CHAMPIGNONPILAF
De delicate smaak van de paddenstoelen combineert uitstekend met de eigen smaak en het aroma van basmatirijst en alle specerijen in deze pilaf. U kunt natuurlijk andere rijst met lange korrel gebruiken, maar de pilaf zal dan niet zo geurig en heerlijk zijn als met basmatirijst.
280 gram basmatirijst
60 gram ongezouten boter
1 theelepel karwijzaad
1 grote ui, in dunne ringen
2 pijpjes kaneel, elk 5 centimeter lang en in stukjes gebroken
225 gram champignons, in dikke schijfjes
½ theelepel gemalen kurkuma
1¼ theelepel zout, of naar smaak
5 deciliter water
6 groene kardemoms, aan de bovenkant opengemaakt
6 hele kruidnagels
2 verse laurierblaadjes, gekneusd
De rijst wassen en 30 minuten in koud water laten weken. Afgieten en apart zetten. De boter op matig vuur verhitten en het karwijzaad hier 30 seconden in bakken. Ui en kaneel toevoegen en 6 - 8 minuten roerbakken, of tot de ui goudbruin is. De rijst toevoegen en alles 3 - 4 minuten al roerend bakken. Voeg champignons, kurkuma en zout toe; alles door elkaar roeren en op een laag vuur nog 2 - 3 minuten laten bakken. Water, kardemoms, kruidnagels en laurierblaadjes toevoegen, aan de kook brengen, deksel op de pan leggen en 12 - 15 minuten zacht laten koken. Tijdens het koken het deksel niet verwijderen en niet roeren. Pan van het vuur halen, deksel verwijderen en 1 - 2 minuten laten uitdampen. De pan weer afdekken en voor het serveren 10 - 15 minuten laten staan.
4 - 6 personen
voor- / bereidingstijd : 20 - 25 / 25 - 30 minuten
gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten