PAPRIKA-ZUURKOOLSOEP MET ZURE ROOM
250 gram wijnzuurkool
1 ui
1 grote rode paprika
1 eetlepel boter of margarine
2 eetlepels tomatenketchup
8 jeneverbessen
2 theelepels paprikapoeder
1 tomaatbouillontablet
zout
peper
4 eetlepels zure room
Zuurkool laten uitlekken en heel fijn snijden. Ui fijnsnipperen. Paprika in reepjes snijden. In pan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Paprika en zuurkool 3 minuten meebakken. Toevoegen: tomatenketchup, jeneverbessen, paprikapoeder, bouillontablet en 7 deciliter water. Aan de kook brengen. 20 Minuten zachtjes koken (heeft u gekookte zuurkool, dan 10 minuten koken). Op smaak brengen met zout en peper.
Soep weer aan de kook brengen. Over 4 soepkoppen verdelen. Zure room erop scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 90 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip september 1991
dinsdag 29 september 2020
Oesterzwammen met kleurige groente
OESTERZWAMMEN MET KLEURIGE GROENTE
Een vegetarisch hoofdgerecht van warme oesterzwammen met prei en worteltjes in een kruidenjus.
1 dunne prei
50 gram worteltjes
2 eetlepels kruidenboter
250 gram oesterzwammen
zout
peper
2 eetlepels (sherry)azijn
Prei in ringen snijden. Worteltjes in stukjes snijden. In magnetronschaal kruidenboter, prei en worteltjes doen. Afdekken. In magnetron verwarmen (afgedekt, 2½ minuut op 700 Watt). Intussen oesterzwammen schoonvegen. Bestrooien met zout en peper en door groente scheppen. Afdekken. In magnetron beetgaar laten worden (afgedekt, 2 minuten op 700 Watt). Uit magnetron azijn erdoor scheppen.
Lekker met rijst en geraspte kaas.
2 personen
voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip september 1991
Een vegetarisch hoofdgerecht van warme oesterzwammen met prei en worteltjes in een kruidenjus.
1 dunne prei
50 gram worteltjes
2 eetlepels kruidenboter
250 gram oesterzwammen
zout
peper
2 eetlepels (sherry)azijn
Prei in ringen snijden. Worteltjes in stukjes snijden. In magnetronschaal kruidenboter, prei en worteltjes doen. Afdekken. In magnetron verwarmen (afgedekt, 2½ minuut op 700 Watt). Intussen oesterzwammen schoonvegen. Bestrooien met zout en peper en door groente scheppen. Afdekken. In magnetron beetgaar laten worden (afgedekt, 2 minuten op 700 Watt). Uit magnetron azijn erdoor scheppen.
Lekker met rijst en geraspte kaas.
2 personen
voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip september 1991
Insalata di Spinaci (Italië)
INSALATA DI SPINACI (SPINAZIESALADE)
400 gram (wilde) spinazie
4 eetlepels walnotenolie
5 eetlepels maïsolie
6 eetlepels witte wijnazijn
zout
peper
3 sneetjes (volkoren)brood
4 eetlepels pijnboompitten
Van spinazie stelen verwijderen. In schaal doen. In kommetje doen: walnotenolie, 4 eetlepels maïsolie, azijn, ¾ theelepel zout en ¼ theelepel peper. Door elkaar roeren. Van brood korstjes verwijderen. Brood roosteren. Brood in kleine blokjes snijden.
1 Eetlepel maïsolie verhitten. Brood en pijnboompitten op zacht vuur 2 minuten bakken tot pijnboompitten lichtbruin zijn. Uit pan scheppen. In zelfde pan sausje verhitten (spettert!). Over spinazie schenken. Brood en pijnboompitten erover verdelen.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : salade
bron : Tip september 1991
400 gram (wilde) spinazie
4 eetlepels walnotenolie
5 eetlepels maïsolie
6 eetlepels witte wijnazijn
zout
peper
3 sneetjes (volkoren)brood
4 eetlepels pijnboompitten
Van spinazie stelen verwijderen. In schaal doen. In kommetje doen: walnotenolie, 4 eetlepels maïsolie, azijn, ¾ theelepel zout en ¼ theelepel peper. Door elkaar roeren. Van brood korstjes verwijderen. Brood roosteren. Brood in kleine blokjes snijden.
1 Eetlepel maïsolie verhitten. Brood en pijnboompitten op zacht vuur 2 minuten bakken tot pijnboompitten lichtbruin zijn. Uit pan scheppen. In zelfde pan sausje verhitten (spettert!). Over spinazie schenken. Brood en pijnboompitten erover verdelen.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : salade
bron : Tip september 1991
Pane con Rosmarino (Italië)
PANE CON ROSMARINO (BROOD MET ROZEMARIJN)
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
½ theelepel oregano
1 pak wit broodmix
½ deciliter olijfolie
2 eetlepels bloem
Rozemarijnnaaldjes fijnhakken. Broodmix vermengen met rozemarijn, oregano, olie en 2 ¾ deciliter warm water. Met mixer tot soepel deeg mengen. Afdekken. ½ Uur laten rijzen. Intussen bakplaat invetten. Deeg nogmaals kneden. Deegbal royaal bestuiven met bloem, op bakplaat leggen en enigszins platdrukken. Bestuiven met beetje bloem. Afdekken. Nog 45 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 200°C. In midden van oven brood in 20 minuten gaar en goudbruin bakken. Op taartrooster laten afkoelen.
Oven voorverwarmen op 250°C. Brood vochtig maken. In midden van oven in 7 minuten verwarmen. In 10 plakken snijden.
Lekker met boter, bij salades en hoofdgerechten.
4 personen
voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 105 / 20 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip september 1991
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
½ theelepel oregano
1 pak wit broodmix
½ deciliter olijfolie
2 eetlepels bloem
Rozemarijnnaaldjes fijnhakken. Broodmix vermengen met rozemarijn, oregano, olie en 2 ¾ deciliter warm water. Met mixer tot soepel deeg mengen. Afdekken. ½ Uur laten rijzen. Intussen bakplaat invetten. Deeg nogmaals kneden. Deegbal royaal bestuiven met bloem, op bakplaat leggen en enigszins platdrukken. Bestuiven met beetje bloem. Afdekken. Nog 45 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 200°C. In midden van oven brood in 20 minuten gaar en goudbruin bakken. Op taartrooster laten afkoelen.
Oven voorverwarmen op 250°C. Brood vochtig maken. In midden van oven in 7 minuten verwarmen. In 10 plakken snijden.
Lekker met boter, bij salades en hoofdgerechten.
4 personen
voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 105 / 20 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip september 1991
Broccoli met champignons en wortel
BROCCOLI MET CHAMPIGNONS EN WORTEL
De kleuren van broccoli en wortel blijven prachtig en bovendien proeft u de afzonderlijke smaken heel goed. Door de zonnebloempitten wordt het gerecht nèt even anders.
250 gram broccoli
100 gram worteltjes
½ bakje champignons (à 250 gram)
¼ theelepel tijm
2 eetlepels zonnebloempitten
(zout)
Van broccoli uiteinden verwijderen. Wassen. Stronken van roosjes snijden. Stronken in stukjes snijden. Worteltjes schrappen en wassen. In stukken van 1 centimeter snijden. Met keukenpapier champignons schoonvegen. Grote halveren. In schaal met inhoud van 1 liter doen: broccoli, wortel, champignons, tijm en 2 eetlepels water.
In magnetron groenten gaar koken (afgedekt, op vol vermogen, 8 - 10 minuten). Zonnebloempitten op bord strooien. In magnetron warm en knapperig laten worden (onafgedekt, op vol vermogen, 2 minuten). Zonnebloempitten (en zout) over groenten strooien.
Lekker bij gebakken vis en aardappelpuree.
2 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 13 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip september 1987
De kleuren van broccoli en wortel blijven prachtig en bovendien proeft u de afzonderlijke smaken heel goed. Door de zonnebloempitten wordt het gerecht nèt even anders.
250 gram broccoli
100 gram worteltjes
½ bakje champignons (à 250 gram)
¼ theelepel tijm
2 eetlepels zonnebloempitten
(zout)
Van broccoli uiteinden verwijderen. Wassen. Stronken van roosjes snijden. Stronken in stukjes snijden. Worteltjes schrappen en wassen. In stukken van 1 centimeter snijden. Met keukenpapier champignons schoonvegen. Grote halveren. In schaal met inhoud van 1 liter doen: broccoli, wortel, champignons, tijm en 2 eetlepels water.
In magnetron groenten gaar koken (afgedekt, op vol vermogen, 8 - 10 minuten). Zonnebloempitten op bord strooien. In magnetron warm en knapperig laten worden (onafgedekt, op vol vermogen, 2 minuten). Zonnebloempitten (en zout) over groenten strooien.
Lekker bij gebakken vis en aardappelpuree.
2 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 13 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip september 1987
Tomaatjes gevuld met garnalen en roerei
TOMAATJES GEVULD MET GARNALEN EN ROEREI
12 kleine (snoep)tomaatjes
zout
peper
100 gram gepelde Hollandse garnalen
3 eieren
2 eetlepels whisky-cocktailsaus
1 eetlepel koffieroom
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel boter of margarine
100 gram krulandijvie
Tomaten wassen. Van bolle kant kapjes afsnijden en tomaten met theelepel uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Tomaten omgekeerd op bord laten uitlekken. In zeef garnalen onder koud water afspoelen. Laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. In kom eieren loskloppen met: whiskysaus, koffieroom, zout, peper en chilipoeder. In steelpan boter smelten. Eimengsel toevoegen. op zacht vuur al roerende laten stollen tot ei begint te glanzen. Garnalen erdoor scheppen. Tomaten vullen met garnalen-eimengsel. Koud laten worden. In vergiet andijvie wassen en laten uitlekken.
Op 4 bordjes krulandijvie rangschikken. Tomaten erop zetten. Kapjes weer schuim op tomaten zetten.
Lekker met geroosterd witbrood.
4 personen
voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip september 1987
12 kleine (snoep)tomaatjes
zout
peper
100 gram gepelde Hollandse garnalen
3 eieren
2 eetlepels whisky-cocktailsaus
1 eetlepel koffieroom
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel boter of margarine
100 gram krulandijvie
Tomaten wassen. Van bolle kant kapjes afsnijden en tomaten met theelepel uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Tomaten omgekeerd op bord laten uitlekken. In zeef garnalen onder koud water afspoelen. Laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. In kom eieren loskloppen met: whiskysaus, koffieroom, zout, peper en chilipoeder. In steelpan boter smelten. Eimengsel toevoegen. op zacht vuur al roerende laten stollen tot ei begint te glanzen. Garnalen erdoor scheppen. Tomaten vullen met garnalen-eimengsel. Koud laten worden. In vergiet andijvie wassen en laten uitlekken.
Op 4 bordjes krulandijvie rangschikken. Tomaten erop zetten. Kapjes weer schuim op tomaten zetten.
Lekker met geroosterd witbrood.
4 personen
voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip september 1987
Slakken met kruidenboter
SLAKKEN MET KRUIDENBOTER
2 takjes peterselie
6 sprietjes bieslook
50 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
zout
versgemalen peper
1 theelepel citroensap
1 blikje slakken à 12 stuks (nettogewicht 212 gram)
In kopje peterselie en bieslook heel fijn knippen. In kom boter zacht roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: peterselie-bieslookmengsel, zout, peper en citroensap. Door elkaar roeren. Slakken afgieten. In 12 slakkenhuisjes doen. Slakkenhuisjes vullen met kruidenboter. Slakkenhuisjes met opening naar boven op slakkenbordjes leggen. Tot gebruik in koelkast leggen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Slakken bordjes op rooster zetten. Rooster met lekbak eronder iets boven midden van grill schuiven. Slakken 5 minuten grilleren.
Eetwijze: Met (slakken)tangetje slakken vasthouden. Met slakkenvorkje slakken uit huisjes prikken.
Lekker met stokbrood.
2 personen
voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip september 1987
2 takjes peterselie
6 sprietjes bieslook
50 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
zout
versgemalen peper
1 theelepel citroensap
1 blikje slakken à 12 stuks (nettogewicht 212 gram)
In kopje peterselie en bieslook heel fijn knippen. In kom boter zacht roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: peterselie-bieslookmengsel, zout, peper en citroensap. Door elkaar roeren. Slakken afgieten. In 12 slakkenhuisjes doen. Slakkenhuisjes vullen met kruidenboter. Slakkenhuisjes met opening naar boven op slakkenbordjes leggen. Tot gebruik in koelkast leggen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Slakken bordjes op rooster zetten. Rooster met lekbak eronder iets boven midden van grill schuiven. Slakken 5 minuten grilleren.
Eetwijze: Met (slakken)tangetje slakken vasthouden. Met slakkenvorkje slakken uit huisjes prikken.
Lekker met stokbrood.
2 personen
voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip september 1987
Abonneren op:
Posts (Atom)