zaterdag 12 september 2020

Gebonden rozijnentaart

GEBONDEN ROZIJNENTAART 

TAARTBODEM 
100 gram volkorenmeel 
100 gram gezeefd volkorenmeel 
100 gram boter of reformmargarine 
2 eetlepels water 

VULLING 
het sap en de geraspte schil van 2 (liefst biologische) sinaasappels 
25 gram maïzena 
200 gram rozijnen 
25 gram rietsuiker 
25 gram boter of reformmargarine 
beetje melk 

Maak eerst de taartbodem. Werk hiertoe de boter goed door het meel en het zout. Doe er het water bij en kneed tot een stevig deeg ontstaat. Kneed dit licht op een met meel bestoven oppervlak en rol het uit. Gebruik ¾ van het deeg om een springvorm van 23 centimeter doorsnee te bekleden. Giet het sinaasappelsap in een maatbeker en vul met water bij tot 250 milliliter vloeistof. Doe het grootste deel hiervan met de rozijnen en de suiker in een pan. Maak de maïzena aan met het achtergehouden sinaasappelsap. Giet de maïzena-oplossing onder goed roeren in de pan. Laat koken tot de vloeistof is gebonden. Roer er nu de boter en de sinaasappelrasp door. Laat het mengsel afkoelen en giet het dan op de taartbodem. Snijd het achtergehouden stuk deeg i repen. Maak hiermee een vlechtwerk over de vulling. Bestrijk het deeg met een beetje melk. Bak de taart 30 minuten in een matig hete oven (200°C). 

6 personen 

gerechtsoort : nagerecht 

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Appelkruim

APPELKRUIM 

6 zachtzure appels 
200 gram (oud) volkorenbrood in stukjes 
150 milliliter melk 
100 gram rozijnen 
20 gram boter of reformmargarine 
suiker naar smaak 
2 theelepels kaneel 

Schil de appels en kook ze in zoveel water gaar, dat er een dunne appelmoes ontstaat. Breng de appelmoes op smaak met een theelepel kaneel en suiker. Laat de stukjes brood gedurende een kwartiertje weken in de melk. Leg dan laag om laag appelmoes, rozijnen en brood in een ovenvaste schaal. Eindig met een laag brood. Bestrooi het geheel met een theelepel kaneel en leg hier en daar een kluitje boter op de bovenste laag brood. Zet de schaal gedurende 40 minuten in een matig warme oven (170°C). 

4 personen 

gerechtsoort : nagerecht 

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Pittig pompoengebak

PITTIG POMPOENGEBAK 

TAARTBODEM 
150 gram gezeefd volkorenmeel 
75 gram boter of reformmargarine 
½ afgestreken theelepel zout 
30 milliliter water 
beetje melk 

VULLING 
1 flinke ui, heel fijn gehakt 
5 in stukjes gesneden tomaten 
500 gram pompoen 
2 theelepels kerrie 
kruidenzout naar smaak 

Maak eerst de taartbodem. Doe meel en zout in een kom. Vermeng dit goed met de boter. Doe dan het water erbij en kneed tot een goed samenhangend stevig deeg ontstaat. Laat dit even rusten. Maak nu de vulling. Snijd de pompoen in blokjes en kook deze in 10 minuten gaar. Laat de blokjes pompoen uitlekken en pureer ze. Roer nu de heel fijn gehakte ui, tomaat, kerrie en het zout door de puree. Bekleed nu een ingevette taartvorm van 30 centimeter doorsnee met het deeg, strooi hier wat meel over. Giet hierop voorzichtig de pompoenpuree. Vouw de opstaande randen van de taartboden terug over de pompoenvulling. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje melk zodat het gaat glanzen. Bak de taart gedurende 45 minuten in een hete oven (220°C). Dit pompoengebak kan zowel warm als koud gegeten worden. 

4 personen 

gerechtsoort : hartig gebak 

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Aardappelkoekjes

AARDAPPELKOEKJES 

110 gram gezeefd volkorenmeel 
225 gram gare koude aardappels 
1 theelepel bakpoeder 
1 theelepel (kruiden)zout 
eventueel melk 

Doe het meel samen met het zout in een kom. Snijd de boter in stukjes en doe deze bij het meel. Vermeng de boter met het meel totdat een kruimelig mengsel ontstaat. Doe de aardappels door een zeef en roer ze met meel en boter tot een zacht deeg. Indien nodig hieraan nog wat melk toevoegen. Rol het deeg uit op een met wat meel bestoven oppervlak tot 1 centimeter dikte. Snijd, met behulp van een ronde uitsteekvorm van 5 centimeter doorsnee, zo veel mogelijk koekjes uit het deeg. Leg ze op een ingevette bakplaat en bak de aardappelkoekjes in een hete oven (220°C). Na 10 tot 15 minuten zijn de koekjes luchtig en bruin. Dien de koekjes warm op met of zonder bijpassend sausje. Een kerrie- of een groene kruidensaus smaakt er erg lekker bij. 

4 personen 

gerechtsoort : hartig gebak 

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Zomerse fruittaart

ZOMERSE FRUITTAART 

TAARTBODEM 
100 gram volkorenmeel 
100 gram gezeefd volkorenmeel 
100 gram boter of reformmargarine 
30 gram honing 
koud water 
snufje zout 

VULLING 
225 gram moesappels 
225 gram peren 
225 gram zwarte bessen 
225 gram ontpitte pruimen 
beetje melk 

Maak eerst de taartbodem: Vermeng het meel met het zout en de boter of reformmargarine tot een kruimelig geheel ontstaat. Roer hierdoor de honing en genoeg water om een soepel deeg te kunnen vormen. Kneed het deeg licht. Beleg een ingevette springvorm met tweederde van het deeg. 
Maak nu de vulling: Doe boter, eieren, yoghurt en kwark in een kom. Roer alles goed door elkaar tot een glad papje. Verdeel de rozijnen over de taartbodem. Giet hierover het kwark-yoghurtmengsel. 
Maak een vlechtwerk over de vulling met behulp van de rest van het deeg. Bak de taart in 45 minuten goudbruin in een matig hete oven (200°C). Laat de taart in de vorm afkoelen. 

6 personen 

gerechtsoort : taart 

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon