donderdag 20 mei 2021

Luxe boterhammen (Nieuw-Zeeland)

LUXE BOTERHAMMEN

4 sneden Supersnel brood
4 eetlepels Mierikswortelsaus
waterkers of rucola
8 plakjes gerookte zalm
rode ui, in heel dunne halve ringen
verse kervel of platte peterselie


Besmeer 4 sneden supersnel brood rijkelijk met 4 eetlepels mierikswortelsaus. Leg hierop wat waterkers of rucola, 2 plakken gerookte zalm en een paar heel dun gesneden en gehalveerde rode uiringen. Garneer met verse kervel of platte peterselie.

4 personen

gebied : Nieuw-Zeeland
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : De Free Range Cook : Pure gerechten uit Nieuw-Zeeland / Annabel Langbein

Lemon Salmon (Nieuw-Zeeland)

LEMON SALMON (ZALM MET CITROENSAUS À LA NIEUW-ZEELAND)

4 (5 centimeter dikke) moten verse zalm of heilbot
2 citroenen
2 koppen witte wijn
1 kop water
2 eierdooiers
60 gram boter
1 ui, 3 kruidnagels
2 laurierbladeren
dragon
peterselie
een snufje suiker
zout


De gewassen, gezouten en met citroensap besprenkelde moten worden aan weerskanten even in de boter aangebakken en daarna samen met de in plakjes gesneden ui, de kruidnagels, de laurierbladeren en één of twee takjes dragon in de vispan gedeponeerd. Met citroenschijven zonder pit, wijn en water bedekken en heel langzaam aan de kook laten komen. De vis moet daarna 15 minuten lang trekken, niet koken. De vismoten legt u nu voorzichtig op een voorverwarmde schaal en het nat zeeft u en brengt het met zout en suiker op smaak. Daarna bindt u het door de eierdooiers er met de garde doorheen te kloppen (de saus mag het kookpunt nèt niet bereiken!). Giet de saus tenslotte over de vis die u met peterselie en citroenschijven gegarneerd heeft.
Geef hier aardappelen bij.

4 personen

gebied : Nieuw-Zeeland
gerechtsoort : visgerecht

bron : De wereld à la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grethe Willinski

Torentje met zalm en mierikswortel-room (Sydney, New South Wales, Australië)

TORENTJE MET ZALM EN MIERIKSWORTEL-ROOM

12 eieren
zout
peper
1 theelepel sesamolie
2 velletjes nori, in dunne reepjes
3 aardappels, grof geraspt
1 eetlepel fijngesneden bieslook
3 eetlepels bloem
2 eieren
2 eetlepels wasabi (mierikswortelpasta)
3 eetlepels crème fraîche
2 - 3 eetlepels olie
2 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel geraspte mierikswortel
1 theelepel fijngesneden bieslook
24 repen gerookte zalm
fijngesneden bieslook
zalmeitjes


Omeletjes: Eieren loskloppen met zout, peper, sesamolie en nori. Koekenpan van 24 centimeter doorsnede verhitten, helft van beslag erin schenken en op zacht vuur laten stollen. Rest van beslag op zelfde wijze bakken. Omeletjes strak oprollen en in plasticfolie verpakt laten afkoelen.
Aardappelkoekjes: Aardappel, bieslook, bloem, eieren, wasabi, zout, peper en crème fraîche in keukenmachine tot glad mengsel pureren. In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten en beslag in metalen bakringen van 5 centimeter doorsnede in 5 minuten lichtbruin bakken, koekjes halverwege keren. 24 Koekjes bakken en in oven (160°C) warm houden.
Mierikswortelroom: Crème fraîche, mierikswortel en bieslook mengen.
Serveren: Beide omeletrollen in 12 plakjes van 1½ centimeter dik snijden. Plakje omelet beleggen met warm aardappelkoekje, plakje zalm en 1 theelepel mierikswortel-room. Met bieslook en zalmeitjes garneren.

Voor 24 stuks.

voedingswaarde : 110 kcal per stuk
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Sydney, New South Wales, Australië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip Culinair november 1996, Special Wereldhapjes

Frittata met warmgerookte zalm, yoghurt & dille (Australazië)

FRITTATA MET WARMGEROOKTE ZALM, YOGHURT & DILLE

Dit is een perfect brunchgerecht. Je kunt natuurlijk gewone gerookte zalm gebruiken, maar ik houd van de iets subtielere smaak van warmgerookte zalm. De kappertjes kun je eventueel weglaten.

6 scharreleieren
200 gram yoghurt
½ rode ui, heel fijn gesnipperd
20 gram verse dille, grof gesneden
100 - 120 gram warmgerookte zalmsnippers
1 theelepel kappertjes (optioneel)
versgemalen zwarte peper
opdienen met yoghurt


Verwarm de oven voor tot 170°C.
Klop de eieren los met de yoghurt en roer de ui en dille erdoor. Schenk het eiermengsel in een kleine, diepe braadslede die met bakpapier is bekleed (het eiermengsel moet tot minstens 2½ centimeter hoog komen).
Bestrooi met de warmgerookte zalmsnippers, eventueel de kappertjes en met flink wat zwarte peper. Zet 30 - 35 minuten in de oven tot het ei in het midden net gestold maar nog niet helemaal stevig is.
Laat de frittata 10 minuten rusten en dien warm op met nog meer yoghurt erbij.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 30 - 35 minuten

gebied : Australazië
gerechtsoort : brunchgerecht

bron : De wereldse bakplaat : 75 Kleurrijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer

Engelenhaarpasta met gerookte zalm en zalmkuit (Tasmanië, Australië)

ENGELENHAARPASTA MET GEROOKTE ZALM EN ZALMKUIT

Gedroogde capelli d’angelo is te koop in (Italiaanse) delicatessenwinkels. Misschien kunt u deze pasta zelfs vers kopen. Beide zijn geschikt voor dit recept.

2½ deciliter crème fraîche
zout
versgemalen peper
1 eetlepel extra vierge olijfolie
500 gram capelli d’angelo-pasta
200 gram gerookte zalm, in lange, dunne reepjes
125 ram zalmkuit
2 eetlepels gesnipperde verse bieslook


Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Schep ondertussen de room in een grote, zware koekenpan en breng hem aan de kook boven een hoog vuur. Strooi er peper en zout naar smaak bij. Giet de olie in de pan met kokend water, voeg de pasta toe en kook hem beetgaar. Verse pasta vergt 1 minuut, gedroogde enkele minuten. Giet de pasta af, spoel hem af met warm water en laat hem uitlekken. Schep de pasta door de room in de koekenpan en voeg de gerookte zalm toe. Verwarm het gerecht zachtjes in de koekenpan.
Verdeel de pasta over 4 pastaborden, schep er zalmkuit en bieslook over en serveer onmiddellijk.

4 personen

gebied : Tasmanië, Australië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : Australië : Een culinaire reis / Elise Pascoe