zaterdag 13 november 2021

Teriyaki broccoli

TERIYAKI BROCCOLI

3 of 4 dikke broccolistengels zonder roosjes
1 eetlepel sesam- of saffloerolie
1 - 2 geplette knoflooktenen
2 eetlepels tamari
een paar druppels citroensap (naar keuze)


Schil de broccolistengels met een dunschiller. Snijd de stengels in de lengte in dunne repen. Verwarm de olie in een grote koekenpan. Bak de knoflook hierin heel even aan. Leg de broccoli in de pan. Bak 3 - 5 minuten op een matig vuur, tot hij zacht is. Roer de tamari en citroen erdoor.

3 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Een leven lang fit : De natuurlijke methode voor blijvend gewichtsverlies die aantoont dat het er niet zo zeer om gaat wat u eet, maar wanneer en hoe / Harvey & Marilyn Diamond

Champignonpilaf (Oost-Azië)

CHAMPIGNONPILAF

De delicate smaak van de paddenstoelen combineert uitstekend met de eigen smaak en het aroma van basmatirijst en alle specerijen in deze pilaf. U kunt natuurlijk andere rijst met lange korrel gebruiken, maar de pilaf zal dan niet zo geurig en heerlijk zijn als met basmatirijst.

280 gram basmatirijst
60 gram ongezouten boter
1 theelepel karwijzaad
1 grote ui, in dunne ringen
2 pijpjes kaneel, elk 5 centimeter lang en in stukjes gebroken
225 gram champignons, in dikke schijfjes
½ theelepel gemalen kurkuma
1¼ theelepel zout, of naar smaak
5 deciliter water
6 groene kardemoms, aan de bovenkant opengemaakt
6 hele kruidnagels
2 verse laurierblaadjes, gekneusd


De rijst wassen en 30 minuten in koud water laten weken. Afgieten en apart zetten. De boter op matig vuur verhitten en het karwijzaad hier 30 seconden in bakken. Ui en kaneel toevoegen en 6 - 8 minuten roerbakken, of tot de ui goudbruin is. De rijst toevoegen en alles 3 - 4 minuten al roerend bakken. Voeg champignons, kurkuma en zout toe; alles door elkaar roeren en op een laag vuur nog 2 - 3 minuten laten bakken. Water, kardemoms, kruidnagels en laurierblaadjes toevoegen, aan de kook brengen, deksel op de pan leggen en 12 - 15 minuten zacht laten koken. Tijdens het koken het deksel niet verwijderen en niet roeren. Pan van het vuur halen, deksel verwijderen en 1 - 2 minuten laten uitdampen. De pan weer afdekken en voor het serveren 10 - 15 minuten laten staan.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 20 - 25 / 25 - 30 minuten

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson

Gekarameliseerde Pekingeend (Peking, China)

GEKARAMELISEERDE PEKINGEEND

Een 24 uur in honing en sojasaus gemarineerde eendenborst, die daarna in de oven wordt gebakken.

½ theelepel sojasaus
1 eetlepel honing
1 theelepel vijfkruidenpoeder
1 theelepel wijnazijn
1 theelepel gesnipperde knoflook
1 theelepel maïzena, vermengd met wat water
2 eendenborsten
zout
peper


Voor de marinade de honing en de sojasaus mengen. Vijfkruidenpoeder toevoegen en goed roeren. Azijn, knoflook en maïzena toevoegen. Het vlees met een klein beetje zout en peper bestrooien en in een ovenschaal leggen. De marinade over het vlees gieten; zorg ervoor dat het vlees geheel met de marinade bedekt is. Het geheel 24 uur laten marineren.
Het vlees ongeveer 20 minuten bakken in een hete oven (220°C) en regelmatig met de marinade bestrijken. De eend enkele minuten onder een hete grill zetten, zodat de bovenkant gekarameliseerd raakt. Laten staan tot het vlees knapperig wordt. Goed opletten om verbranden te voorkomen.

4 personen

voorbereidings- / marineer- / bereidingstijd : 5 minuten / 24 uur / 25 minuten

gebied : Peking, China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson

Pittige vruchtensalade (Oost-Azië)

PITTIGE VRUCHTENSALADE

Dit is een wat ongewone vruchtensalade, die goed gepresenteerd, een spectaculair eind is van een speciale maaltijd.

1 mango, geschild en in schijfjes gesneden
1 kleine ananas, geschild, kern verwijderd en in schijven gesneden
2 bananen, geschild en in schijfjes gesneden
4 ramboetans of lychees, geschild
1 - 2 kiwi’s, geschild en in schijfjes gesneden
1 meloen, geschild en in schijfjes gesneden
2 sinaasappel, geschild en in partjes
120 gram palm- of lichtbruine suiker
1 theelepel tamarinde-extract, vermengd met 2 eetlepels water
sap van 1 limoen
1 stukje verse gember, geraspt
½ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel kaneel
mespunt gemalen koriander


Alle vruchten klaarmaken. Doe dit boven een schaal om het sap op te vangen. De vruchten in een serveerschaal leggen. Meng de suiker met het tamarindewater, het limoensap en de specerijen. Dit mengsel over de vruchten gieten en de salade voor gebruik in e koelkast zetten.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson