dinsdag 12 mei 2020

Roergebakken paksoi met gamba's, sesam en koriander (Verre Oosten)

ROERGEBAKKEN PAKSOI MET GAMBA’S, SESAM EN KORIANDER

500 gram rauwe gamba’s zonder kop (diepvries), ontdooid
2 eetlepel sesamzaad
3 eetlepels (knoflook)olie
½ rode peper, in dunne reepjes
stukje gember van 2 centimeter, geschild, fijngesneden
1 grote struik paksoi (500 gram), in repen
3 lente-uitjes, in schuine stukjes
3 eetlepels rijstwijn of medium dry sherry
1 theelepel sesamolie
zout
peper
3 eetlepels fijngesneden koriander


Pel de garnalen, snij de rugzijde iets in en verwijder de zwarte rugader. Rooster het sesamzaad in een droge wok of grote koekenpan lichtbruin en schep het uit de pan. Verhit de olie in de wok en roerbak hierin de garnalen tot ze roze zijn. Schep de garnalen uit de wok. Roerbak de rode peper en gember 1 minuut in de achtergebleven olie. Voeg de paksoi en lente-ui toe en roerbak deze 2 minuten mee. Voeg de garnalen en rijstwijn toe en laat het gerecht door en door warm worden. Breng de schotel op smaak met de sesamolie en zout en peper. Bestrooi het met sesamzaad en koriander. Lekker met glasmie.

4 personen

voedingswaarde : 265 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair mei 2001

Taartje van venkel, peer en blauwe kaas

TAARTJE VAN VENKEL, PEER EN BLAUWE KAAS

300 gram venkel, in stukjes
2 handperen, geschild en in stukjes
zout
1 citroen, uitgeperst
250 gram blauwe kaas (gorgonzola, danish blue of cabrales picos)
1 deciliter room
3 eieren
peper uit de molen
1 bos bieslook, fijngehakt
boter om in te vetten


Blancheer de venkel (4 minuten) en peren (2 minuten) in water met zout en citroensap. Prak de kaas fijn met de room en roer de eieren, peper en bieslook erdoor. Laat de venkel en peren uitlekken en meng met de kaassaus. Vet 4 eenpersoonsovenschaaltjes ruim in met boter en verdeel het mengsel over de schaaltjes. Bak de taartjes 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla etcetera mei / juni 2001

Broodje kalkoenborst-pindakaas-szechuanpeper-komkommer

BROODJE KALKOENBORST-PINDAKAAS-SZECHUANPEPER-KOMKOMMER

brood
pindakaas met stukjes
szechuanpeper
komkommer
kalkoenborst


Bestrijk het brood met pindakaas met stukjes, bestrooi met szechuanpeper en beleg met flinterdunne plakjes komkommer en kalkoenborst.

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Elle eten zomer 2001

Kabeljauw met saffraanrisotto

KABELJAUW MET SAFFRAANRISOTTO

1 zakje saffraanrisotto (165 gram)
2 platte kabeljauwfilets, bijvoorbeeld staartpunten
2 theelepels Italiaanse kruiden
zout
peper
2 dunne plakken parmaham
300 gram worteltjes/peultjesmix (vers of diepvries)
2 eetlepels olijfolie
2 partjes citroen


Risotto volgens gebruiksaanwijzing op verpakking bereiden. Kabeljauwfilets aan binnenkant met Italiaanse kruiden en peper bestrooien. Filets dubbelslaan en met parmaham omwikkelen, vastzetten met cocktailprikker. Olijfolie verhitten en kabeljauw op matig vuur 10 minuten bakken. Intussen worteltjes en peultjes in kokend water met zout beetgaar koken (vers: 5 - 6 minuten, diepvries: 4 - 5 minuten) en afgieten. Risotto hoog op borden scheppen. Peultjes en worteltjes erover verdelen. Kabeljauw erop leggen en garneren met partje citroen.

2 personen

voedingswaarde : 620 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair mei 1999

Pizza met courgette en mozzarella

PIZZA MET COURGETTE EN MOZZARELLA

pizzadeeg (400 gram)
150 gram gedroogde tomaten
5 - 7 eetlepels olijfolie
30 gram geraspte pikante schapenkaas (bijvoorbeeld Pecorino)
1 courgette, ongeschild
zout
150 - 200 gram mozzarella in repen van ½ x ½ centimeter
2 eetlepels basilicumblaadjes


Oven voorverwarmen op 240°C. Deeg uitrollen tot dunne cirkel van 30 centimeter doorsnede en 4 - 5 millimeter dik en deegcirkel op bakplaat leggen. Gedroogde tomaten pureren samen met 4 - 5 eetlepels olijfolie. Schapenkaas erdoor roeren en tomatensaus over deegbodem uitstrijken (1 flinke eetlepel saus apart houden). Courgette met schaaf in lengte in lange dunne repen snijden van 2 millimeter dik. Courgetterepen in ruim kokend water met zout 20 seconden koken en op doek laten uitlekken. Courgette over pizzabodem verdelen en dun bestrijken met 1 - 2 eetlepels olijfolie. Mozzarella over pizza verdelen. Pizza in midden van oven in 15 minuten gaar en krokant bakken. Voor serveren achtergehouden tomatensaus over pizza druppelen en pizza bestrooien met basilicumblaadjes.

2 personen

voedingswaarde : 1273 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : pizza

bron : Tip Culinair mei 1999

Mediterrane tomatenbouillon (Middellandse zeegebied)

MEDITERRANE TOMATENBOUILLON

3 tomaten
2 eetlepels (olijf)olie
1 teentje knoflook
1 eetlepel verse tijm
1½ liter zelfgemaakte runderbouillon
100 gram geitenkaas
3 bosuitje
6 zwarte olijven zonder pit


Ontvel 3 tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit in een pan 2 eetlepels (olijf)olie en pers er 1 teentje knoflook boven uit. Fruit de tomaatblokjes en 1 eetlepel verse tijm 3 minuten zachtjes aan. Voeg 1½ liter zelfgemaakte runderbouillon toe en verwarm het geheel 10 minuten op laag vuur. Schep de tomatenbouillon in vier soepkommen en leg 100 gram verkruimelde geitenkaas als bergje in midden van soep. Strooi er 3 in ringetjes gesneden bosuitje en 6 zwarte olijven zonder pit in plakjes over.

4 personen

gebied : Middellandse zeegebied
gerechtsoort : soep

bron : Allerhande mei 1999