dinsdag 29 september 2020

Paprika-zuurkoolsoep met zure room

PAPRIKA-ZUURKOOLSOEP MET ZURE ROOM

250 gram wijnzuurkool
1 ui
1 grote rode paprika
1 eetlepel boter of margarine
2 eetlepels tomatenketchup
8 jeneverbessen
2 theelepels paprikapoeder
1 tomaatbouillontablet
zout
peper
4 eetlepels zure room


Zuurkool laten uitlekken en heel fijn snijden. Ui fijnsnipperen. Paprika in reepjes snijden. In pan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Paprika en zuurkool 3 minuten meebakken. Toevoegen: tomatenketchup, jeneverbessen, paprikapoeder, bouillontablet en 7 deciliter water. Aan de kook brengen. 20 Minuten zachtjes koken (heeft u gekookte zuurkool, dan 10 minuten koken). Op smaak brengen met zout en peper.
Soep weer aan de kook brengen. Over 4 soepkoppen verdelen. Zure room erop scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 90 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip september 1991

Oesterzwammen met kleurige groente

OESTERZWAMMEN MET KLEURIGE GROENTE

Een vegetarisch hoofdgerecht van warme oesterzwammen met prei en worteltjes in een kruidenjus.

1 dunne prei
50 gram worteltjes
2 eetlepels kruidenboter
250 gram oesterzwammen
zout
peper
2 eetlepels (sherry)azijn


Prei in ringen snijden. Worteltjes in stukjes snijden. In magnetronschaal kruidenboter, prei en worteltjes doen. Afdekken. In magnetron verwarmen (afgedekt, 2½ minuut op 700 Watt). Intussen oesterzwammen schoonvegen. Bestrooien met zout en peper en door groente scheppen. Afdekken. In magnetron beetgaar laten worden (afgedekt, 2 minuten op 700 Watt). Uit magnetron azijn erdoor scheppen.
Lekker met rijst en geraspte kaas.

2 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1991

Insalata di Spinaci (Italië)

INSALATA DI SPINACI (SPINAZIESALADE)

400 gram (wilde) spinazie
4 eetlepels walnotenolie
5 eetlepels maïsolie
6 eetlepels witte wijnazijn
zout
peper
3 sneetjes (volkoren)brood
4 eetlepels pijnboompitten


Van spinazie stelen verwijderen. In schaal doen. In kommetje doen: walnotenolie, 4 eetlepels maïsolie, azijn, ¾ theelepel zout en ¼ theelepel peper. Door elkaar roeren. Van brood korstjes verwijderen. Brood roosteren. Brood in kleine blokjes snijden.
1 Eetlepel maïsolie verhitten. Brood en pijnboompitten op zacht vuur 2 minuten bakken tot pijnboompitten lichtbruin zijn. Uit pan scheppen. In zelfde pan sausje verhitten (spettert!). Over spinazie schenken. Brood en pijnboompitten erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : salade

bron : Tip september 1991

Pane con Rosmarino (Italië)

PANE CON ROSMARINO (BROOD MET ROZEMARIJN)

1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
½ theelepel oregano
1 pak wit broodmix
½ deciliter olijfolie
2 eetlepels bloem


Rozemarijnnaaldjes fijnhakken. Broodmix vermengen met rozemarijn, oregano, olie en 2 ¾ deciliter warm water. Met mixer tot soepel deeg mengen. Afdekken. ½ Uur laten rijzen. Intussen bakplaat invetten. Deeg nogmaals kneden. Deegbal royaal bestuiven met bloem, op bakplaat leggen en enigszins platdrukken. Bestuiven met beetje bloem. Afdekken. Nog 45 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 200°C. In midden van oven brood in 20 minuten gaar en goudbruin bakken. Op taartrooster laten afkoelen.
Oven voorverwarmen op 250°C. Brood vochtig maken. In midden van oven in 7 minuten verwarmen. In 10 plakken snijden.
Lekker met boter, bij salades en hoofdgerechten.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 105 / 20 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip september 1991

Broccoli met champignons en wortel

BROCCOLI MET CHAMPIGNONS EN WORTEL

De kleuren van broccoli en wortel blijven prachtig en bovendien proeft u de afzonderlijke smaken heel goed. Door de zonnebloempitten wordt het gerecht nèt even anders.

250 gram broccoli
100 gram worteltjes
½ bakje champignons (à 250 gram)
¼ theelepel tijm
2 eetlepels zonnebloempitten
(zout)


Van broccoli uiteinden verwijderen. Wassen. Stronken van roosjes snijden. Stronken in stukjes snijden. Worteltjes schrappen en wassen. In stukken van 1 centimeter snijden. Met keukenpapier champignons schoonvegen. Grote halveren. In schaal met inhoud van 1 liter doen: broccoli, wortel, champignons, tijm en 2 eetlepels water.
In magnetron groenten gaar koken (afgedekt, op vol vermogen, 8 - 10 minuten). Zonnebloempitten op bord strooien. In magnetron warm en knapperig laten worden (onafgedekt, op vol vermogen, 2 minuten). Zonnebloempitten (en zout) over groenten strooien.
Lekker bij gebakken vis en aardappelpuree.

2 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 13 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1987

Tomaatjes gevuld met garnalen en roerei

TOMAATJES GEVULD MET GARNALEN EN ROEREI

12 kleine (snoep)tomaatjes
zout
peper
100 gram gepelde Hollandse garnalen
3 eieren
2 eetlepels whisky-cocktailsaus
1 eetlepel koffieroom
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel boter of margarine
100 gram krulandijvie


Tomaten wassen. Van bolle kant kapjes afsnijden en tomaten met theelepel uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Tomaten omgekeerd op bord laten uitlekken. In zeef garnalen onder koud water afspoelen. Laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. In kom eieren loskloppen met: whiskysaus, koffieroom, zout, peper en chilipoeder. In steelpan boter smelten. Eimengsel toevoegen. op zacht vuur al roerende laten stollen tot ei begint te glanzen. Garnalen erdoor scheppen. Tomaten vullen met garnalen-eimengsel. Koud laten worden. In vergiet andijvie wassen en laten uitlekken.
Op 4 bordjes krulandijvie rangschikken. Tomaten erop zetten. Kapjes weer schuim op tomaten zetten.
Lekker met geroosterd witbrood.

4 personen

voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip september 1987

Slakken met kruidenboter

SLAKKEN MET KRUIDENBOTER

2 takjes peterselie
6 sprietjes bieslook
50 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
zout
versgemalen peper
1 theelepel citroensap
1 blikje slakken à 12 stuks (nettogewicht 212 gram)


In kopje peterselie en bieslook heel fijn knippen. In kom boter zacht roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: peterselie-bieslookmengsel, zout, peper en citroensap. Door elkaar roeren. Slakken afgieten. In 12 slakkenhuisjes doen. Slakkenhuisjes vullen met kruidenboter. Slakkenhuisjes met opening naar boven op slakkenbordjes leggen. Tot gebruik in koelkast leggen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Slakken bordjes op rooster zetten. Rooster met lekbak eronder iets boven midden van grill schuiven. Slakken 5 minuten grilleren.
Eetwijze: Met (slakken)tangetje slakken vasthouden. Met slakkenvorkje slakken uit huisjes prikken.
Lekker met stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip september 1987