zondag 31 mei 2020

Japanse bouillon met tempura (Japan)

JAPANSE BOUILLON MET TEMPURA

1 liter kippenbouillon
frituurolie
120 gram bloem
1 eiwit
400 gram stevige groenten (aubergine, champignons, uiringen, etcetera), in stukken
zout
6 rauwe gamba’s
100 gram dunne mie
2 lente-uitjes, in schuine plakken


Bouillon aan de kook brengen. Olie verhitten (180°C). Beslagje roeren van bloem, eiwit en 2 ½ deciliter ijswater. Groenten met zout bestrooien en evenals gamba’s in beslag dopen. In hete olie in enkele minuten goudbruin frituren (= tempura). Mie in soep in 7 minuten gaarkoken. Bouillon, mie en lente-ui in grote kommen scheppen. Tempura erbij geven. Direct serveren.

2 personen

voedingswaarde : 675 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair mei 1994

Kruidige lekkerbekjes met tartaarsaus

KRUIDIGE LEKKERBEKJES MET TARTAARSAUS

2 wijtingfilets (à 150 gram)
citroensap
peper
zout
2 eieren
50 gram bloem
1 deciliter melk
2 eetlepels dille
frituurolie
3 eetlepels mayonaise
tuinkruiden
kappertjes


Snij 2 wijtingfilets (à 150 gram) elk in 4 dikke repen. Besprenkel met wat citroensap. Bestrooi met peper en zout. Maak een dik beslag van 1 ei, 50 gram bloem, 1 deciliter melk en 2 eetlepels fijngeknipte dille. Verhit frituurolie tot 180°C. Haal de visfilet door het beslag en frituur in enkele minuten goudbruin en gaar. Maak er een tartaarsaus bij van 3 eetlepels mayonaise, gemengd met 1 fijngeprakt ei, fijngehakte tuinkruiden en kappertjes.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair mei 1994

Raie au Beurre Noir (Frankrijk)

RAIE AU BEURRE NOIR (ROG MET BRUINE BOTERSAUS)

150 gram wortel, grofgesneden
75 gram ui, grofgesneden
50 gram prei, grofgesneden
½ theelepel tijm
½ laurierblaadje
1 takje peterselie
15 gram zeezout
5 peperkorrels, gekneusd
1 eetlepel citroensap
20 gram boter
4 rogvleugels met graat (à 250 gram)

SAUS
200 gram boter
3 eetlepels kappertjes
3 eetlepels fijngehakte peterselie
½ citroen


In pan 1½ liter water met wortel, ui, prei, kruiden en citroensap aan de kook brengen. 30 Minuten zachtjes laten koken. Bouillon zeven. Afgedekt in koelkast 1 uur laten afkoelen. Lage pan invetten met boter. Vis erin leggen, bouillon erover schenken tot vis net onder staat. Aan de kook brengen. Vis in 6 - 10 minuten tegen de kook aan gaar laten worden.
Voor de saus in steelpan boter tot donkerbruin verhitten. Kappertjes en peterselie toevoegen. Vis uit pan nemen en op een voorverwarmde schaal leggen. Met citroensap besprenkelen. Saus erover schenken. Lekker met gekookte aardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 745 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 1 / 1 uur

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair mei 1993

Bobotie (Zuid-Afrika)

BOBOTIE

2 sneden bruinbrood
3½ deciliter melk
2 kleine uien
olie
10 gram kerriepoeder (mild)
1 theelepel kaneelpoeder
10 gram abrikozenjam
75 gram rozijnen zonder pit
10 gram gekonfijte gember
1 kilogram zeer mager rundergehakt
5 laurierbladeren
2 eieren
1 theelepel mosterd
100 gram hele amandelen


Week het brood in de helft van de melk. Snipper de uien en bak de snippers bruin in een scheutje olie. Voeg de kerriepoeder, een snufje kaneel, de abrikozenjam, de rozijnen en de in kleine stukjes gesneden gekonfijte gember eraan toe. Doe vervolgens het magere gehakt erbij en bak het geheel al roerend. Voeg de amandelen toe. Knijp het brood uit en doe ook dat erbij. Kluts de eieren met de resterende melk en een beetje zout. Doe de helft bij het vleesmengsel en schep de massa in een ovenschotel. Voeg de laurierbladeren toe en bestrijk het geheel met de rest van het melkmengsel. Bak de bobotie in 40 minuten bij een ovenstand van 180°C.

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Gall & Gall magazine mei 1996

Soetkoekies (Zuid-Afrika)

SOETKOEKIES

500 gram cakemeel
1 theelepel bakpoeder
zout
½ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel gemberpoeder
300 gram bruine suiker
2 eetlepels reuzel
125 gram boter
1 ei


Vermeng 500 gram cakemeel, 1 theelepel bakpoeder, een snuf zout, ½ theelepel gemalen kruidnagel, ½ theelepel gemberpoeder en 300 gram bruine suiker. Werk er 2 eetlepels reuzel en 125 gram boter door, en daarna 1 ei en zoveel lauw water dat het deeg ‘plakt’. Laat het deeg enige uren rusten, rol het daarna uit tot een dikke lap en steek er koekjes uit. (Deze hoeveelheid is genoeg voor circa 85 koekjes.) Bak de koekjes bij 180°C (oven voorverwarmen) in 18 minuten bruin en laat ze afkoelen op een rooster.

8 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : gebak

bron : Gall & Gall magazine mei 1996

Pinang curry (Zuid-Afrika)

PINANG CURRY

1 kilogram doorregen lamsvlees in blokjes
3 gehakte uien
4 eetlepels pittige kerriepoeder
2 eetlepels koenjit (kurkuma, geelwortel)
½ liter water
2 blaadjes laurier
3 teentjes knoflook (gehakt)
½ citroen
2 eetlepels olie


Bak de uien in hete olie flink aan, doe er de specerijen, knoflook, laurier en water bij en breng aan de kook. Voeg het lamsvlees toe, breng op smaak met zout, een mespunt suiker en het sap van ½ citroen en laat 2 uur smoren. Laat de saus, indien nodig, nog wat inkoken en geef hierbij hete sambal en witte rijst.

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Gall & Gall magazine mei 1996

Salade met geitenkaas, kruiden en bloemblaadjes

SALADE MET GEITENKAAS, KRUIDEN EN BLOEMBLAADJES

2 eetlepels peterselie, gehakt
2 eetlepels bieslook, geknipt
3 eetlepels roze anjerblaadjes
200 gram geitenkaas, in rondjes gesneden
3 tortilla’s
zonnebloemolie
100 gram blaadjes sla
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels frambozenazijn


Meng peterselie, bieslook en anjerblaadjes door elkaar. Neem de geitenkaasrondjes en rol deze voorzichtig door het bloemenmengsel. Zet de rondjes dan in de koelkast en laat ze opstijven. Snijd de tortilla’s in lange repen van 2 à 3 centimeter breed. Verhit zonnebloemolie in een pan en bak de tortillarepen goudbruin. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Leg de tortillarepen op een schaal met daarop de blaadjes sla. Leg daarop de kaasrondjes en besprenkel het geheel met olijfolie en frambozenazijn.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Sla etcetera mei/juni 2001

Bladerdeegtaartje met geitencamembert

BLADERDEEGTAARTJE MET GEITENCAMEMBERT

6 eetlepels olijfolie
1 ui, in stukjes
3 tenen knoflook, fijngehakt
750 gram rijpe tomaten
2 deciliter stevige rode wijn
1 grote courgette in stukjes
zout
peper
50 gram pecannoten
boter om in te vetten
4 plakjes bladerdeeg
4 eetlepels Parmezaanse kaas
250 gram geitencamembert, in repen
1 bos basilicum, grof gehakt


Verwarm de oven voor op 175°C. Verhit wat van de olie en bak de ui, knoflook en tomaten enkele minuten. Voeg de wijn toe en laat het op zacht vuur sudderen. Smoor de courgette enkele minuten in wat olie en breng op smaak met zout en peper. Laat daarna goed uitlekken in een zeef of vergiet. Meng de courgette met de pecannoten. Vet 4 eenpersoons ovenschaaltjes in met boter en leg in elk schaaltje een plak bladerdeeg. Bestrooi elk plakje met een eetlepel Parmezaanse kaas. Verdeel de courgettes en noten over de schaaltjes en leg de geitencamembert er bovenop. Bak ze in 20 minuten goudbruin in het midden van de oven. Maak ondertussen de saus af. Pureer de tomaten met een passe-vite of staafmixer. Doe terug in de pan en voeg basilicum, peper en zout en nog een scheutje olijfolie toe. Laat het inkoken tot de taartjes klaar zijn. Serveer de saus naast de taartjes.

4 personen

voedingswaarde : 625 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla etcetera mei/juni 2001

Zwitserse rösti (Zwitserland)

ZWITSERSE RÖSTI

500 - 600 gram aardappelen
zout
peper
nootmuskaat
50 gram boter


500 - 600 Gram aardappelen met schil 10 minuten koken. Aardappelen iets laten afkoelen, grof raspen en met zout, peper en nootmuskaat op smaak brengen. In koekenpan 50 gram boter verhitten, aardappelmengsel toevoegen en met vork tot ronde koek vormen. Rösti in 10 - 15 minuten lichtbruin bakken. Rösti met behulp van deksel keren en andere kant nog 10 minuten lichtbruin bakken.

4 personen

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair mei 1997

Traditionele asperges à la Flamande (Vlaanderen, België)

TRADITIONELE ASPERGES À LA FLAMANDE

½ citroen
36 mooie witte asperges
120 gram roomboter
4 eieren
1 sjalotje
1 teentje knoflook
¼ zakje verse Provençaalse-kruidenmix (à 30 gram)
1 kilogram verse spinazie
3 ½ eetlepel olijfolie
8 plakken Bretonse ham (200 gram)
zout
peper
nootmuskaat


Citroen onder koud stromend water goed schoonboenen. Asperges met dunschiller vanaf vlak onder kopje naar beneden schillen. Houtachtige uiteinden (2 centimeter) eraf snijden. In lage brede pan aspergeschillen en uiteinden, citroen, 20 gram boter en asperges leggen. Zoveel water erbij schenken dat asperges net onder staan. Aan de kook brengen en afgedekt 4 minuten zachtjes koken. Pan van vuur nemen en asperges 15 minuten laten nagaren.
Intussen eieren in 10 minuten hard koken. Eieren afspoelen onder koud water en pellen. Eiwit en eigeel apart boven twee kommetjes door zeef wrijven. Sjalotje pellen en fijnsnipperen. Knoflook pellen en fijnhakken. Provençaalse kruiden van takjes nemen en heel fijnknippen. Spinazie uitzoeken, wassen en laten uitlekken.
Grillpan (of koekenpan met antiaanbaklaag) bestrijken met ½ eetlepel olie. Pan heet laten worden en 2 hamplakken in 1 à 2 minuten bruin bakken, halverwege keren. Bestrooien met fijngeknipte kruiden. Zo ook andere hamplakken bakken.
In pan rest van boter zachtjes laten smelten, niet laten kleuren. In grote pan rest van olie verhitten. Sjalot en knoflook fruiten. Spinazie in gedeelten toevoegen en al omscheppend bakken tot spinazie geslonken is maar nog wel fel groen ziet. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
Asperges uit kookvocht nemen en over vier borden verdelen. Gegrilde ham, gehakt ei en spinazie ernaast leggen. Gesmolten boter over asperges schenken.

4 personen

voedingswaarde : 515 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mandy de Jong, in AllerHande mei 1997

Amsoi met zoutvlees (Suriname)

AMSOI MET ZOUTVLEES

100 gram zoutvlees (of mager ontbijtspek)
1 kilogram amsoi (of Chinese kool)
3½ eetlepel olie
2 grote uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
4 tomaten, ontveld en ontpit, in reepjes
1 vleesbouillontablet
1 eetlepel sweet chilisauce
1 theelepel gemberpoeder
zout


Vet van zoutvlees snijden. Zoutvlees in blokjes snijden en 1 uur weken in ruim koud water. Amsoibladeren los van stengel snijden en harde uiteinden van bladstelen verwijderen. Bladeren wassen en drogen. Amsoi in reepjes van 2 centimeter snijden. Blokjes vlees met 2 deciliter water 15 minuten koken, afgieten en laten uitlekken. In braadpan olie verhitten en zoutvlees, ui en knoflook 5 minuten zachtjes bakken. Tomaten erdoor roeren en 2 minuten meebakken. Amsoi erbij, 4 minuten meebakken. Verkruimeld bouillontablet, chilisaus en gemberpoeder toevoegen en nog 2 minuten meebakken.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Ed Patrick, in Tip Culinair mei 1996

Groenten à la Norma (Suriname)

GROENTEN À LA NORMA

½ sopropo
½ theelepel suiker
½ theelepel zout
3 eetlepels olie
1 kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 kleine tomaten, ontveld en ontpit, in stukjes
1 verse Madame Jeanette peper
½ runderbouillontablet
½ eetlepel tomatenpuree
1 bosje kousenband, in stukjes van 2 centimeter
½ spitskool, in reepjes


Sopropo in lengte doorsnijden, sponzig gedeelte verwijderen en helft van groente in reepjes snijden. In zeef leggen en met suiker en zout bestrooien. 15 Minuten laten staan en vocht eruit drukken. Olie verhitten en ui, knoflook, tomaat en hele Madame Jeanette 5 minuten bakken. Verkruimeld bouillontablet en tomatenpuree erdoor scheppen. Sopropo toevoegen en 5 minuten roerbakken. Kousenband en 2 eetlepels water toevoegen en met deksel op pan 5 minuten zachtjes laten stoven. Kool toevoegen en op hoog vuur 5 minuten roerbakken tot kool beetgaar is. Peper verwijderen. Serveren met warme rijst.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Nel Tjon Tam Sin, in Tip Culinair mei 1996

Heldere kervelbouillon met knoflookcroûtons

HELDERE KERVELBOUILLON MET KNOFLOOKCROÛTONS

15 gram boter
1 teentje knoflook
1 snee (oud) wit brood
½ pot gevogeltefond
zout
peper
(2 eetlepels medium dry sherry)
1 eetlepel kervelblaadjes


Smelt de boter in een koekenpan. Pers hierboven de knoflook uit en bak hem zachtjes 1 minuut. Verwijder de korstjes van het brood en snijd het in blokjes. Bak de broodblokjes op een hoog vuur in de knoflookboter aan alle kanten lichtbruin en knapperig. Laat de croûtons op keukenpapier uitlekken.
Verdun de fond met dezelfde hoeveelheid water, breng de bouillon aan de kook en voeg naar smaak zout, peper en desgewenst sherry toe. Verdeel de kervel over 2 kommen, schep de bouillon erop en strooi de croûtons erover.

2 personen

voedingswaarde : 115 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 3 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 17 mei 1995