit "Koken in de Wereld"

Groentesalade (Egypte)

GROENTESALADE

3 rijpe tomaten
3 komkommers
2 groene paprika's
2 zoete witte uien
1 bosje peterselie
2 rode radijzen
2 gepelde tenen knoflook
3 stengels bleekselderij
3 Little Gems
1 eetlepel Dijonmosterd
1 eetlepel rode-wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
zout
peper

Pel en schil 3 rijpe tomaten en 3 komkommers, ontdoe ze van de zaadjes en
snijd ze in blokjes. Snijd 2 groene paprika's in dobbelstenen. Pel en hak 2
zoete witte uien, hak 1 bosje peterselie. Snijd 2 rode radijzen in blokjes
en hak 2 gepelde tenen knoflook fijn. Snijd 3 stengels bleekselderij in
blokjes en snijd 3 Little Gems in vieren. Doe alle groenten in een grote
kom. Meng in een klein kommetje 1 eetlepel Dijonmosterd, 1 eetlepel
rode-wijnazijn, 3 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak. Giet dit
sausje over de salade en hussel.

4 personen

land : Egypte
gerechtsoort : salade

bron : Abrikozen langs de Nijl : Culinaire herinneringen aan Egypte /
Colette Rossant

Losie boullangé (Guyana)

LOSIE BOULLANGÉ (GEBAKKEN AUBERGINE)

2 middelgrote of 1 zeer grote aubergine
1 eetlepel zout
3 eetlepels olie
3 uien, in dunne plakjes en de ringen los gemaakt
2 tomaten, geschild, van zaad ontdaan, in parten
½ theelepel zout
vers gemalen zwarte peper

Schil de aubergines en snij ze in plakken van 1¼ centimeter dik. Bestrooi de
plakken aan beide zijden met zout en zet ze 30 minuten weg op een
draadrooster, om de bittere sappen eruit te laten lopen. Spoel de plakken
af, dep ze droog met keukenpapier en snij ze in blokjes.
Vet een kasserol in met wat van de olie en leg een laag uienringen op de
bodem, daar bovenop een laag aubergine, dan een laag tomaten. Strooi zout en
peper over elke laag. Ga zo door met laag op laag tot alle ingrediënten op
zijn. Sprenkel de rest van de olie erover heen. Laat het 1½ uur bakken in de
oven op 135 °C. Dien het op in de kasserol.

4 personen

land : Guyana
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Zuid- en Midden Amerikaanse keuken / Susan Bensusan

Jordaanse rucolasalade (Jordanië)

JORDAANSE RUCOLASALADE

3 grote handenvol rucola
handvol snijpeterselie met steeltjes
4 tomaten, in schijfjes
2 rode uien, doorgesneden en vervolgens in halve ringen gesneden
bos radijsjes, in schijfjes
2 eetlepels olijfolie
sap van ½ citroen
flink snufje gemalen komijn
zout
peper

Meng rucola en peterselie. Spreid dit uit in een schaal. Schik hierop
tomaten, uien en radijsjes.
Maak een dressing van olijfolie, citroensap, komijn en zout en peper naar
smaak. Schenk dit uit over de salade en serveer hem direct.

4 - 6 personen

land : Jordanië
gerechtsoort : salade

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris &
Carolyn Caldicott

Rumpunch (Guyana)

RUMPUNCH

De inspiratie voor deze punch kreeg ik na een bezoek aan een rumstokerij op
de Diamond Estate Plantage in Guyana. Daar wordt een van de beste rums ter
wereld gestookt.

1½ deciliter vers sinaasappelsap
1½ deciliter ananassap
1½ deciliter mangosap
1,2 deciliter water
2½ deciliter bruine rum
scheutje angosturabitter
versgeraspte nootmuskaat
25 gram rietsuiker
1 kleine banaan
1 grote sinaasappel

Giet het sinaasappel-, ananas- en mangosap in een punchkom. Roer er het
water door.
Roer er de rum, angosturabitter, nootmuskaat en suiker door tot de suiker
opgelost is.
Snijd de banaan in plakjes en schep die voorzichtig door de punch.
Snijd de sinaasappel i plakjes en doe in de punch. Dien ijskoud op.
Kooktip: U kunt in plaats van bruine rum witte rum gebruiken. Gebruik naar
eigen voorkeur meer rum voor een sterkere punch.

4 personen

land : Guyana
gerechtsoort : drank

bron : De Caribische keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
tropische keuken / Rosamund Grant

Bananen met mango (Guyana)

BANANEN MET MANGO

'Ginds in Demerara' is het refrein van een liedje, en Demerara - zowel een
provincie als een rivier - ligt in Guyana, Zuid-Amerika. En omdat een
bepaald soort suiker zijn naam eraan ontleent, is het niet moeilijk te
bedenken wat het belangrijkste exportgewas hier is. Als u eraan kunt komen,
kunt u het beste demerarasuiker voor dit nagerecht gebruiken. U kunt de rum
natuurlijk weglaten, maar dat kan ten koste gaan van de smaak. Veganisten
laten de yoghurt bij dit gerecht weg.

4 bananen, geschild
1 blik van 400 gram mango, uitgelekt, of 1 grote verse mango, geschild en in
schijfjes gesneden
sap van 1 limoen of citroen
1 - 2 eetlepels rum
1 theelepel suiker
½ theelepel kaneel

Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de bananen in de lengte in plakken en leg deze in een ovenschaal.
Leg de schijfjes mango op de bananen. Schenk er het limoen- of citroensap en
de rum overheen en bestrooi de vruchten met suiker en kaneel.
Zet de schaal gedurende 10 minuten in de oven en dien het gerecht op met
yoghurt.

2 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

land : Guyana
gerechtsoort : nagerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten
uit de hele wereld / Troth Wells