zondag 17 januari 2021

Spinazie-Chatsjapoeri (Georgië)

SPINAZIE-CHATSJAPOERI

Chatsjapoeri is het troostvoedsel nummer één van Georgië. Dit met kaas gevulde brood wordt in Georgië zoveel gegeten, dat de prijs van de ingrediënten wordt gebruikt om de plaatselijke inflatie te bepalen. Een heuse chatsjapoeri-index dus. Er zijn allerlei varianten, zoals de ronde imeritian, die op een pizza lijkt, en de eenpersoons ‘bedelaarstas’, die vaak als straatvoedsel wordt verkocht. Dit recept is een kruising tussen allerlei lokale recepten; het zit bomvol spinazie en kruiden en heeft de prachtige bootvorm van de chatsjapoeri uit Adzjarië, dat aan de zwarte Zee grenst.

DEEG
160 gram tarwebloem voor brood of pizza, plus extra om te bestuiven
1 theelepel instant gist
½ theelepel zout
¼ theelepel fijne kristalsuiker
75 gram yoghurt

VULLING
80 gram spinazie
100 gram stevige mozzarella, geraspt
80 gram feta, verkruimeld
60 gram ricotta
2 bosuien
1 eetlepel fijngehakte bladpeterselieblaadjes
1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes
1 theelepel gehakte dilletakjes of dragonblaadjes
3 eieren
zout
versgemalen zwarte peper

koude boter


Maak het deeg. Zeef de bloem boven een kom, strooi e gist over de ene helft van de bloem en het zout en de suiker over de andere. Giet met één hand de yoghurt en 2 eetlepels warm water bij de bloem, terwijl je met je andere hand alles mengt. Voeg zo nodig nog warm water toe om een samenhangende bal te kunnen vormen, maar maak het deeg niet te nat. Kneed het ongeveer 10 minuten op een met bloem bestoven werkvlak tot het soepel en zijdezacht is. Leg het terug in de kom, dek het af met een theedoek en laat het 2 uur rijzen.
Maak de vulling. Stoom de spinazie 3 minuten of tot hij net is geslonken. Laat hem afkoelen en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Hak de spinazie en meng hem in een kom met de feta en ricotta, de bosui, de kruiden, 1 ei en wat zout en peper.
Bestuif je werkvlak en een deegroller met bloem. Verdeel het deeg in twee porties, vorm er ballen van en rol ze allebei uit tot een dunne ovale lap van ongeveer 25 centimeter lang. Verdeel de vulling in bergjes over de lengte van beide deeglappen. Vouw de zijkanten van het deeg een stukje over de vulling en knijp de uiteinden samen om een schuitje te vormen.
Verhit de oven tot 240°C. Laat een pizzasteen (of bakplaat) heel heet worden in de oven. Schuif de schuitjes met behulp van een met bloem bestoven snijplank op de pizzasteen. Bak ze 12 - 15 minuten in de oven tot de kaas goudgeel is. Maak met een metalen lepel een kuiltje in het midden van de vulling van de schuitjes en breek een ei boven elk kuiltje. Bak ze nog 5 minuten of tot het ei net gestold is. Leg er een klontje boter op en serveer ze direct.

2 personen

gebied : Georgië
gerechtsoort : hartige taart

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Spinatknödel (Duitsland)

SPINATKNÖDEL (SPINAZIEKNÖDEL)

Ach, Knödel … you love ‘em or you hate ‘em. Vaak zijn ze nogal melig, maar deze Knödel worden heerlijk krokant doordat we ze in de oven bakken en gratineren. Je kunt ook verse spinazie gebruiken, maar diepvriesspinazie maakt het makkelijker de hoeveelheid vocht te reguleren.

750 gram diepvriesspinazie
350 gram oud witbrood zonder korst
1 ui
50 gram boter
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
2 eieren
125 milliliter melk
2 eetlepels bloem
zout
peper
snuf vers geraspte nootmuskaat

VOOR HET GRATINEREN
60 gram boter
75 gram geraspte kaas


Doe de bevroren spinazie in een pan met een klein scheutje water en verwarm op laag vuur tot de spinazie ontdooid is. Stort in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen. Knijp met je handen zo veel mogelijk vocht eruit en snijd de spinazie met een groot mes kleiner. Snijd het brood in kleine blokjes.
Pel en snipper de ui en bak de snippers glazig in de boter. Doe over in een ruime kom en vermeng met de blokjes brood, spinazie en Parmezaanse kaas. Klop de eieren los met de melk en voeg eveneens toe; meng goed. Breng krachtig op smaak met zout en peper, rasp er wat verse nootmuskaat boven en laat het mengsel 15 minuten in de koelkast intrekken.
Verwarm de oven voor op 200°C. Strooi de bloem over het mengsel en kneed met vochtige handen tot balletjes. Is het mengsel te vochtig, voeg dan nog een klein beetje bloem toe; niet te veel, want dan worden ze taai! Leg de Knödel in een ingevette ovenschaal en bak ze 15 minuten in de oven.
Verdeel voor het gratineren de boter in vlokjes over de Knödel, bestrooi met kaas en bak in nog eens 15 minuten goudbruin. Zet de laatste 5 minuten de grill van de oven aan zodat ze lekker bruin en krokant worden.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Koch! Vegetarisch : De Duitse vegetarische keuken / Marijne & Liesbeth Thomas

Beqoula (Marokko)

BEQOULA (SPINAZIESALADE)

1 kilogram spinazie
2 bosjes peterselie
1 bosje koriander
¼ stengel bleekselderij
4 teentjes knoflook
1 eetlepel mild paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
¼ theelepel komijn
3 eetlepels olie
½ ingemaakte citroen
sap van ½ citroen
zout
olijven om te garneren


Spinazie, peterselie en koriander zeer fijn snijden. Bleekselderij in kleine stukjes snijden. Groenten en kruiden grondig wassen, uit laten lekken, met aanhangend water in een pan doen en op een matig vuur laten slinken.
De knoflook in kleine stukjes snijden en samen met paprikapoeder, cayennepeper, komijn en olie bij het groentemengsel doen. Met het deksel op de pan nog 15 minuten zachtjes laten smoren. De ingemaakte citroen in kleine stukjes snijden, samen met het citroensap toevoegen en nog 5 minuten mee laten stoven.
De salade warm of koud serveren. Garneren met olijven.

Voor 6 personen.

land : Marokko
gerechtsoort : salade

bron : De Marokkaanse keuken : 200 smakelijke en authentieke recepten / Brahim Lagunaoui

Spinazie met sinaasappelsap en walnoten (Iran)

SPINAZIE MET SINAASAPPELSAP EN WALNOTEN

Walnoten worden in de Perzische keuken veel gebruikt, als garnering of in stoofschotels. Groentebijgerechten bestaan vaak uit tafelzuren - augurken, aubergine of knoflook in azijn - kant-en-klaar te koop bij Turkse of Perzische winkels.

1 bosje lente-ui, in schuine stukjes
1½ eetlepels olijfolie
500 gram wilde spinazie, gewassen, zonder steeltjes
250 milliliter sinaasappelsap
4 eetlepels walnoten, geroosterd, grof gehakt
zout
peper


Fruit de lente-ui in de olie. Voeg de spinazie toe en laat op hoog vuur slinken. Blijf omscheppen. Giet het kookvocht af als de spinazie gaar is. Voeg het sinaasappelsap toe en laat 5 minuten met de spinazie meekoken. Schep op een schaal, bestrooi met de walnoten en breng op smaak. Serveer lauw of koud.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

land : Iran
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Elle eten winter 2002

Gestoomde spinaziepasteitjes (China)

GESTOOMDE SPINAZIEPASTEITJES

DEEG
125 gram bloem
1 - 1¼ deciliter kokend water
2 eetlepels sesamolie

VULLING
150 gram spinazie
1 theelepel zout
1 afgestreken theelepel suiker
½ theelepel witte peper
1 theelepel donkere sojasaus
2 eetlepels sesamolie


Zeef de bloem in een beslagkom en maak een kuiltje in het midden. Giet het kokende water erbij en roer met een houten lepel tot al het water is opgenomen. Laat het deeg iets afkoelen en leg het op een met bloem bestrooid werkvlak. Kneed 12 minuten tot het deeg zacht en soepel is. Hoe langer men het deeg kneedt, des te dunner het zich laat uitrollen. Dek de bal deeg af met een vochtige doek en zet op een warme plaats.
Was en droog de spinazie en hak haar zeer fijn. Vermeng grondig met de rest van de ingrediënten, behalve de sesamolie.
Rol het deeg tot een lange worst van 4 centimeter doorsnee. Snijd deze in plakken van ½ centimeter dik. Rol elke plak zeer dun uit tot een cirkel. Bestrijk de ene kant met sesamolie en schep een hoopje vulling op het midden. Vouw de cirkel dubbel en knijp de randen dicht. Leg deze halve cirkels op bakpapier in een stoompan en stoom ze 20 minuten boven flink kokend water.

30 stuks

land : China
gerechtsoort : voorgerecht

bron : China / Jacki Passmore

Spinazie Bhaji (India)

SPINAZIE BHAJI

1 kilogram spinazie
2 teentjes fijngesneden knoflook
2 eetlepels gehakte ui
½ theelepel komijnzaadjes
3 eetlepels olie
zout naar smaak
iets cayennepeper
1 eetlepel citroensap


Maak de spinazie schoon. Was de groente heel goed, zodat er geen zand meer tussen zit. Laat het goed uitlekken en snijd het fijn.
Verhit de olie in een koekenpan op een matig vuur en doe dan de knoflook, ui en komijn erin. Als de ui bruin is de droge spinazie eraan toevoegen en een paar minuten goed omroeren. Dan het zout en de cayennepeper erbij en de spinazie gedurende 10 minuten op een hoog vuur, onder voortdurend omscheppen, bakken. De spinazie slinkt nu snel. Doe er het citroensap bij en haal van het vuur. Serveer direct.

3 - 4 personen

land : India
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Leven december 1997

Borak met spinazie (Jordanië)

BORAK MET SPINAZIE

Bij deze variant wordt het bladerdeeg met spinazie gevuld.

4 plakjes bladerdeeg
250 gram spinazie, gewassen en uitgelekt
peper
zout
1 theelepel sumak
1 fijngesneden ui
olijfolie


Fruit de ui in de olijfolie. Was de spinazie en haal er de lelijke stukken uit. Bak de spinazie daarna heel even aan, samen met de ui. Laat de groente uitlekken. Prak peper, zout, spinazie en ui door elkaar. Vul de helft van het bladerdeegoppervlak met dit mengsel. Vouw envelopjes van het bladerdeeg en druk de randjes met een vork aan. Leg de envelopjes in de oven (zie aangegeven tijd op de gebruiksaanwijzing van het bladerdeeg) en bak ze tot het deeg gaar is.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

land : Jordanië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Eten bij de buren : 14 buitenlandse keukens in Nederland / interviews Dido Michielsen - recepten Saskya Budding e.a.

Maleisische sambal (Maleisië)

MALEISISCHE SAMBAL

2 groene chilipepers, fijngesneden
2 rode chilipepers, fijngesneden
2 bosuitjes, fijngesneden
½ theelepel zout
sap van 1 limoen
2 theelepels honing of bruine basterdsuiker
1 eetlepel ciderazijn


Meng alle ingrediënten. Laat de sambal 15 minuten rusten alvorens hem te serveren.

4 - 6 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : saus

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott

Tamarinde-Kokosmelkcurry uit Kuching (Kuching, Maleisië)

TAMARINDE-KOKSMELKCURRY UIT KUCHING

1 rode ui of 6 sjalotten, grofgehakt
3 tenen knoflook
4 rode chilipepers
2 theelepels tamarinde
1 eetlepel donkere sojasaus
krap ½ theelepel gemalen kurkuma
4 eetlepels zonnebloemolie
6 kleine aubergines, in vieren gesneden
zout
½ kleine witte kool, fijngesneden
1 grote rode paprika, in dunne ringen
300 gram paksoi, in stukken gesneden
400 milliliter kokosmelk
200 gram taugé

GARNERING
2 sjalotten, in dunne ringen
grote handvol korianderblad, fijngehakt
2 rode chilipepers, in dunne ringetjes


Meng de ui, knoflook, chilipepers, tamarinde, sojasaus en kurkuma in een keukenmachine, zodat ze een pasta vormen.
Verhit de zonnebloemolie in een wok en voeg de aubergines toe. Strooi er wat zout over om te voorkomen dat ze alle olie opzuigen.
Voeg de specerijenpasta toe en schep de aubergines erdoor. Voeg de fijngesneden kool en de paprikaringen toe en schep alles goed om. Schenk er een beetje water bij zodat een saus ontstaat. Laat de groenten sudderen tot ze bijna beetgaar zijn.
Voeg de paksoi, kokosmelk en taugé toe. Laat alles nog 3 minuten doorwarmen, maar niet meer koken. Breng het gerecht zo nodig op smaak met zout.
Schep de curry in een schaal en garneer hem met veel sjalotten in ringen, korianderblad en fijngesneden chilipeper.

4 - 6 personen

gebied : Kuching, Maleisië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott

Maleisische sambal van Pulau Tioman (Kampung Juara, Tioman, Maleisië)

MALEISISCHE SAMBAL

2 kleine rode uien, grofgehakt
4 tenen knoflook
4 rode chilipepers
45 gram gemalen amandelen
2 stengels citroengras, fijngesneden
5 centimeter laos of gember, geschild en fijngehakt
400 gram tomaten, kleingesneden
4 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote bataten, in blokjes
4 wortelen, in dunne staafjes
½ kleine witte kool, fijngesneden
200 gram minimaïskolfjes, overlangs doormidden gesneden
bosje bosuitjes, in stukjes van 2½ centimeter
4 djeroek-poeroetbladeren, stijf opgerold en fijngesneden
200 milliliter kokosmelk
1 volle dessertlepel suiker of honing
sap van 1 limoen
zout

GARNERING
125 gram taugé
½ komkommer, geraspt
2 rode chilipepers, in lange sliertjes
handvol korianderblad, fijngehakt
flink scheutje sojasaus
sap van 1 limoen
60 gram geroosterde pinda’s, geplet


Pureer de rode uien, knoflook, chilipepers, gemalen amandelen, het citroengras, de laos of gember en de tomaten in een keukenmachine. Houd dit apart.
Verhit de zonnebloemolie in een wok en bak hierin de blokjes bataat tot ze bruin kleuren. Voeg de wortelen toe en bak ze enkele minuten. Voeg de kool toe en bak tot deze begint te slinken.
Voeg de maïs, bosuitjes, djeroek-poeroetbladeren en het tomaten-specerijenmengsel toe. Schep de groenten door dit mengsel. Schenk er zoveel water bij dat er een dikke saus ontstaat. Laat de groenten zachtjes sudderen tot ze beetgaar zijn.
Voeg de kokosmelk, de suiker en het limoensap toe. Breng het gerecht op smaak met zout. Laat alles nog 1 - 2 minuten doorwarmen. Verdeel de taugé, komkommer, koriander, sojasaus, het limoensap en de geplette pinda’s over de sambal.
Serveer hierbij rijst.

4 - 6 personen

gebied : Kampung Juara, Tioman, Maleisië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott

Maleisische salade van groenten en vruchten (Maleisië)

MALEISISCHE SALADE VAN GROENTEN EN VRUCHTEN

1 kleine, stevige mango, geschild, in blokjes
1 stevige peer, uitgeboord, in blokjes
½ ananas, geschild, kern verwijderd, in blokjes
2 wortelen, in blokjes
125 gram taugé
1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd, in dunne ringen
1 eetlepel ontvliesde pinda’s, geroosterd, geplet, ter garnering
handvol korianderblad, fijngehakt, ter garnering

DRESSING
2 eetlepels lichte sojasaus
2 theelepels honing of bruine basterdsuiker
1 rode chilipeper, fijngesneden
1 eetlepel tamarinde
sap van 1 limoen


Schep alle groenten en vruchten door elkaar in een slakom. Roer alle ingrediënten van de dressing door elkaar. Voeg 2 eetlepels water toe. Roer tot de suiker is opgelost. Schenk de dressing over de salade uit. Strooi de pinda’s en het korianderblad erover.

4 - 6 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : salade

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott

Pikante gebakken groenten met knoflook (Singapore)

PIKANTE GEBAKKEN GROENTEN MET KNOFLOOK

4 eetlepels zonnebloemolie
8 sjalotten of 2 rode uien, in dunne ringen
4 tenen knoflook, in plakjes
4 rode chilipepers, in dunne ringetjes
4 kleine courgettes, in dikke staafjes
150 gram okra, overlangs doorgesneden
200 gram sugar snap peultjes
1 kleine Chinese kool, in reepjes van 2½ centimeter
250 gram spinazie, kleingesneden
2 eetlepels zwarte-bonenpasta (of 1 eetlepel gezouten zwarte sojabonen, fijngehakt en gemengd met 1 eetlepel water)
2 eetlepels bruine basterdsuiker of honing
2 eetlepels donkere sojasaus


Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de uien, knoflook en chilipepers.
Voeg de courgettes, okra, peultjes en Chinese kool toe. Blijf roerbakken tot de groenten zachter worden. Voeg de spinazie toe en roerbak tot de blaadjes slinken. Voeg de zwarte-bonenpasta of fijngehakte zwarte sojabonen toe. Voeg de suiker of honing en de sojasaus toe. Schep alles goed om.
Voeg tenslotte 5 eetlepels water toe. Schep alles nogmaals goed om en roerbak de groenten verder tot ze beetgaar zijn.
Serveer direct.

4 - 6 personen

gebied : Singapore
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott

Knapperige zoetzure salade (Vientiane, Laos)

KNAPPERIGE ZOETZURE SALADE

1/3 Chinese kool, fijngesneden
bosje waterkers
grote handvol wilde spinazie, fijngesneden, of jonge spinazie
200 gram taugé
85 gram peultjes, in lange reepjes
85 gram ontvliesde pinda’s, geroosterd in een koekenpan, geplet
kleine handvol verse munt
kleine handvol (oosterse) basilicum


DRESSING
2 eetlepels olie
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 eetlepels limoensap
2 eetlepels lichte sojasaus
1 dessertlepel bruine basterdsuiker of honing
2 rode chilipepers, fijngesneden

Meng de Chinese kool, waterkers, spinazie, taugé en peultjes in een kom.
Maak de dressing: Verhit de olie in een zware koekenpan en bak hierin de knoflook tot deze bruin en knapperig is. Haal de pan van het vuur en voeg het limoensap, de sojasaus, suiker of honing en chilipepers toe. Schep alles goed door elkaar. Laat de dressing iets afkoelen en schenk hem uit over de salade.
Strooi er tenslotte de bosuitjes, pinda’s en kruiden over.

4 - 6 personen

gebied : Vientiane, Laos
gerechtsoort : salade

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott