donderdag 20 augustus 2020

Finse aardappelsalade met zure room (Finland)

FINSE AARDAPPELSALADE MET ZURE ROOM

Finland was het eerste land waar ik de combinatie van aardappelen met dille proefde. Later kwam ik ze in Zweden, Denemarken en Rusland tegen, maar de eenvoud van de Finse combinatie is me altijd bijgebleven. Soms worden ze alleen maar met wat steeltjes dille in een pan gekookt en een andere keer worden ze opgeschud met boter en veel fijn gehakte dille. Hoewel Finland een erg koud land is met winters die duren van oktober tot mei, met veel vorst en sneeuw, heb ik er het meest verse voedsel gegeten dat ik ooit heb geproefd. Wilde bosbessen zorgden voor de nodige vitamine C in het noordelijke stadje waar ik woonde. Als aanvulling op het vlees (hoofdzakelijk rendier) en de vis (meestal zoetwatervis uit de meren) waren er heerlijke salades die vaak werden bestrooi met fijn gehakte dille. Deze salade werd vaak geserveerd met ringen van gerookte worst die de Finnen eten met zoetzure groenten. De worstjes worden opengesneden, er wordt mosterd en wat kaas in geschept, waarna ze in aluminiumfolie in de oven, boven een houtskoolvuurtje of zelfs op de hete saunastenen worden gelegd.

700 gram nieuwe krielaardappeltjes, goed schoon geborsteld
2 augurken, in blokjes gesneden
1 kleine steel prei, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
1 handappel, met de schil in blokjes gesneden
150 gram zure room
2 eetlepels mayonaise
2 theelepels Franse mosterd
2 eetlepels fijn gehakte dille
2 theelepels witte wijnazijn
zout
versgemalen zwarte peper


Kook de aardappeltjes gaar, giet ze af, laat ze uitlekken en afkoelen tot ze nog een beetje warm zijn. Schep de overige opgesomde ingrediënten door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper. Schep over de lauwwarme aardappelen en schep goed om. Serveer op kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Finland
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lwarence

Salade met rode rijst en basilicum (Camargue, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)

SALADE MET RODE RIJST EN BASILICUM

Vroeger was er alleen ‘gewone’ rijst. Nu zijn er verschillende soorten, vormen en maten en, ook interessant, verschillende kleuren. Rode rijst uit de Camargue is warm van kleur en heeft een heerlijke, nootachtige smaak. De rijst kan worden gekookt en warm als bijgerecht worden geserveerd of koud worden verwerkt in een salade.

400 gram rode rijst uit de Camargue
4 eetlepels olijfolie, bij voorkeur uit de Provence
een flinke hand basilicumblad, bij voorkeur de rode basilicum
zout
versgemalen zwarte peper


Breng een grote pan met water en wat zout aan de kook. Voeg de rijst toe en laat in 35 tot 40 minuten gaar koken (rode rijst kan niet snel te gaar worden, wat een groot voordeel is).
Giet af, schep de olie door de warme rijst en laat afkoelen. Trek de basilicum in stukken, schep door de rijst en breng verder op smaak met wat zout en peper. Serveer op kamertemperatuur.

6 personen

gebied : Camargue, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence

Koude kalkoen met cranberryvinaigrette

KOUDE KALKOEN MET CRANBERRYVINAIGRETTE

Dit is een feestelijke salade, waarvoor een restant gebraden kalkoen en een restje cranberrysaus kan worden gebruikt. Wie de salade echter wil maken op een moment dat er geen gebraden kalkoen voorhanden is, bakt of pocheert een stuk kalkoenfilet, laat het afkoelen en snijdt het in blokjes.

50 gram pecannoten
Romeinse sla of blaadjes witlof, gewassen en heel gelaten
een restant gebraden kalkoen
2 volle eetlepels cranberrysaus
3 - 4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
zout
versgemalen zwarte peper


Rooster de pecannoten. Verwarm de ovengrill voor. Schep de noten op een velletje aluminiumfolie en laat ze 2 - 3 minuten roosteren. Schep ze in die tijd een keer om tot ze goudbruin zijn. Let goed op, want de noten verbranden snel.
Verdeel de cranberrysaus, de olie en de azijn door elkaar en breng de saus op smaak met wat zout en peper. Schep over de kalkoen en bestrooi de salade met de geroosterde noten.

6 - 8 personen

gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence

Salade van kreeft, mango en pesto

SALADE VAN KREEFT, MANGO EN PESTO

Vanwege de prijs van kreeft is dit recept voor speciale gelegenheden. Omdat er een verse kreeft in wordt verwerkt, is het aan te bevelen om het beest zelf levend en wel te koken, maar misschien wil de visboer dat op bestelling doen. Wat nodig is, is een grote pan en wat heldenmoed voor wie dit soort karweitjes niet gewend is. Dompel de kreeft onder in kokend water, breng opnieuw aan de kook en reken een kooktijd van 10 minuten per pond. Dompel de kreeft daarna direct in koud water om het kookproces te stoppen.

1 kreeft van 700 tot 900 gram, vers gekookt
1 knapperige krop sla, gewassen
2 rijpe mango’s, in blokjes gesneden
4 eetlepels extra vergine olijfolie
1 volle eetlepel pesto
1 eetlepel witte wijnazijn
zout
versgemalen zwarte peper
verse blaadjes basilicum om te garneren


Haal het vlees uit de kreeft en de scharen en snijd het in niet te kleine stukken. Doe de sla in een lage schaal en verdeel er de kreeft en de mango over. Klop de olie, de pesto en de azijn door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper. Giet de saus over de kreeft en de mango. Garneer met basilicumblad. Serveer op kamertemperatuur met een royale portie knapperig brood.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence